Uğur Alkapar Aşık ve isyankar
HABERİ PAYLAŞ

Aşık ve isyankar

Pınar Deniz, geçtiğimiz günlerde Suat Derviş’in hayatını oynamak istediğini söyledi. Yakın dostum Serdar Soydan, 1903-1972 yılları arasında yaşayan bu kadın yazar hakkında ülkede en derin bilgiye sahip kişi. Suat Derviş’in 40’a yakın romanını arayıp buldu, bazılarını Osmanlıcadan çevirip yayına hazırladı. Bir araştırmacı olarak öykülerini, röportajlarını ve romanlarını derledi. O nedenle kendisini arayıp anlattırdım: “Ailesi adını Suat koymak istediği halde nüfus memuru “Bu erkek adı” diyerek kimliğine Hatice Saadet yazmış.

Haberin Devamı

Ancak hem ailesi Suat demeye devam etmiş, hem de kitaplarında bu imzayı kullanmış. Babası Derviş Paşa’nın oğlu. Varlıklı ve nüfuzlu bir aileden gelmesine rağmen bir kadın olduğu için Suat Derviş edebiyat dünyasında hak ettiği yere asla gelmemiş. Hatta bir röportajında ‘O kadar görmezden gelindim ki. Keşke erkek olsaydım’ demiş.”

Aşık ve isyankar

HER ŞEY HAZIR

“1903-1972 yılları arasında yaşayan Suat Derviş’in son romanı ‘Bir Haremağasının Anıları’ ilk olarak 1931’de Almanca olarak basılıyor. Ardından Fransızca ve başka dillere çevriliyor. En son Türkiye’de çıkıyor ama bu birçok dile çevrilen önemli romandan o dönem kimse bir cümleyle bile bahsetmiyor. Sebebi de Suat Derviş’in kadın olması.” Bu yazarın hayat hikayesini Serdar Soydan çoktan senaryolaştırıp filmini yazmış.

Adı “Suat Derviş: Aşık ve İsyankar”. Birkaç yapımcıyla görüşülmüş ama araya koronavirüs salgını girince birçok proje gibi o da bir duraklama dönemine girmiş. Bakın konu çok iyi. Başrol oyuncusu da hazır. Yakın geçmiş dönem dizi ve filmleri de yükselişe geçmişken bu projeden çok iyi bir film çıkar. Pınar Hanım, bence hemen menajerinizi arayın!

İDOLÜMÜZ HERMIONE

Yeni nesil araştırma platformu Pollective’in VMLY&R adlı ajansla gerçekleştirdiği Dünya Kadınlar Günü araştırmasının sonuçları yayınlandı. 1018 kadının katıldığı araştırmada katılımcıların yüzde 76’sı kesinlikle kadın erkek eşitliği olmadığını söylemiş. Yüzde 22’si arada kalmış ama yüzde 1’i de “Var” demiş. O yüzde 1’deki 10 kadının kim olduğunu gerçekten çok merak ettim.

Haberin Devamı

Güçlü kadın sorulduğunda ise bir numaralı cevap nedense Frida Kahlo olmuş. İkinci olarak annelerini seçmiş katılımcılar. 3 numarada ise Harry Potter’da ‘Hermione’yi canlandıran Emma Watson yer almış. Watson’ın gençlerin oylarıyla seçildiğini düşünüyordum ki zaten araştırma verileri arasında kendileri 16-24 yaş katılımcı olarak belirtilmişler.

KUTLU OLSUN

Nükhet Duru, ‘Duru Olmak’ belgeselinin dijital platformda yayınlanmasıyla birden ülke gündemine oturmuştu. Zaten son dönemde genç bir kitleye kendini sevdirmiş olan Duru’nun görünürlüğü daha da artmıştı. Kendisini markalar da görmüş ve reklam tekliflerini yağdırmışlar.

İlk olarak Kelebek Mobilya’yı kabul eden Nünü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü temalı reklamda kadınlara mesaj verip “Durmak, küsmek pes etmek bize yakışmaz. Biz çalışalım üretelim, ilerleyelim, kanat açalım yeniliğe” diyor. Doğrusu ben çok beğendim ve etkilendim. Senin de Dünya Kadınlar Günü’n kutlu olsun Nünü.

