Ufuk Tarhan Dijital ata atlayan siber dünyayı çoktan geçti
HABERİ PAYLAŞ

Dijital ata atlayan siber dünyayı çoktan geçti

2020 itibarıyla insanlık olarak yeni bir çağa resmen geçiş yaptık. Bu yeni çağa şahsım ve bir kısım fütürist yandaşlarım olarak muhtelif isimler veriyoruz. Mesela;

  • Dijital Medeniyetler Çağı k Sürdürülebilir Kapitalizm Devri
  • Dataizm Dönemi
  • Siberyoner Webratörler Zamanı Sık sık da “Dijital ata atlayan siber dünyaya çoktan geçti” gibi aforizmalarla gelecek hakkındaki aktarımlarımı süslüyorum ki dikkat çeksin, aksiyonlar alınsın.

Pandemide fiziksel olarak kapanan, temassız iletişime, etkileşime geçen ve şükürler olsun ki online devam eden iş ve eğitim hayatlarımız; en tutucu olanlarımızın dahi kafasında hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde (yukarıda çeşitli isimler verdiğim) yepyeni bir döneme virüs marifetiyle ışınlandığımızı ispatladı.

Dijital ata atlayan siber dünyayı çoktan geçti

KALEM-TEBEŞİR OUT PARMAK IN

Haberin Devamı

Artık şundan eminiz; tüm yaşamsal faaliyetlerimizin sürmesi için hiper dijitalleşmiş, web tabanlı, online, mobil hatta otonom teknolojik araçlardan maksimumda yararlanmamız şart çünkü başka türlü bunca derdin altından kalkmamız imkansız. Bundan böyle kalem, kağıt, tahta, tebeşir yerine klavye üzerinde gezinen, ekrana pıt pıt yapan parmaklarımızla çalışacağız. O da bir müddet.

Daha sonra ise önce yoğun olarak sesle komut alıp vermeye, ardından düşünce gücü ile dijitleri yönlendirmeye geçeceğiz. İnsanlık olarak bu versiyonumuza ulaşmamız takriben ve en iyi ihtimalle 2050’ler sonrasında olacak… Bundan böyle eli kalem tutmak, word/excel/ powerpoint kullanmak, prezantabl ya da ikna kabiliyeti kuvvetli olmak yetmeyecek. Tüm bunları ve daha fazlasını dijital olarak yapabilmek gerekecek

O ZAMAN HEMEN NE YAPMAK LAZIM?

İlk etapta derhal, T-İnsanlaşılması ve yeni çağda işe yarayacak yeni beceriler kazanılması gerekiyor. Hazır okullar açılıyor, bazı ofisler hibrit modele geçmeye hazırlanıyorken durumdan vazife çıkaran Kıdemli Baş Fütüristiniz olarak sizlere, 7’den 70’e herkese lazım bir ‘Yeni Gelecek için Mutlaka Kazanılması Gereken Temel Beceriler’ listesi vereyim, üzerinde dikkatle çalışın.

21. YÜZYILIN TEMEL BECERİLERİ:

1. İngilizceyi mutlaka ilerletmek. Bilmiyorsanız, öğrenmek.

2. Senaryo, hikaye, kurgu yazabilmek.

3. Blog, makale yazabilmek, infografik veya video grafiklerle görsellik katabilmek.

4. Ses, görüntü kaydetme beceri ve alt yapısına sahip olmak. Ya da bunlar için çalışan freelancer’lardan iyi ekipler oluşturmak.

Haberin Devamı

5. İyi dijital imaj, görsel bulabilmek, kullanabilmek, edit edebilmek.

6. Anlatacağını, aktaracağını videolaştırmak, video çekebilmek, editleyebilmek, alt yazı ekleyebilmek.

7. Online yayın becerilerini geliştirmek. İçerikleri anket, araştırma uygulamalarından alınan somut verilerle zenginleştirmek.

8. Online dosya paylaşım, saklama platformlarını, bulut bilişimini iyi kullanmak.

9. Blogger olarak Adsense gibi alt alta yapılardan nasıl para kazanacağını öğrenmek ve bunları iyi kullanmak.

10. YouTube’dan nasıl para kazanılacağını, nasıl reklam verileceğini öğrenmek ve bu kanalı iyi değerlendirmek.

11. Meslek-Hizmet-Pazar yerlerine kayıt olmak, hem kendi becerini satmayı hem de oradan kiralık beceri satın almayı etkin şekilde kotarmak.

12. Blockchain üzerinde kurulu, uzmanlık alanınla ilgili yeni işleri keşfetmek ve oralarda yer almak, şimdiden kendini o alanlarda tanıtmak.

13. Kripto para piyasalarını dikkatle takip edip yeni finansal dünyanın dağınık sistemini, yeni para kazanma, tasarruf, yatırım yapma araçlarını anlamak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder