Ufuk Tarhan Hacklenmemek için ipuçları
HABERİ PAYLAŞ

Hacklenmemek için ipuçları

Hacklenmek, diğer pek çok kelimede olduğu gibi hayatımıza Türkçesi bulunup, yerleştirilemeden jet hızıyla ‘Türkilizce’ olarak girdi ve yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Hacklenmemek için ipuçları

HACKLENMEK NEDİR?

Hacklenmek, çeşitli yollarla bilgisayar, telefon ya da akıllı ofis, ev aletlerimize koruyucu kodlarımızın, şifrelerimizin kırılarak bizden izinsiz olarak ele geçirilmesi demek oluyor. Yapılan şey aslında insan var olduğundan beri olagelen casusluk, hırsızlık, şantaj amaçlı tüm diğer faaliyetlerin aynısı.

Farkı, hackerların fiziksel olarak zahmete girişmeden oturdukları yerden çok daha etkin ve çok daha büyük zarar verebilecek şekilde çalışmaları. Bir diğer büyük fark da hackerların çok zeki, üstün kod erbabı ve teknolojiye deha seviyesinde hakim insanlardan ve gelişmiş botlardan, robotlardan oluşması.

Haberin Devamı

HIRSIZA KİLİT, HACKER’A KOD DAYANMAZ

Konu dünyanın en büyük meselelerinden biri haline gelen ‘siber güvenlik’ alanına giriyor. Hepimizce geleceğin ufak-büyük tüm savaşlarının topla tüfekle ya da klasik rekabet araçlarıyla değil, siber güçle, dijitlerle olacağı biliniyor. Hackerlar da yeni dünya savaşlarının komutanları ve askerleri oluyorlar.

Daha şimdiden rütbeleri, tanımları, kategorileri bile var; Beyaz Şapkalı (koruyucu, iyi amaçlı, etik), Siyah Şapkalı (zarar veren, kötü amaçlı), Gri Şapkalı (yasal çalışan, açık yakalayan), Hacktivist (toplumsal olaylara dikkat çeken), Lamer (çocuk yaşta, özenti, çaylak, sadece zarar verip sevinen), Script Kiddie (lamer’lerin kötü niyetlisi, lise yaşında, hırs yapan, saldıran). Siber güvenlikçi arkadaşlarım diyor ki: Dünyada üç tür insan ve kurum vardır.

1- Hacklenenler

2- Hacklenecek olanlar

3- Hacklendiğini henüz fark etmeyenler.

Anlayacağınız hacker’a kod dayanmaz!

HACKLENMEMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

  • Sosyal medya hesaplarınıza ya da e-mail kutunuza gelen mesajların adreslerini dikkatle kontrol edin. Bir-iki harf, boşluk bırakarak sahte mail, hesap adı ile gelmiş olabilir özellikle bir linke tıklamanız istendiğinde aşırı dikkatli olun, en ufak şüphe duyarsanız, hesabınızdan çıkın ve şifre değiştirin. Gönderenin önce ekran görüntüsü alıp bloklayın, sonra gerekirse mesajını silin. Ekran görüntüsü delil için önemli, ihmal etmeyin, her adımda alın. Okumadan, anlamadan hiçbir şeyi başkasına iletmeyin.
  • Bir arkadaşınızdan, tanıdığınızdan sizi meraklandıracak, güldürecek, korkutacak içerikte bir e-mail, DM, yorum gelmişse ve içinde link varsa ya da yapmanız gereken bir şey istenmişse yapmayın. Arkadaşınızı arayın ve hesabının hacklenip hacklenmediğini sorun mesajın gerçek olup olmadığını anlayın. Genellikle hacklenen hesapların tüm listesine bu şekilde saldırı yapılıyor. Son zamanlarda çok yaygın.
  • Sosyal medya hesaplarınıza mutlaka çift faktörlü doğrulama (iki adımlı, double factor authentication da deniyor) kurun. Üşenmeyin. “Bana olmaz” demeyin.
  • Sık sık şifre değiştirin. Şifreniz en az sekiz karakterli olsun. İçinde büyük harf, rakam ve ?! gibi noktalama işaretleri de bulunsun. Aslında tahmin edeceğiniz gibi liste uzun, ancak en alt seviyede kullanım için dahi bunlar hayati önemde. Aman dikkat!
Sıradaki haber yükleniyor...
holder