Ufuk Tarhan Geleceğin iklim ve doğa ile ilgili meslekleri
HABERİ PAYLAŞ

Geleceğin iklim ve doğa ile ilgili meslekleri

Eğer bu konuyu ve iş/meslek listesini ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan orman yangını felaketlerinden önce yazsaydım şimdi okuduğunuzdaki kadar dikkatinizi çekmeyecek, çekse de fazla ciddiye almayacaktınız! Hem siz gençler hem de ebeveynler bu mesleklerin gelecekte, en çok arananlar, ihtiyaç duyulacaklar arasında olacağına inanmayacaktınız. Ama şimdi öyle değil... Artık ciddiye alacak ve anlayacaksınız. Bundan eminim çünkü hem memleketimiz hem de dünyanın farklı bölgelerindeki ülkeler, küresel ısınma ve doğa katliamının sebep olduğu, büyütüp yaydığı çevresel sorunlardan, korkunç yangınlardan ve sellerden doğrudan etkilenmeye başladı.

Haberin Devamı

Uzun süredir “Küresel ısınmadan bunaldım” diye çırpınan Doğa Ana’nın sert uyarıları birer birer yüzümüze çarpıyor, günlük hayatımızı etkiliyor. O yüzden, bu yazıda yer alan listedeki işleri ciddiye almayacak tek bir kişi bile çıkacağını sanmıyorum. “Her şerde bir hayır vardır” deyişinin en güncel, en inandırıcı halini yaşayacağımız belli.

Geleceğin iklim ve doğa ile ilgili meslekleri

VİRÜS SARSTI, İKLİM ŞAMAR ATTI

2020, bize bir virüsle “Merhaba” deyip kafamızdaki paradigmaları; özellikle teknoloji, sağlık, sosyal yaşam, çalışma hayatı ve eğitimle ilgili değişmez sandığımız kalıpları büyük bir darbe ile kırdı. Şimdi sıra iklim, ekoloji, doğa ve enerji sistemleriyle ilgili büyük küresel dönüşümde... Aşağıda İklim ve doğayla ilgili mevcutta var olmaya başlamış; gelecekte daha da çeşitlenerek çoğalacak bazı meslekleri bulacaksınız...

Çevre Mühendisi, Yenilenebilir Enerji Depolama Uzmanı, Enerji Yönetimi Tasarımcısı, Enerji Verimliliği Uzmanı, Toprak Bilimci, İklim Dostu Gıda Tasarımcısı, Sel Uzmanı, Yangın Ekoloğu, Hayvan Doktoru, Hayvan- Bitki-Canlı Gen Uzmanı-Terapisti, Ergoterapi Asistanı, Klimatolog, Yerbilimci, Ekolojik Araç Mühendisi, İklim Bilimci, Sürdürülebilirlik Danışmanı-Analisti, Çevre Koruma Polisi-Analisti-Uzmanı, Çevre Avukatı, Yenilenebilir Enerji Bilimcisi, Yenilenebilir Enerji Teknisyeni, Rüzgar Türbini Servis Teknisyenleri, Güneş Enerjisi Teknisyeni, Hidrolog (Su Bilim Uzmanı), Atmosfer ve Uzay Bilimcisi, Güneş Fotovoltaik Tesisatçısı, Toprak ve Bitki Bilimcisi, Çevre Koruma Uzmanı, Çevre Bilimi ve Koruma Teknisyeni, İklim Manipülatörü, İklim Terapisti, Doğa Terapisti, Yaban Hayat Restoratörü, Çöp Mühendisi, Enerji Denetçisi, Karbon Sıfırlayıcı, Karbon Ayak İzi Danışmanı- Denetçisi, İstilacı Tür Denetleyicisi, Afete Hazırlık Uzmanı-Eğitmeni, Dayanıklılık ve Kesintisizlik Uzmanı- Denetçisi… Bu liste uzar gider… Listedeki mesleklerin çoğu, şu anda isimleri böyle olmasa bile zaten ihtiyaca dönüşmüş durumda. Çünkü iklim değişikliği sistemik bir sorun ve onunla mücadele etmek için her türlü beceri ve geçmişe sahip insan bu konularda yetkinlik geliştirmek zorunda.

Haberin Devamı

SON SÖZ: Gelecekte hangi işlerin popüler ve değerli olacağını anlamak istiyorsanız ‘havaya, suya, toprağa, ateşe’ yani dört elemente bakın...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder