Ufuk Tarhan Geleceğe hazırlanmaları için gençlere ipuçları
HABERİ PAYLAŞ

Geleceğe hazırlanmaları için gençlere ipuçları

1- Gençlere her şeyden önce gelecekçi olmalarını, fütürist bakış açısını benimsemelerini öneririm. Şu anda onlara tavsiyeler yağdıranlar genellikle eski ve gelecekte işe yaramayacak deneyim ve naftalin kokulu bilgilere dayanarak bunu yapıyorlar. O yüzden gençlerin öncelikle geleceğe, kendilerine ve yakın çevrelerine dair sağlam bir farkındalık geliştirmeleri çok hayati. Gençlerin, büyüklerin söylediklerini, yap dediklerini ve yaptıklarını sıkı bir filtreden geçirmeleri önemlidir.

Geleceğe hazırlanmaları için gençlere ipuçları

2- Geleceğe hazırlık çok odaklı, disiplinli olmayı, sürekli otodidakt yöntemle öğrenmeyi, hibritleşerek çok ama ‘akıllıca’ çalışmayı gerektiriyor. Adanmadan, yaptığınızın faydasını tutkuyla savunup ortaya çıkarmadan kısa yoldan başarı hikayeleri, para kazanmak için kalkışılan işler, zaman, itibar ve para kaybından başka bir şey değildir. Aşırı verimli ve disiplinli çalışabilme alışkanlığı gelecekte başarılı ya da başarısız olmak için en belirleyici faktördür.

Haberin Devamı

3- Gelecek ciddiye alınması gereken akışkan bir süreçtir. Sürekli değişir ve kendisine uyum sağlanmasını ister. Uyum sağlamayanları da geride bırakır, onlarla hiç uğraşmaz. Ezber ve şablonları, ahkam kesenleri, tembelleri, mazeretçileri, doğaya, çevreye, insana, kadına, çocuğa zarar verenleri, teknolojiden tırsanları, bilime ihanet edenleri hiç sevmez, eninde sonunda hak ettikleri dertleri başlarına sarar. Bu tip profillerden uzak durmak bir tür geleceğe yatırımdır.

4- Tasarımcı düşünebilmek, tasarım zekası; deneyimlerin, uzmanlıkların, önceden alınan eğitimlerin eskimesini önler. Sürekli yeni bir şeyler, yeni yollar, yeni şekiller, modeller geliştirebilmek, oluşturabilmek; insanı gelecek karşısında daima fit tutar. Future fit, yani geleceğe hazır kılar. Bu da geleceğe doğru her yolu aydınlatır…

5- İnsanlar eskisi gibi “Sende lider kumaşı var” şeklinde keskin hatlarla ayrıştırılamayacak. Gelecekte başarı için her iki özellik de gerekli olacak. Yerine göre insanlara ilham veren, onları peşinden sürükleyen, vizyoner lider özellikleri; yerine göre de kolları sıvayıp süreçleri yönetecek, işleri bizzat yapabilen, detaylara hakim, dürüst, büyük resme bakan, girişimci, sistematik, algoritmik, şeffaf düşünebilen yönetici insanlar önemli olacak. Bunları aynı bünyede taşıyanlara yönder denecek ve bu tipler açık ara daha başarılı olacak.

Haberin Devamı

6- Sorunlarla karşılaşıldığında önce çıkıp cesaretle devreye girip, tıkanıklığı çözebilen, hem çare üretip, hem de insanlara yenilikçilik, yönderlik yapabilen, ikna edebilen, inandırabilen bireylerin yolu çok açık olacak. Bundan sonrasında insanların, kurumların, toplumların ve dünyanın o kadar çok ve daha öncekilere hiç benzemeyen öyle değişik sorunları ve ihtiyaçları olacak ki zorlanmadan, kendiliğinden sorumluluk alabilen çalışanlar her şirkete, her işe, her kuruma lazım değerler olarak baş üstünde taşınacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder