Uğur Alkapar 90'ları meze yapıp eğleniyoruz
HABERİ PAYLAŞ

90'ları meze yapıp eğleniyoruz

90'ların çocukları, gençleri o yılları çok arıyor. Duydukları özlemi de modern meyhane masalarında unutamadıkları şarkılarla göbek atarak gideriyor. Tabii ki İlginç, değişik ve yenilikçi yemekler eşliğinde...

90'larda hatırladığım kadarıyla 70’lerin bol paça pantolonları, afro saçları durduk yerde moda olmuştu. 2000’lere geldiğimizde ise 80’lerin ‘synthesizer’ havalı müzikleri daha modern şekilleriyle hortlamış, Farrah Fawcett saçı geri dönmüştü. Bir on yılın sonunda insanlar o dönemi önce karamsarlıkla değerlendiriyor. Aradan bir on yıl daha geçince romantikleşip sadece iyi anıları hatırlamaya başlıyoruz.

Haberin Devamı

İşte 2010’lu yılların başından itibaren 90’lar romantizminin başlamasının nedenleri burada yatıyor. Önce internette ‘90’larda çocuk olmak’ temalı paylaşımlar başladı. Kasetler, akıllı olmayan cep telefonları, dönemin alet edevatları... Sonra Özgür Aras 2010’da Tepebaşı’nda ‘Eelence’ adlı bir kulüp açtı. Yıllardır gey barların kapanış şarkıları olmaktan öteye gidemeyen 90’lar Türkçe pop şarkılarını çalan bu kulüp adeta patladı. Ardından benzerleri geldi. Bu arada YouTube’da o eski şarkıların kliplerinin izlenme sayıları artmaya başladı. Hatta 90’lardan beri adı duyulmamış şarkıcılar, saklandıkları yerlerden çıkıp bar programlarına başladı.

MODERN MEYHANE DALGASI

O sırada meyhanelerde fasıl yapmak hâlâ çok modaydı. Şakşuka, paçanga böreği ve ‘Çile Bülbülüm Çile’. Gastronomi alanındaki kıpırdanmalar da başlamış, ‘modern meyhane’ diye bir terim türemişti hafiften. Humusa trüf yağı dökülüyor, favaya fesleğen ekleniyor, kapıdan sokulmayan kokoreç ara sıcak olarak mönüye giriyordu. Modern meyhane dalgası daha genç bir kitleyi o masalara çekmeye başladı. Bu arada yıl 2013 oldu. Emre Çapa’nın açtığı ‘Duble Meze Bar’da yemek saatlerinde 70-80’ler, tatlıya yakın 90’lar çalmaya başladı. İşte ne olduysa orada oldu. Modern meyhane- 90’lar ikilisinin altın yumurtlayan tavuk olduğu ortaya çıktı. ‘Duble Meze’ tıka basa dolduğundan benzerleri ortaya çıktı. Yemeklerin “İdare eder” olması yetiyordu. Çünkü müşteri rakı içip pop şarkılarıyla dans etmeye geliyordu. Aslında bu şaşırtıcı değildi. 90’larda çocuk ve genç olanlar, bu yıllarda işini ele almış, parasını harcayabilecek bir kitle olarak eğlence ve gece hayatına adım atmıştı. Onları mekanlara çekmek için bilinçaltlarına ve hatta üstlerine kazınmış bu şarkılardan daha iyi bir formül olamazdı.

Haberin Devamı

Bu nesil yaşlanıp köşelerine çekilene kadar bu furya devam edecek. 5-10 yıllık zaman dilimi içinde ise bu tür eğlence bizim nesle sıkıcı gelen fasıl eğlencesiyle bir tutulmaya başlanacak. Çünkü arkadan gelen neslin eğlence kültürü bambaşka. Bakalım 2020’lerde çoğunlukla silik, baskın bir karakteri olmayan yıllar olarak gördüğümüz 2000’lerle ilgili neler karşımıza çıkacak!

MODERN MEYHANECİLER NE DİYOR?

Taksim’deki ‘Nasip’in ortağı

ARİF KÜPELİ

Gittiğim meyhanelerde ya mezeler güzel oluyordu ya da eğlence ortamı. Biz ikisini de becerdik. Nasip’te hem yeni tatlar var hem klasikler. Anne babalarımız, nasıl anılarını Müzeyyen Senar ile hatırlıyorsa biz de Kenan Doğulu ve Sertab Erener ile o özlediğimiz 90’ları yaşıyoruz.

Haberin Devamı

● Mekan şarkısı: Tarkan- Sen Başkasın

● Fiks menü: 170 TL

EMRE ÇAPA

Şişhane ve Karaköy’deki ‘Duble Meze’lerin sahibi

2009’da ‘Minyon’u işletirken 70-80’ler pop müziğine sarmıştım. 2013’te ‘Duble Meze’de meyhane ile bu eski şarkıları bir araya getirince çok uydu. Yemekte 70-80’lerden başlayıp 90’lara geçiş yapıyoruz. Bu meyhane konseptini planlarken müşterilerin uygun bir fiyata tüm gece hem yemek hem eğlence tecrübesini satın alabilmesini hedefledik. Fiks menü, fiyat belli. Tuzağa düşme riski yok. Bir baktık insanlar masaların üzerine çıkıp oynuyor. Kalabalık bekarlığa vedalar, doğum günleri, iş yemekleriyle popüler olduk. Ana kitlemizin yaş aralığı 30-45 ama 20’li yaşlardan 50’li yaşlara uzanan konuklarımız oluyor.

● Mekan şarkısı: Levent Yüksel-Med Cezir

● Fiks menü: 195-235

ERGÜN YILDIZ

‘Esnaf Maslak’ın mekan danışmanı

İnsanlar fasıllı meyhanelerden sıkıldı. Gece 3-5 kapı yapmak yerine bir yerde hem yemek hem eğlence ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar. Modern meyhaneler o işe yarıyor. ‘Esnaf’, üç yaz önce Alaçatı’da sırf pop müzik yapan bir meyhane olarak başladı. Yemekte 80-90’lar pop şarkıları çalıyor. 22.30’dan itibaren günümüzün popları devreye giriyor. Servis, yemek kalitesi, kullandığımız malzeme nedeniyle benzerlerimizden biraz daha pahalıyız.

● Mekan şarkısı: Ajda Pekkan-Ara Sıcak

● Fiks menü: 285 TL

ÖZGÜR AKMAN

Nişantaşı’ndaki ‘Yalan Dünya’nın işletmecisi

Modern meyhane, geleneksel rakı kültürünün modernize edilmiş hali. Çoğu ferah, şık, sade, iyi havalandırılmış mekanlar. 90’lardan günümüze şarkılarla rakının flörtleşmesi. İsmimizde Neşet Ertaş’ın ‘Ah Yalan Dünya’ türküsünden ilham aldık. Bence modern meyhaneler önümüzdeki sezonlarda da devam edecek. İnsanlar bu konsepti sevdi ve kolay kolay vazgeçmeyecek.

● Mekan şarkısı: Ajda Pekkan-Bir Garip Yolcuyum

● Fiks menü: 200 TL

Sıradaki haber yükleniyor...
holder