Turgay Polat Okullar açıldı
HABERİ PAYLAŞ

Okullar açıldı

Yaklaşık 800 bin öğretmen, 20 milyon öğrenci, 65 bin okulda derslere başladı. Peki ne olacak? Çocuklar sabah erken kalkacak okula gidecek, sınıflara girilecek, dersler yapılacak. Peki ya sonra ne olacak? Notlar verilecek, kulak çekilecek, kitaplar alınacak, sınavlara girilecek.

Yıl sonu gelecek, peki sonuç; işte burası karışık çünkü yukarıda saydığım faaliyetler yıllardır oluyor ama maalesef bu sürecin sonunda elimize ne geçtiği konusunda pek iyimser değilim. Eğer sonuç iyi vatandaş yetiştirmekse bu olmadı. Eğer sonuç yaratıcı ve başarılı nesiller yetiştirmekse bu da olamadı.

Haberin Devamı

Patent yok, marka yok, üreten nesiller yok, yani sonuç pek iç açıcı değil. Eğer sonuç bilim üreten nesiller yetiştirmekse bu da olmuyor; çünkü bilim üretiminde son sıralardayız. Eğer amaç çocukları bir çatı altında tutup tek tip yetiştirmek ve zamanlarını böyle geçirmelerini sağlamaksa, ne yalan söyleyeyim bayağı başarılıyız. Sonuçta o okul denen binalara bir yıl girip çıkıyorlar orada sıkıntı yok.

Eğitime bir şans daha verin

Peki, bu işten memnun olan, mutlu olan var mı? Öğrenciler oldukça mutsuz, okula koşa koşa giden yok. Ama hatırlayın, bu çocuklar ilkokul 1’inci sınıfa başlarken o kadar heyecanla okula başlamışlardı ki ne olduysa biz eğitimcileri, okulu ve eğitim sistemini tanıyınca oldu.

Derslerin onlar için çekici olmadığı ortada. Yani tablo çok iyi değil. Peki, bu resmi tam tersine çevirmek mümkün mü? Evet, mümkün. Ben bu yıldan çok umutluyum. Başta bakan Ziya Selçuk olmak üzere herkes eğitimin ne anlama geldiğinin ve hayati önemde olduğunun farkında. Sanırım Ekim ayının 10’u gibi yeni yol haritamızı açıklayacak bakanlık. Ben yeni bakanımıza yürekten inanıyorum. Bu ülkenin geleceği eğitimdir başka da çaresi yoktur.

Peki, çözüm nedir?

Brezilyalı eğitim filozofu Prof. Dr. Paulo Reglus Neves Freire’ye kulak verin. Diyor ki, “Eğer eğitimin amacı bireyi özgürleştirmekse bugünkü eğitim sistemi bunu yapamaz. Bugünkü sistemler özgür düşünemeyen eğitimciler tarafından tasarlanmıştır.” Eğitime bir şans daha verin. Siyasi görüşünüz, dünyaya bakışınız ne olursa olsun eğitime bu yıl şans verin. Çocuklarınız ve geleceğimiz için başarılı bir yıl diliyorum.

Haberin Devamı

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder