Ufuk Tarhan Kimsenin ofise dönesi yok
HABERİ PAYLAŞ

Kimsenin ofise dönesi yok

COVID-19 ile tüm dünyada, uzaktan çalışma yeni normal haline geleli bir yılı aşkın zaman geçti. Herkes bu yeni durumda farklı zorluklar, kolaylıklar, deneyimler yaşadı. Harvard Business School Online (HBS Online) tarafından yapılan anket, çevrimiçi, uzaktan çalışmanın etkilerine dair ilginç sonuçlar yansıtan bir rapor yayınladı. İşte o araştırmadan dikkat çekici çıkarımlar;

Kimsenin ofise dönesi yok

  • Çoğunluk, uzaktan çalışmaya hızla adapte oldu. Erken aşamalarda düzen tutturmak, evde çalışma ortamı oluşturmak için zorlanılsa da kısa zamanda bu yeni düzene alışıldı. Hatta verimlilik arttı. Daha yüksek performanslar sergilendi.
  • COVID-19’un yaygın zorluklarına, sağlık sorunlarına ve moral bozukluğu yaratan olumsuz taraflarına rağmen bireyler kendilerini geliştirmek için yeni alışkanlıklar edindi. ❱❱ Uzaktan ekip olmayı kavradılar. Hemen hemen tüm fiziksel aktivitelerin online versiyonlarını keşfettiler.

ONLINE ÇALIŞMANIN BİR YILLIK BİLANÇOSU

  • Online çalışanların, yüzde 81’i ya ofise geri dönmek istemiyor ya da ileriye dönük karma bir programı tercih ediyor.
  • Yüzde 27’si uzaktan tam zamanlı, yüzde 61’i haftada iki-üç gün evden çalışmayı, yüzde 18’i de ofise tam zamanlı olarak dönmeyi istiyor.
  • Yüzde 71’i herkes tamamen aşılanana kadar geri dönmek istemiyor. Yüzde 54’ü ofise dönüldükten sonra da sosyal mesafe ve maske koşullarının devam etmesini istiyor.
  • Çocuklu aileler ve evli çiftler ev-ofis ortamında konsantrasyon zorluğundan, fiziksel koşulların yetersizliğinden, sürekli bir arada olmanın verdiği bunaltıdan, monotonluktan yakınıyor ve sıkılıyor. Bekarlar ve yalnız yaşayanlar da aşırı sakin, durağan ortamdan, insansızlıktan, sosyal temassızlıktan bunalıyor.
  • Evden çalışan profesyonellerin yüzde 98’i işini koruduğunu belirtiyor. Üçte biri hem genel performanslarını hem de iş kalitesini bir önceki yıla göre yükselttiğini ifade ediyor.
  • Evden çalışmaktan memnun olan da olmayan da en çok trafikte geçirilen zamandan kurtulduğuna seviniyor.
  • COVID-19 nedeniyle evden çalışmaya başlayanların yüzde 59’u sağlığı hayatlarının önceliği haline getirdiğini, yüzde 70’i evde daha sağlıklı yemekler hazırladığını söylüyor.
  • Yüzde 50’si eğlence için okuduğunu, yüzde 36’sı daha fazla uyuduğunu, yüzde 16’sı bir köpek veya evcil hayvan sahiplendiğini, yüzde 44’ü daha fazla egzersiz yaptığını, yüzde 31’i yeni bir hobi ya da kötü alışkanlıklar edindiğini, yüzde 75’i art arda film/dizi izlediğini, iyice sosyal medya bağımlısı olduğunu, üç kişiden biri beş kg. civarında kilo aldığını belirtiyor. Yukarıdaki araştırmaya katılanlar Amerikalılar, ancak Twitter ve LinkedIn’den yaptığım mini sorgulamada da çok benzer sonuçlar çıktı. Çoğunluk evden çalışmaya alışmış. Kimsenin ofise dönesi yok.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder