Uğur Alkapar Haftanın özeti
HABERİ PAYLAŞ

Haftanın özeti

Orman yangınları bir haftanın sonunda hafiflemiş ve kontrol altına alınmışken geriye dönüp ünlülerin imza attığı güzel işlerin bir özetini çıkarmak iyi olur diye düşünüyorum. Zira bundan sonra onları bu dönemde yaptıklarıyla hatırlayacağız...

  • Şahan Gökbakar Marmaris’ten yaptığı canlı yayınlarla havadan müdahale yapılmasını sağladı ve sürekli bilgilendirme yaptı.
  • Demet Akalın organize ettiği TIR’larla kendi katkıda bulunduğu ve topladığı yardımları afet bölgesine ulaştırdı. Bunları da büyük bir hız ve başarıyla gerçekleştirdi.
  • Haluk Levent AHBAP derneği aracılığıyla toplanan bağışların doğru yerleri gitmesini sağlarken bir de helikopter kiraladı.
  • Gamze Özçelik kurucusu olduğu Umuda Koşanlar Derneği ile Manavgat’taki felaket bölgesine gitti. k İbrahim Çelikkol itfaiye ekipleriyle alana inerek canını hiçe saydı ve söndürme çalışmalarına katıldı.
  • Berfu-Eser Yenenler yanlarına Doğa Rutkay, Fettah Can, Cansu Kurtçu, Zeynep Bastık ve Engin Öztürk’ü de alarak Çeşme’de 2 kamyon yardım malzemesi topladı. Bunları Köyceğiz’e yolladı.
  • Pamir Pekin, Muğla’ya giderek yangın söndürme çalışmalarına katıldı.
  • Selin Ciğerci yangın bölgesine TIR ile ihtiyaç malzemeleri yolladı.
  • Hande Yener 25 bin TL bağış yaparken, Edis Harbiye konserinin gelirini bağışladı. Birçok şarkıcı konser gelirlerinin bir kısmını TEMA Vakfı’na ayırdı.

BUNLAR DA YAŞANDI...

  • Manavgat’ta orman memurlarıyla tartışan Yusuf Güney silahla havaya ateş edince gözaltına alındı.
  • CZN Burak yangın söndürürken güldüğü videolar paylaşınca reklam yapmakla suçlandı.
  • Bodrum’daki Süreyya Yalçın arkasındaki dumanlara rağmen teknesinde poz verince tepki çekti. Kendini affettirmek için bölgeye kamyonlarla ihtiyaç malzemesi yolladı.

Haftanın özeti

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Orman yangınlarının sebepleri arasında gösterilen küresel ısınma ya da iklim değişikliği, modern dünyanın bugüne dek karşılaştığı en büyük sorun. İklim değişikliği bu ivmeyle devam ederse orman yangınları gezegenin birçok probleminden sadece biri olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 1981 - 2010 yılları arasında ilkbahar ortalama sıcaklıkları 12 dereceyken, 2021 yılı ortalama sıcaklığı 13.2 dereceye ulaşmış. Küresel düzeyde toprak ve okyanus sıcaklıkları ortalaması 1880’den beri 0.85 derece artış göstermiş. Artan sıcaklık, yüzde 1’lere düşen nem oranı orman yangınları için ortam hazırlıyor. İş sadece pet ya da cam bir şişenin oraya atılmış olmasına kalıyor.

ÇOCUĞA ANLATIR GİBİ

Peki dünya neden ısınıyor? En basit haliyle anlatabilmek için National Geographic’in çocuklara hazırladığı bilgilerden kısa bir derleme yaptım.

1. FOSİL YAKITLAR: Dünya güneşten gelen ısının büyük bölümünü geri yansıtır. Böylece aşırı ısınmaz. Ancak petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar yakıldığında ortaya çıkardıkları gazlar bir tabaka oluşturur. Bu tabaka battaniye etkisi yaparak ısıyı dünyada hapseder. Sıcaklık artar.

2. BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: İster inanın ister inanmayın, ineklerin küresel ısınmadaki payı büyük. İnekler yemek sonrası vücutlarından, sera etkili gazlardan olan metan salgılar. Komik gelebilir ama yeryüzünde 1.5 milyar inek var! Çıkan gazın miktarını buna göre hesap edin.

Haftanın özeti

3. ORMANLARIN AZALMASI: Ormanlar diğer bir sera gazı olan karbondioksiti emer. Ancak ağaçlar kereste, palm yağı üretimi, çiftçilik, yol ve ineklere mera alanı açmak için kesiliyor.

NELER OLACAK?

Buzullar eriyecek. Denizler yükselecek. Kıyıları su basacak. Mevsimler değişecek. Tarım üretimi darbe alacak. Hayvanların nesli tükenecek. Sıcaklık yükseldikçe orman yangınları devam edecek.

Haberin Devamı

NE YAPMALI?

Küresel boyutta alınması gereken en büyük önlem sera gazlarının salınımını azaltmak ve ormanları çoğaltmaktan geçiyor. Bunun için de ülkelerin ortak anlaşmalar yapıp sanayinin dünyayla barışık hale getirilmesi için çaba göstermesi gerekiyor. Bireysel bazda ise benzin ya da mazot kullanan araçların kullanımını ve et yemeyi azaltarak başlayabilirsiniz. Dünyada inek sayısı ne kadar azalırsa ormanlar o derece artacak. Ayrıca enerji üretimi sürecinde de sera gazı salgılandığından mümkün olduğunda kullandığınız elektriği de azaltmalısınız.

ŞAMPİYONLAR BELLİ OLACAK

Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası Engel Atlama Yarışmaları, Kemer Country Atlı Spor Kulübü ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Dün başlayan kadın yetişkin sporcuların yarışmaları yarın sona erecek. 28-29 Ağustos tarihlerinde ise yeni binicilerin katılımıyla diğer yarışmalar yapılacak. Organizasyonun medya sponsorluğunu her yarışmada olduğu gibi Demirören Medya ve Radyo D üstleniyor.

Haberin Devamı

ALAÇATI’DAN İSTANBUL’A

Alaçatı’nın kült restoranlarından ‘Balıkçı Niyazi’nin lezzetleri artık ‘Sea Salt’ adıyla dört mevsim Ortaköy’deki Feriye’de misafirlerini ağırlıyor. Feriye’de önceden düğün ve kokteyl gibi organizasyonların yapıldığı, diğer zamanlar atıl kalan alana Sea Salt çok yakışmış. Boğaz’ın adeta üzerinde esinti eşliğinde yemek yemek paha biçilmez bir deneyim. Sea Salt Feriye’nin menüsü; Ali Yuvanç’ın babadan oğula aktarımlı lezzetleri mutfakta kendince yorumladığı reçeteler ve vizyondan oluşuyor. Ege Denizi’nden çıkan ürünler kendi lezzetiyle pişiyor. Sosa ya da katkı maddelerine ihtiyaç duymuyorlar.

EN İYİ AHTAPOT

Bir karides yedim mesela, içinde sadece limon ve zeytinyağı olduğuna inanamadım. Tadı uzun süre hafızamdan silemeyeceğim kadar güzeldi. Bakır kazanda pişmiş ahtapot, uzun zamandır yediğim en iyisiydi. Nasıl sulu ve yumuşaktı anlatamam. Bu harika tabaklara ekibin uyumu ve servisin hızı eklenince Sea Salt’ta yemek keyifli bir deneyime dönüşüyor. Sadece ben değil, o gece orada olan ünlü ve sosyetik isimler de böyle düşünüyor.

ÖDÜLLÜ RESTORANLAR

Uluslararası saygınlığı olan seyahat uygulaması Tripadvisor’ın tavsiyeleri önemlidir. Turistler çoğu zaman burada restoranlar hakkında yazılan eleştirilere göre seçim yapar. 2 Türk restoranının Amsterdam’daki şubeleri ‘Tripadvisor Travellers’ Choice 2021’ ödülüne layık görüldü. Biri gurur markalarımızdan Ali Ocakbaşı. Diğeri ise et alanında uzman şef Hüseyin Tanrıbuyurdu’nun oluşturduğu menüsüyle hem Türkiye’de hem de Avrupa’da sevilen Mr. Meat. İki restoran da böylece dünyanın en iyi restoranları sıralamasında yüzde 10’luk dilime girmiş oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder