Ufuk Tarhan Maskeler çığırından çıkıyor
HABERİ PAYLAŞ

Maskeler çığırından çıkıyor

COVID-19’la hayatımıza büyük ihtimalle kalıcı olarak giren maskeler için farklı tasarım, malzeme ve kullanım arayışları giderek ilginçleşiyor... Yukarıda gördüğünüz ‘Blanc’ isimli model şaka değil. Artık maskeden öte ‘kask’ diyebileceğimiz, bütün yüzü kaplayan ürkütücü bir koruyucu. Yeni lanse edilen, en son ve en garip örneklerden biri. Konserlerinde yüzlerini süslü maskelerle saklayan ünlü Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk’tan esinlenilmiş.

Maskeler çığırından çıkıyor

BLANC’İ TANIYALIM

Blanc, kullanıcıların gözlerini, burnunu ve ağzını tamamen kapatıyor. Çok güçlü bir filtreleme sistemi var. Toz, sis ve aerosol içeren partiküllerin % 99’unu engelliyor. Birkaç gün boyunca sızıntısız filtreleme sağlıyor. Renk değiştiren uyarıcıları, filtrelerin ne zaman değiştirilmesi gerektiğinin sinyalini veriyor. Tasarımcıları, maskenin koruyuculuğunun yanı sıra, insanların kalabalık içinde, kendilerini izole etme isteklerine de çare bulmak istediklerini belirtiyor. Farklı, janjanlı renkleri de var. Fiyatı 79 dolar civarında.

Haberin Devamı

BİZDE TUTAR MI, TUTMAZ MI?

Bu sevimli ve yapay zekalı robotun adı Nuro. Kaliforniya’da trafiğe çıkma izni alan ilk şoförsüz, elektrikli kargo-teslimat aracı. 680 kg. ve 1.8 m. genişliğinde (eni bir sedan arabanın yarısı kadar.) Saatte en fazla 40 km. hız yapabiliyor. 10-12 alışveriş poşeti taşıyabiliyor.

En ilgi çeken yeni nesil girişimlerden biri. 1 milyar dolar üzerinde yatırım alarak ‘unicorn’ olma seviyesine çıkmış. Bir teslimatın maliyeti yaklaşık 5.9 dolar. Hem e-ticaret hem de sağlık, güvenlik, üretim, kontrol, temizlik gibi çok farklı alanda buna benzer ya da farklı tasarımlarda insansız araçların sokaklarda cirit atacağı günler pek uzak görünmüyor... Daha birkaç yıllık şirket ve 500’den fazla çalışanı var.

YENİ NESİL İŞLER BURALARDA

Yeni nesil işler buralarda; gençler ve ebeveynler haberiniz olsun. Gelecekteki mesleğinize ya da yükselecek işlere bakmak için bu tip, yeni nesil firmaların, eleman arama ilanlarına, kariyer sayfalarına sık sık göz atın. Orada listelenen yetkinliklere sahip olmaya gayret edin.

Haberin Devamı

Son olarak bu tip araçlar bence bizde tutmaz, çünkü trafiğimizi ve şehir planlarımızı çözebilecek, engebeli arazi kıvamındaki yollarımızdan geçebilecek ve bir de merdiven çıkabilecek versiyonların yapılabilmesi henüz mümkün değil. Malum biz, her şeyi kapımıza isteriz. İnip aşağıdan, bu araçtan almak bizi bozar, yorar.

FACEBOOK AKLIMIZI OKUMAYA HAZIRLANIYOR...

Facebook’tan sızan haberlere göre, şirket, düşüncelerimizi okumak için yaptığı çalışmalara hız verdi. Aklımızı okumasını isteyeceğiniz son şirketlerden biri herhalde Facebook ancak bu, sosyal medya devinin yolunu kesecek gibi görünmüyor. Facebook yetkilileri “Hedefimiz düşüncelerimizi başka bir kişisel veri biçimi olarak toplamak (yani satmak) değil, insanlara kendi düşünceleriyle Facebook faaliyetlerini, komutlarını kontrol etme yeteneği vermek” dese de doğal olarak, kimsenin buna inanması beklenmiyor.

Facebook, 2017’den beri beyin okuma sistemi için çalışıyor. Beyin-bilgisayar ara yüzü ve kulaklığı geliştirme planları yapıyor. Şirket, son olarak bu alandaki önemli girişimlerden biri olan CTRL-Labs’ı da satın alarak beyin okuma işindeki kararlılığını tescillemiş oldu. Ee tabii oralarda rekabet başka kulvar ve seviyelerde. Elon, beyne chip takar da Mark boş durur mu? Artık dualar da değişecek “Allah beynimizi korusun” diyeceğiz anlaşılan...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder