Yaşar Özay Dijital dershane dönemi başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Dijital dershane dönemi başlıyor

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararla kapatılan dershane sistemi şimdi dijital platforma taşınıyor. Eğitim kurumları, ‘dijital dershane’ için büyük yatırımlar yapıyor. Dijital dershane sistemiyle birlikte, eğitimle ilgili dijital yayıncılığın da büyük bir sıçrama yapması bekleniyor

BÜYÜK PAZAR OLUŞACAK

Son 50 yıldır eğitim hayatımızda yer alan ve sayıları 4 bini geçen dershaneler dün resmen tarihe karıştı. Dershanelerin yerine ‘özel öğretim kursları’ getirildi. Bu sürecin ardından dershanelere büyük yatırımlar yapan kurumlar, eski sistemi dijital ortama taşıma hazırlığı içine girdi. Özel öğretim kurslarının ihtiyacı karşılamayacağı görüşünde olan eski dershaneciler, bazı Avrupa okullarında da giderek yaygınlaşan ‘dijital eğitim’ üzerinde çalışmalar yapıyor. Halen küçük çapta ve bireysel olarak dijital sistem üzerinden ders verilse de, çok büyük eğitim kurumlarının bu alana girmesiyle büyük bir pazar oluşması bekleniyor. Dershane sisteminin tarih olmasının ardından eğitimle ilgili yayınlarda da büyük bir patlama bekleniyor.

HER ŞEY BİLGİSAYARDA

Dijital dershane sistemiyle birlikte öğrenci, dersleri evinden takip edecek. Öğretmenin karatahtaya yazdıklarını, defterine geçirmek zorunda da kalmayacak. Karatahta, kalem ve defterin yerini bilgisayarlar alacak. Öğretmenin anlattığı dersleri, dijital dershane sisteminde internetten dinleyebilecek olan öğrenci aynı zamanda internet üzerinden öğretmeniyle canlı görüşme yapabilecek. Öğretmeninden aldığı sorulara çalışan öğrenci istediği zaman sınav olabilecek. Eğitim uzmanları, dijital dershane sistemiyle birlikte yeni bir uygulamaya geçen öğrencinin motivasyonunun ve öğrenme isteğinin artacağını savunuyor. Uzmanlar aynı zamanda dijital eğitimin, öğrenci-öğretmen ilişkisini olumlu yönde etkileyeceği görüşünde.

BİR DÖNEM SONA ERDİ

Mevcut statüleriyle son 50 yıldır eğitim hayatında varlığını sürdüren ve 2008-2009 eğitim öğretim yılında 4 bini geçen dershaneler dünden itibaren eğitim hayatımızdan çıkmış bulunuyor. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde, dönüşüm başvuruları için verilen süre dün sona erdi. Bu kapsamda, 28 Ağustos itibarıyla, 2 bin 396 dershane dönüşüm programına başvurdu, bunlardan 2 bin 217’si programa alındı. Dönüşüm okulu olarak faaliyete başlayan bin 397 okulun, bin 173’ü temel lise, geri kalanı ise ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi ve okul öncesi eğitim kurumu oldu. Dönüşüm sürecinde 500 dershanenin kurucusu da kendiliğinden dershanecilik faaliyetine son verdi. Dershanelere ilişkin yasa tasarısının kabul edildiği 2014 yılı itibarıyla 3 bin 530 dershane, buralara giden 1 milyon 220 bin öğrenci ve dershanelerde çalışan yaklaşık 53 bin öğretmen bulunuyordu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder