Ufuk Tarhan İnsanlığın geleceği ve kalamar
HABERİ PAYLAŞ

İnsanlığın geleceği ve kalamar

Her şeyden önce kalamar epey zengin bir protein deposu. Ülkemizde balık restoranlarının ve meyhanelerin, halka halka doğrayıp kızartarak tavada ya da ızgarada pişirdiği, tarama sos ile yediğimiz milli mezemiz.

Kalamar balık değil, yumuşakçalar sınıfına ait kafadan bacaklı bir deniz canlısı ve balıklardan epey farklı özelliklere sahip. Yaklaşık 300 türü var. Yapısındaki pigmentlerle istediği renge dönüşebiliyor. Vücudunu çevreleyen ve manto denilen bir kas dokusu ile korunuyor. Genellikle mürekkep balığı ile karıştırılıyor veya ahtapota benzetiliyor. Kalamarın on bacağı, sekiz kolu ve boynuzu andıran bir çenesi var.

Haberin Devamı

Zehir bezleri ile avını felç ederek avlıyor. Kafadan bacaklı, kuvvetli bir avcı ve yaklaşık 80 santimetreye kadar uzayabilen türleri bulunuyor. Kastan oluşan mantosu sayesinde suyu çok şiddetli püskürterek çok hızlı ilerleyebiliyor hatta bazen su yüzeyinde uçuyor gibi görünüyor. Gözleri gövdesinde ve kafasının tam ortasında. Hayli ilginç bir şekle sahip olan kalamarın stilize çizimi yapıldığında da bir anda dünyaya salgın gibi yayılan, büyük küçük herkesin diline ve ekranına düşen popüler Kore dizisi ‘Squid Game’in (Kalamar Oyunu’nun) logosu elde ediliyor.

Evet… Özelliklerini çok kısaca özetlediğimiz kalamar efendi, tüm dünyada ve bizde de “İzlemeyeni dövüyorlar” dedirtecek kadar hızlı yayılan ‘Squid Game’ dizisinde kullanılan geometrik şekillerin ve ismin ilham kaynağı. Diziye bu ismin verilmesinin, dizinin merkezinde yer alan kare, daire, üçgen gibi geometrik şekillerin kullanılmasının ve maskeli kafaların tam ortasında yer alan sembollerin nedeni; tüm hikayede ‘squid - kalamar’ adlı geleneksel bir Kore çocuk oyunundan esinlenilmesi.

DİZİ HAKKINDA

Netflix’e ait dizi, Güney Kore yapımı ve hayatta kalma mücadelesini işleyen hayli rahatsız edici, daha doğrusu vahşi, ürkütücü, kan revan içinde sahnelerle dolu bir seri. Hakkında sıralayabileceğimiz tüm olumsuz nitelemelere rağmen, bir aydan kısa bir sürede dünyanın en çok izlenen dizisi olmayı başardı! Peki neden? Yazının sonunda birkaç yanıt bulacaksınız… Daha şimdiden dizideki yeşil eşofmanlar, pembe tulumlar, ilk oyundaki dev ürkütücü kız çocuğu, semboller herkes tarafından bilinir ve her yerde, özellikle dijital mecralarda taklit edilir, kullanılır hale geldi.

Haberin Devamı

İnsanlığın geleceği ve kalamar

PEKİ NEDEN İNSANLIK BU HİKAYEYİ HEMEN SATIN ALDI?

  • Çünkü ülke, millet, cinsiyet, din, sistem, yaş fark etmeksizin tüm insanlık, benzer hatta aynı tür sıkıntıların, para denen illüzyonun kıskacına sıkışınca yaşamak anlamsızlaşıyor.
  • Yaşamak = Hayatta kalmak mücadelesi haline dönüşünce tüm değerler değersizleşiyor ve sistem çöküyor.
  • Dizide fazla teknoloji, hayvan, bitki, çocuk olmaması, her şeyin çok sade, yalın işlenmesi ve salt insana karşı insanın konumlandırılması , “İnsan yani bizler tüm bozulmadan sorumluyuz” dedirtiyor.
  • Neredeyse her sahne çok keskin ve direkt mesajlar içeriyor. İnsanlık dosdoğru aynaya bakmaya zorlanıyor. “Ben olsaydım ne yapardım?” diye düşünmek zorunda kalıyor.
  • Dizinin insanoğlunun, dünyanın geldiği ve gidebileceği noktalar açısından bir bütün olarak psikolojik, sosyolojik, felsefi, etik, ahlak, analizi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.
  • Ve tıpkı K-Pop’la yapılmakta olduğu gibi özellikle genç dünyalılar olmak üzere hepimizi Batı’nın, Amerika’nın etkisinden; Doğuya, Asya’ya alıştırmak üzere önemli adımlardan biri olarak değerlendiriyorum. COVID-19 gibi…
Sıradaki haber yükleniyor...
holder