Aşık ve isyankar

8 MART’A ÖZEL PARKUR

Demirören Holding bünyesinde hizmet veren Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nde önceki gün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘Çalışma Parkuru’ yarışları düzenledi. Parkur yaklaşık 81 binicinin katılımıyla gerçekleşti. Kemer Country Atlı Spor Kulübü üyelerinin yanı sıra İstanbul Atlı Spor Kulübü, GS Binicilik Kulübü, Avrasya Atlı Spor Kulübü, Yıldızlar Atçılık ve K-9 Atlı Spor gibi diğer kulüplerden de katılım oldu. Biniciler 50 cm, 80 cm, 100 cm, 110 cm, 120 cm ve 130 cm yükseklikteki çeşitli parkurlarda derece elde edebilmek için mücadele etti. COVID-19 önlemleri kapsamında gerçekleştirilen yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Haberin Devamı

Aşık ve isyankar

HAYAT DEVAM EDİYOR

YÜZDE ELLİ KAPASİTE

Mekan kısıtlamalarının gevşediği açıklamasının yapıldığı gün, 6 binlere kadar düşürdüğümüz vaka sayıları yine 10 bini geçmişti. 19.00’a kadar bile olsa tekrar açılacak olan bazı restoranlardan ilginç duyumlar aldım. Heyecanlanan müşteriler cuma ve cumartesi günleri için yüzlerce rezervasyon yaptırmış. Öyle rakamlar duydum ki, yüzde 50 kapasiteyle çalışma kuralını tutturmaları imkansız bu lokantaların.

Mesela 300 sandalyesi olduğunu bildiğim bir meyhanenin 250 kişilik rezervasyon aldığı konuşuluyordu. Lütfen mekan sahipleri ve işletmeciler üzerlerine düşeni yaparak kurallara uysun. Aksi takdirde o kısıtlı bulduğumuz 19.00’a kadar açık kalma imkanını da kaybedeceğiz.

Aşık ve isyankar

KADINLARDAN KADINLARA

Beymen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ‘Hayallerim Kadar Güçlüyüm’ adlı bir proje yaptı. Veronico Etro, Angela Missoni, Sandra Choi, JJ Martin, Nicky Zimmermann, Giorgia Tordini ve Gilda Ambrosio gibi dünyaca ünlü kadın tasarımcılar ve Türkiye’den de farklı sektörlerden 33 kadın bir koleksiyon hazırladı. Bu özel koleksiyondan elde edilecek gelir Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın TOG Genç Kadın Fonu’na bağışlanacak.

ŞİMDİ TÜRKÇE

Amerika’da çöpçatan uygulamalarının en eskilerinden ve en yoğun kullanılanlarından olan OkCupid bir süredir Türkiye’de de çok popülerdi. OkCupid bu ilgiye kayıtsız kalamamış ve uygulamayı Türkçeye çevirmiş. Hem de Türkçe, sitenin çevrildiği ilk dilmiş.

Bugüne kadar sadece İngilizce bilenlerin rağbet ettiği bu uygulamanın kullanıcı profili de çok daha çeşitlenecek. Sevgili arayanların şansı oldukça artmış olacak. Hadi yine iyisiniz İngilizce bilmeyen bekarlar. Şimdi size yeni imkanlar, yeni ihtimaller doğdu.

DİJİTAL TURNUVA

Yunus Emre Enstitüsü, salgın sürecinde gerçekleştirdiği dijital etkinliklere bir yenisini daha ekliyor ve gençler için dijital bir e-spor turnuvası düzenliyor. Oyunseverlerin NBA2k21, FIFA 21, Formula 1, Rocket League ve Satranç oyunlarında kıyasıya yarışacakları dijital turnuva 22 Şubat-14 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye başta olmak üzere Bosna, Kosova, Fransa, İngiltere, Fas, Cezayir, Katar, İran gibi 50 ülkede düzenlenecek turnuva hakkında detaylı bilgi yeespor.com adresinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder