Ufuk Tarhan Tükenmiş pandemi ebeveynleri
HABERİ PAYLAŞ

Tükenmiş pandemi ebeveynleri

Geçenlerde sosyal medyada dolaşan bir videoya ilk bakışta çok güldüm. Sonra da durumun şaka götürür tarafı olmadığını düşünüp hüzünlendim ve bu yazıyı yazmaya karar verdim. Video şöyle bir şeydi; annesi yorganı açmaya çalışırken yorganın içine kaçan ve tekrar kapatmak için çekiştiren dokuz yaşlarında bir erkek çocuğu “Rahat bırak anne! Hayatımda koronadan çok daha büyük bir virüs var o da sensin! Rahat bırak beni!” diye nefretle tıslıyordu.

Sanırım salgın geçtikten sonra hayatımızda ‘COVID-19 Nesli’ diye kendine has hasarlarıyla yaşama devam etmeye çalışan ve şirazesi kaymış değişik bir insanlık jenerasyonu kalacak. Tükenmişlik, kişinin fiziksel ve duygusal sağlığını etkileyen tam bir yorgunluk hissi olarak tarif ediliyor. Farklı tükenmişlik türleri var. İş tükenmişliği, bakıcı tükenmişliği, ilişki tükenmişliği ve ebeveyn tükenmişliği bunlardan birkaçı. Tüm türlerde genel neden aşırı ve uzun süreli stres. Şimdi buna bir de ‘pandemi tükenmişliği’ eklendi. Özellikle ebeveynler bilhassa da anneler için…

Haberin Devamı

Tükenmiş pandemi ebeveynleri

YÜKÜN ÇOĞU ANNELERDE

Pandemide iş bölümünün yükü büyük ölçüde annelerin üzerine iyice yıkılsa da genelde hem kadınları hem erkekleri fazlasıyla olumsuz etkiledi. Annelerin, çocuklarını yönetmek, çevrimiçi eğitimlerini takip etmek, çalışıyorsa ofis işlerini ve tabii ki ev işlerini yapmak konusunda aşırı bir yük altına girdiği apaçık ortada. Pek çok araştırma aile içi şiddetin, boşanmaların arttığını bangır bangır yazıyor.

Tüm bunlarla beraber çocukların yeterli eğitim alamamasından duyulan endişe, aşırı ekran bağımlılığı, iş kaybetme ya da iş bulamama korkusu, parasızlık ve hastalıklar insanların, özellikle kadınların tahammül sınırlarını sonuna kadar zorluyor. Şuna benzer şeyler söyleyen anneleri sık sık duyuyoruz; “Valla yemek pişirip yedirecek halim kalmadı, dışarıdan sipariş etsinler”. Sanırım pandemiden sonra obezite oranı artan ve sağlıksız beslenen, hiç hareket etmeyen sorunlu bir güruh insan olarak derin derin düşüncelere dalacak, çare-derman bulmaya koşacağız…

UZMANLARDAN TAVSİYELER

Haberin Devamı

1. Beklentilerinizi düşürün: Kendimizden ve ailelerimizden salgın öncesi beklentilerimizle şu andakiler aynı olmamalı.

2. Fırsat buldukça çıkın, temiz hava alın: Şu anda gidecek pek çok yer olmayabilir ancak yine de evinizden çıkın. Nefes alın, yürüyün.

3. Her şeyi yapmayı bırakın: Yükünüzü paylaşabileceklere, tam istediğiniz gibi yapamasalar da görev dağıtın.

4. Gevşeyin: Kahkaha ve oyun stresi azaltır ve endorfin salgısını artırır. Mizahtan, müzikten, egzersizden güç alın.

5. Aynı anda birden fazla iş yapmayın, düşünmeyin: Tek bir şeye odaklanın, kasmayın.

6. Kendinize şefkat gösterin: En önce kendinize karşı nazik ve anlayışlı olun.

7. Erken kalkın: Evin, şehrin tamamen sessiz ve huzurlu olduğu günün tek zamanını yakalayın.

8. Minnettarlık sebepleri bulun: Şükredeceğiniz şeyler mutlaka vardır. Onlara odaklanın.

9. Destek bulun: Kimse yalnız mücadele edemez. Yakınlarınıza, uzmanlara danışın, sorun, isteyin, utanmayın.

10. Terapi alın: Konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, sinirlilik veya motivasyon eksikliği gibi belirtiler baş gösteriyorsa psikologlardan, psikiyatristlerden terapi alın. #GelecekGüzelGelecek inanın…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder