Ufuk Tarhan İklim manipülasyonu ve iklim savaşları
HABERİ PAYLAŞ

İklim manipülasyonu ve iklim savaşları

Okumakta olduğunuz ‘Fütürist Magazin’ köşemde defalarca karbon ayak izini azaltmak, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir kapitalizm, eko kaygı gibi konularda yazdım. Aklı eren, kendini gelecekten sorumlu hisseden herkes sürekli yazıyor, irdeliyor, anlatıyor. Bilim insanları ve aktivistler, özellikle de gençler “İklim krizine girdik, ayağımızı denk almalıyız” diye deyim yerindeyse yırtınıyor. Onun için artık “Neden iklim bu kadar önemli, hep gündemde ve hep de gündeme kalacak?” diye sormayacağınızdan eminim. Yani öyle umuyorum!

Haberin Devamı

İklim manipülasyonu ve iklim savaşları

SAHİDEN FARKINDASINIZ FARKINDAYIZ DEĞİL Mİ?

Tüm insanlık olarak çözmemiz gereken ortak, devasa bir ‘küresel ısınma’ problemimiz var. 2030’lara kadar dünyanın yıllık ısı artışını tercihen bir bucuk derecede ve mutlaka ikinin altında tutamazsak insanlığın geleceği ciddi olarak tehdit altında. Zaten şimdiden olası sonuçların etkileri net olarak hissediliyor. Dünyanın bir kısım bölgelerinde buzullar eriyip su seviyesi yükseldiğinde sular altında kalacak bölgeler şimdiden saptanıyor, imar/yerleşim planları değiştiriliyor. Bir bölümünde yaz ortasında anormal yağışlarla taşan nehirler, seller ve doğa, felaketleri ile binlerce insan evsiz barksız kalıyor…

BULUT TOHUMLAMA NEDİR?

Mars’a yerleşme planları, Ay’ı komşu kapısı yapan; uzay turizmine başlayan ve parası-cesareti bol iş insanlarına ciddi ciddi astronot unvanı veren, ‘teknolojiyle dünyayı yerinden oynatırım’ havasındaki bu aklı evvel insanlık; tüm bunlara yani hava olaylarına, yağışlara, bulutlara ‘iklim manipülasyonu’ ile müdahale edip bazı çareler üretemez mi? Üretebilir. İşte onlardan biri; bulut tohumlama.

1940’ların sonlarında, bilim insanları gümüş iyodür kristallerinin su buharında buz kristalleri oluşturabildiğini fark ettiler ve bulut tohumlama yöntemini keşfettiler. Bulut tohumlama; bir bölgenin su kaynağını artırmak amacıyla o bölgede yağış oluşturmak veya bazen de kasırga, sis veya dolu gibi tehlikeli havaların oluşmasını önlemek amacıyla kullanılan bir iklim manipülasyon metodu.

Bunlar iyi amaçlar ve sonuçlar. Kuşkusuz her şeyde olduğu gibi iklim manipülasyonunda da kötüye kullanım ve bu yöntemle havayı silah olarak kullanmak da söz konusu. Örneğin; aniden başlatılan sağanaklar, dolu yağışı düşman topraklarına tarıma, yerleşime, hayata ve askeri alanlara maddi, manevi zarar vermek üzere de manipüle edilebilir. Şimdi her anormal sağanak ve su baskınında başka derdiniz kalmamış gibi “Bu kimin işi acaba?” diye düşünün bakalım. Alın size bir dış mihrak kaynaklı saldırı alanı daha...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder