Turgay Polat Tercih dönemi daha bitmedi
HABERİ PAYLAŞ

Tercih dönemi daha bitmedi

Haberin Devamı

Bu yıl yeni sınav sistemi ve onun ortaya çıkaracağı durumda bazı karışıklıklar bekliyordum doğrusu; ama bu oranda bir karmaşa beklemiyordum. 2 milyon 380 bin öğrencinin başvurduğu sistemde, 484 bin lisans ve toplamda 839 bin adayın üniversiteli olması çok da zor olmasa gerek diye düşündüm. Ama sınav oldu, sonuçlar açıklandı ve tercihler yapıldı. Sonuç tam bir fiyasko ve karmaşa. 484 bin lisans kontenjanın 89 bini boş kaldı. 2017 yılında 50 bin olan açık kontenjan neredeyse iki katına çıkıyor ve 89 bine yükseliyor.

Neredeyse yüzde yüz artış söz konusu. Peki, bu nasıl oldu? Bu kadar öğrenci üniversite okumak isterken neden bu kadar çok kontenjan boş kaldı ve bundan sonra ne olacak? Öncelikle bu sorunun sorumluluğunu herkes üstüne almalı. YÖK, sınav sistemi değişikliği sonrası ortaya çıkacak kaosu yeterince yönetemediği için ÖSYM sınav sonrasında ortaya çıkan verileri kamuoyuna doğru aktarıp öğrencilerin tercihlerine yardımcı olmadığı için sorumludur.

En büyük sorumlu da öğrencilerin tercihlerine destek olan ve öğrencilerin onlara itibar ettiği eğitimci kariyer uzmanlarıdır. Bence bu sorunun birinci sorumlusu sizlersiniz. Bugün öğrencilerin bir kısmı yerleşemediyse, bir kısmı istediği bölümlerde değilse, hukuk gibi bölümlerde bile boşluklar kaldıysa 600 bine yakın tercih yapmayan 150 bin puanından çok yüksek tercih yaptığı için açıkta kalan ve 90 bine yakın lisans kontenjanı boş kaldıysa burada kariyer danışmanlarının çok büyük sorumluluğu var demek abartı olmaz.

Ek yerleştirme dönemini kaçırmayın

Şimdi durup bir düşünme zamanı birileri puanınızı 1.8 ile çarpın veya şuna bölün derken hangi bilimsel kriterle dedi bilemiyorum. Herhalde bunu diyenlerden hesap soracaksınız. Ama en önemlisi bir memleket için bu kadar önemli bir sürecin bu tür şaklabanlıklara açık olması bizim düşünmemizi gerektiriyor. Bu kadar gencin ve bu kadar üniversitenin kaderi bu tür ne dediği belli olmayan popülist insanların elinde olmamalı. Neyse şimdi zaman sizlere doğruyu ve fırsatları anlatma zamanı.

Sevgili gençler, henüz bir şey bitmedi. Şimdi 600 bin tercih yapmayan, 500 bin yerleşemeyen öğrenci için mantıklı düşünme zamanı. Unutmayın iki hafta sonra tekrar tercih yapacaksınız. Ek kontenjan döneminde her yıldan farklı olarak neredeyse ilk tercih kadar size şans doğacak. Yapmanız gereken şimdiden bu fırsatı doğru kullanabilmek için araştırmalara başlamak. Ben ek kontenjan döneminde yanınızda olacağım. Tercih dönemi boyunca “tercih birden fazla değişkenle belirlenir” dedim, aman dönüştürme, çevirme bu işlere girmeyin dedim. Şimdi de diyorum ki, çok araştırın sorun, ek kontenjanı tercih döneminin ikinci adımı olarak görün ve mutlaka tercih yapın. Bu yıl ortaya çıkan bu fırsatı sakın sakın kaçırmayın.

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder