Ufuk Tarhan Dünya nüfusunun yüzde 62'si internete bağlı, üçte ikisinden fazlası da sosyal medyada
HABERİ PAYLAŞ

Dünya nüfusunun yüzde 62'si internete bağlı, üçte ikisinden fazlası da sosyal medyada

Size bu hafta taptaze istatistiklerden söz edeceğim. Biraz rakamlara, internet ve sosyal medyada insanoğlunun geldiği noktalara odaklanacağız. Nüfus artışı yavaşlıyor ama hâlâ çok kalabalığız… Dünya nüfusu an itibarıyla 7.902 milyara ulaşmış durumda. Bu rakamın 2023-2027 arası sekiz milyar, 2037-2046 arası 9 milyar olması ve 2050 yılına kadar da 10 milyar sınırına dayanması bekleniyor.

Ortalama yaşı 30’a dayanan istilacı canlı türü insanoğlu, bakalım bunca kalabalık bir güruh olarak daha iyi bir gelecek hayali ile 2050’ye kadar verdiği taahhütleri ve sürdürülebilirlik hedeflerini tutturmakta ne kadar başarılı olacak? Bu arada halen dünyanın en kalabalık üç ülkesi Çin (1.447 milyar), Hindistan (1.398 milyar) ve ABD (335 milyon). Türkiye 85.5 milyon nüfusu ile 17. sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Dünya nüfusunun yüzde 62si internete bağlı, üçte ikisinden fazlası da sosyal medyada

DOĞUM ORANI DÜŞÜYOR DÜNYA YAŞLANIYOR

Küresel olarak tüm gelir guruplarında doğum oranı düşüyor, dünya yaşlanıyor. Yüksek gelirli ülkelerde, tüm yaş gruplarındaki kadınlar için doğurganlık oranları 1950’den beri düşüyor. Orta gelirli denebilecek ülkelerde 30’lu yaşlardaki kadınlarda doğurganlık sabitlenirken, çocuk doğurma yaşı yükseliyor. Düşük gelirli ülkelerde ise doğurganlık oranları tüm yaş gruplarında istikrarlı bir şekilde azalıyor, erken yaşlarda çocuk doğurma eğilimi gözlenmiyor. Küresel olarak hem zengin hem de fakir toplumlar artık daha az çocuk doğuruyor.

Ekonomik, sosyal, politik, ekolojik sorunlar ve kaygılar insanların çocuk yapma konusundaki cesaret ve motivasyonunu aşağı çekiyor. Kuşkusuz genel istatistik dışına çıkan ülkeler de var. Örneğin Hindistan’ın 2021 ve 2050 yılları arasında nüfus büyüklüğünde en büyük mutlak artışa sahip olması beklenirken halen 1.4 milyar insanla en kalabalık ülke konumundaki Çin’le beraber Tayland ve Ukrayna 2050 yılına kadar daha küçük nüfusa sahip olacağı öngörülen 39 ülke ve bölge arasında yer alıyor.

Dünyadaki her üç insandan ikisi sosyal medyada, yüzde atmıştan fazlası internete bağlı… Wearesocial’ın henüz yayınlanan en son raporuna göre an itibari ile dünyada 4.88 milyar internet kullanıcısı var. Sosyal medya kullanan kişi sayısı da 4.5 milyar. Bu demektir ki dünya nüfusunun neredeyse yüzde 62’si internete bağlı, üçte ikisinden fazlası da sosyal medyada. COVID-19 araştırmaları bir miktar engellediği için rakamların burada verilenlerden daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sosyal medya kullanıcıları geçen yıla göre yüzde 10 artarak 400 milyonu aşmış durumda. Bu demektir ki her gün 1 milyondan fazla bir başka deyişle her saniyede ortalama 13 yeni sosyal medya kullanıcısı ağlara katılıyor. Bir başka çarpıcı gerçek, 1 milyardan fazla internet kullanıcısının Çin’de olması ve dünyanın toplam internet kullanıcı tabanının beşte birinden fazlasını Çinlilerin oluşturması.

Çin’in toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i çevrimiçi durumda ve her saniye iki yeni kullanıcı Çin’de online dünyaya katılıyor. SONUÇ: Yavaşlasa da nüfus artışı hâlâ yüksek ve artık ne internetsiz ne de sosyal medyasız bir hayat düşünmek imkansız. Odaklanmamız gereken şey; aşırı kalabalık dünyamızda bu araçları akıllıca ve iyi amaçlar için kullanmayı öğrenmek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder