Banu Şen Karacabey altın çağını yaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Karacabey altın çağını yaşıyor

Ekonominin temellerini tarımsal ürünlerin oluşturduğu Bursa’nın ilçesi Karacabey’de, verimli topraklardan bereket fışkırır. Toprakları yüksek verimli Karacabey Ovası’nda en çok buğday, domates, arpa, mısır, fasulye, bezelye, şekerpancarı, pamuk, ayçiçeği, soğan ve tütün yetiştiriliyor. Sebze ve meyveciliğin geliştiği ilçede hayvancılık da ileri düzeyde ve halka büyük gelir sağlıyor.

Tarımsal üretimiyle ülkemizin önde gelen bölgesi olan Karacabey Ovası’nda, 66 bin 366 hektarlık arazide çoğunlukla tarla bitkileri yetiştiriciliği yapılıyor. Sahip olduğu birbirinden eşsiz değerleri ve bereketli topraklarıyla, Bursa tarihinin her döneminde zenginliğiyle ön plana çıkan Karacabey, son dönemde hayata geçirilen ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif yatırım hamleleriyle de adından söz ettiriyor.

Haberin Devamı

Karacabey altın çağını yaşıyor

Geçmişte sadece ‘tarım kenti’ kimliğiyle anılan ilçe; bugün kültür-sanattan spora, sağlıktan turizm ve ekonomiye pek çok alanda atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle Uluabat Gölü ve çevresi tam bir doğa harikası. Geçmişten bu yana süregelen ‘üretim merkezi’ potansiyeli, İstanbul-İzmir otoyolunun bağlantı noktasında yer alması, limanlara yakınlığı, hızlı trene ev sahipliği yapacak olması, Türkiye’nin en modern defne işleme tesisini bünyesinde barındırması, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) avantajı ve dünya devi markaların yatırımları dikkate alındığında; Karacabey her geçen gün daha da kalkınıp gelişiyor.

Büyük ölçekli yatırımların da etkisiyle hızla gelişen Karacabey, altın çağını yaşıyor diyebiliriz. İlçeyi Türkiye’nin çekim merkezi haline getirmek için adımlar atan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ile projelerini konuşuyoruz. Özkan; kentin geleceğini tarım, turizm ve teknolojik gelişimi esas alan 3T formülü çerçevesinde belirlediklerini söylüyor.

Karacabey altın çağını yaşıyor

EKOLOJİK VE ALTERNATİF TURİZM ATAĞI

İlçe, ekolojik ve alternatif turizm modelleriyle de dikkat çekiyor. Karacabey Belediyesi, kendine has ürünlerine pazar oluşturmak ve ekolojik üretim modelini yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürürken, kırsal kalkınma üzerine yapılan çalışmalarla yerel kalkınmaya destek oluyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, Avrupa Birliği’nce tarım sektörü ve kırsal alanda ülkemize sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde hareket ediliyor. Geniş coğrafyasında verimli tarım arazileri ile Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olan ve topraklarından yılın 12 ayı ürün alınabilirken, tarıma dayalı sanayinin gelişimi de aynı hızla sürüyor. Yerli ve yabancı yeni yatırımlar gelmeye devam ediyor.

TÜRKİYE’YE MODEL

3T vizyonunun önemli parçalarından biri olan tarımsal kalkınmaya yönelik hamlelerle, ilçeyi her anlamda geliştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Başkan Özkan, şöyle konuşuyor: “Tarım ve teknolojide daha iyi noktalara ulaşmak için tarımı ve çiftçileri desteklemeye devam ediyoruz.

Karacabey’imiz, Türkiye’nin salçalık domates ihtiyacının yüzde 40’ını tek başına karşılayan konumda ve ekolojik koşullar sebebiyle bitki çeşitliliği açısından da büyük bir zenginliğe sahip. Bilindiği üzere Karacabey ormanları, defne gibi ekonomik öneminin yanı sıra ender rastlanacak büyüklükte olan önemli bir değere sahip.

Haberin Devamı

Karacabey altın çağını yaşıyor

Özellikle aromatik bitkiler üzerine yapılan çalışmalar ilçemizin görselliğine katkı sağlarken, aynı zamanda bölge halkına da ekstra bir gelir imkânı sunuyor. Karacabey’in verimli tarım arazileri de dünyanın dört bir yanından yatırımcıları çekiyor. Son dönemde pek çok dünya devi firma şehrimizde yatırıma imza attı.

Öğretmenler Parkımız, yenilenen yüzüyle bölgeye değer katacak. Karacabey’de lavantayı gelir kapısı haline getirme düşüncemiz var. Bununla ilgili ekiplerimiz bir yandan üretim için çalışırken, bir yandan teşvik amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Böylece kırsal mahallelerimizde yeni bir gelir kapısı açmış olabiliriz. Dolayısıyla Karacabey, aromatik ve tıbbi bitkiler üzerine Türkiye’ye model bir şehir olacak.”

Karacabey altın çağını yaşıyor

’NEREDE TARIM ORADA VARIM’

Özkan, şöyle devam ediyor: “Tarım ve hayvancılığın başkenti olarak nitelendirilen ilçemizde, tarımda yenilikçi uygulamalar ve alternatif ürün çalışmaları da devam ediyor. ‘Nerede tarım orada varım’ diyerek, tarımla ilgili hassasiyetlerimizi her fırsatta dile getiriyoruz.

İlçemizde pek çok ürün yetiştirilmekle birlikte, Harmanlı mahallemizde kapalı alanda, serada, topraksız tarım uygulamasına ev sahipliği yapıyoruz. Burada Akdeniz marulu ile normal marullar, topraksız tarım yöntemiyle üretilmekte. Bu sistem, ülkemize de örnek oldu. Bu çalışmaların başarılı olmasını ve artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Bu sayede yeni bir gelir kapısı kendiliğinden oluşmuş olacak.”

Karacabey altın çağını yaşıyor

TEKNOSAB ÜLKE EKONOMİSİNE GÜÇ KATACAK

“TEKNOSAB’ta fabrikalar yükselmeye devam ediyor” diyen Özkan, “Türkiye’nin en büyük teknolojik sanayi yatırımı olan ve müteşebbis heyetinde yer aldığımız TEKNOSAB’da yatırımlar hızlandı. Tamamlandığında 40 milyar dolar ihracat ile ülkemizin gelecek hedeflerine büyük katkı sunması beklenen TEKNOSAB, 150 bin insanımıza da iş imkânı sağlayacak.

Planlı kentleşmeden yanayız. Arıtmasıyla, yapılanmasıyla TEKNOSAB doğru bir proje. Sanayi olmadan ülkelerin üst lige çıkması mümkün değil. Bu bilinçle; çevreye, doğaya, insan sağlığına zarar vermeyen sanayileşme gerekiyor.

Yanlış bir yapılaşmaya Karacabey’de müsaade etmeyeceğiz. Çok uzun yıllardır hayal olan Gölecik ve Yeşildere barajlarının yapımı sürüyor. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında Karacabey, 100 yıllık rüyasına kavuşmuş olacak” ifadelerini kullanıyor.

KARACABEY’DE DÖNÜŞÜM

Özkan, ilçede yapılanları şöyle özetliyor: “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, kentin önemli ihtiyaçlarından biri olan aşevi ve misafirhane hizmete alındı. Aşevinde her gün bin 200 kişiye sıcak yemek veriyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan aldığımız destekle yapımına başladığımız Gençlik Merkezi de büyük bir eksikliği giderecek.

Karacabey’e özel tarım park projesini hayata geçirdik. 50 bin metrekarelik tarım park ve yükleme rampası yapılıyor. ‘Spor Adası’ olarak anılan ve içinde ilçe stadı, spor salonu ile birlikte 7 spor sahasının yer alacağı yerleşkedeki çalışmalarda sona gelindi. Kent merkezindeki Cumhuriyet Alanı’nı yenilenen yüzüyle bölgeye yakışır hale getirdik.

KaracaTeras projesi ile mevcut pazar alanı yenileniyor, sosyal alanlar ile 40 bin metrekarelik devasa bir proje ortaya çıkacak. Aromatik ve tıbbi bitkilerle adeta botanik bahçeye dönüşecek olan Öğretmenler Parkı’ndaki çalışmalar sürüyor. Kente huzurevi kazandırmak için de çalışmalarımız devam ediyor. Kentin önümüzdeki 50 yılına hitap edecek altyapı çalışmaları yapıyoruz.

226 kilometrelik içme suyu hattını bünyesinde barındıran 28 milyon liralık altyapı yatırımı için çalışmalar sürüyor. Büyük altyapı projesiyle ilçemizin içme suyu altyapısı sorunu kökten çözülecek. Havai elektrik hatlarının yeraltına alınması çalışmaları da devam ediyor.”

KADINLAR ÖRNEK OLUYOR

Geçmişten bu yana Türkiye’nin üretim merkezlerinden olan Karacabey’de, kadın girişimciler ve üreticiler örnek başarılar ortaya koyarken, kentteki kadın girişimcilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Başkan Özkan, kırsal mahallelerde kadın dernekleri başta olmak üzere kooperatifçiliğe ve dernek faaliyetlerine önem verdiklerini belirterek, “Kırsal kalkınmaya her fırsatta destek oluyoruz.

Var olan üretici derneklerini aktif hale getirmek ve gerekli olan bölgelerde yenilerini kurmak için yoğun çaba sarf ettik. Hem yerel kalkınmaya hem üretici faaliyetlerine hem de kadınlarımızın yer aldığı bu tür oluşumlara destek vermeye devam ediyoruz. Dağkadı Üreten Kadınlar Derneği, Eskikaraağaç Köyü Kadınları Çevre Koruma ve Kalkındırma Derneği ve Karacabey Kurşunlu Kadın Girişimciler Derneği çok güzel işlere imza atıyor.

Karacabey altın çağını yaşıyor

Girişimci ve üreten kadınlarımız, gerekli desteği aldıklarında neler yapabileceklerini herkese gösterdi. Ulusal fuarlara da katılıp hem şehrimizi en iyi şekilde temsil ediyorlar hem de ürettikleri ürünlerle ekonomilerine katkı sağlıyorlar” diye konuşuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder