Yaşar Özay Aydın Üniversitesi'nden Suriyeli sığınmacılara büyük destek
HABERİ PAYLAŞ

Aydın Üniversitesi'nden Suriyeli sığınmacılara büyük destek

İstanbul Aydın Üniversitesi, Suriyeli sığınmacıların eğitimi ile ilgili önemli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, üniversite bünyesindeki stajyer öğretmen adaylarının Suriyeli sığınmacıların eğitimi konusunda aktif rol alacağını söyledi.

UNESCO destekli

Dr. Aydın, “Paris’te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi, İAÜ öncülüğünde gerçekleştirilecek diğer sosyal sorumluluk projesinde eğitim fakültesi bünyesinde bulunan 3 ve 4. sınıf öğrencilerden gönüllü öğretmen grupları oluşturulacak” dedi. Stajyer öğretmen adaylarının Suriyeli sığınmacılara, hem Türkçe hem de ana dillerinde eğitim vereceğini belirten Dr. Aydın, ‘Mültecilere Eğitim’ adı verilen proje sayesinde öğretmen adaylarının staj dönemini, Suriyeli mültecilerin de eğitimlerini tamamlayacağını anlattı.

Eğitim okullarda

Dr. Aydın, “Gönüllü öğretmenler kanalıyla sığınmacılar öncelikle belirli ders programı içerisinde o üniversitelere gelecekler. Sığınmacıların bulunduğu bölgede üniversitenin fiziki imkanı yoksa ilkokullar ya da ortaokullarda eğitim verilecek” diye konuştu.

Bizden başlayacak dünyaya yayılacak

Haberin Devamı


UNESCO ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek ‘Mültecilere Eğitim’ projesinin Suriyeli sığınmacıların topluma kazandırılmasında büyük katkısı olacağının altını çizen Dr. Aydın, Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı barındığını bildirdi. Sığınmacılardan 750 bininin öğrenim çağında, 85 bininin de okuma yazma bilmediğini kaydeden Dr. Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik, siyasi ve sosyal problemlerin de temelinde eğitimsizlik yatıyor. Mültecilerin topluma entegrasyonu kaçınılmaz bir gerçeklik haline geldi. Kendi dil, din ve kültürüyle topluma entegre olmalarını, toplumun değerlerini bozmadan aynı ortamda yaşama kültürünü sağlamak zorundayız. UNESCO ile birlikte çalışılan projede Aydın Üniversitesi olarak pilot uygulamanın Türkiye’den başlayarak diğer ülkelere yayılmasını istiyoruz."

Mülteci kadınlara meslek eğitimi


Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı da olan Dr. Mustafa Aydın, yeni bir proje kapsamında Suriyeli sığınmacı kadınlara mesleki eğitim verileceğini belirterek şunları söyledi: “Kendi fiziki, öğretmen ve teknoloji imkanlarımızla ‘Mültecilerin Topluma Kazandırılması’ projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje ile, UNESCO kürsüsü ve Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliğinde çalışıyoruz. Kadınlar meslek edinme eğitimleri alsınlar ve o mesleği sayesinde aile ekonomisine katkı sağlayabilsinler dedik. Ayrıca üniversite heyeti olarak yüz, saç ve ayak bakımı konusunda kuaförlerde yetişmiş, sertifikalı insanların olmadığına kanaat getirdik. Bu bölümlere de 50 öğrenci aldık ve eğitim veriyoruz.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder