Yaşar Özay Geleceğimizden endişe duyuyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Geleceğimizden endişe duyuyoruz

Haberin Devamı

Lise öğrencileri arasında yapılan araştırmada, her 2 öğrenciden biri, anne ve babaların nota dayalı tutumlarından ve baskısından şikayetçi oldu. Gençlerin yüzde 76’sı ailesinin kendisine kötü davrandığını düşünüyor. Yüzde 51’i de geleceğinden endişe duyduğunu paylaştı

Anne ve babaların nota dayalı yaklaşımlarının lise öğrencilerindeki olumsuz etkilerine ‘Uygulamalı Sosyal Hizmet Araştırma’ dersi kapsamında mercek tutuldu. Gediz Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nün yaptığı araştırmada yaşları 15 ile 18 arasında değişen 100 gençle görüşüldü. Her birine 38 soru yöneltildi. Ergenlik çağındaki lisesiler üzerindeki aile baskısı ve psikolojik istismar ile sınav kaygısı, başarısızlık arasındaki ilişki öğrenilmeye çalışıldı, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya katılan liselilerden yüzde 55’i okulda başarılı olması için anne ve babasından baskı gördüğünü, yüzde 76’sı da ailesinin kendisine kötü davrandığını düşündüğünü açıkladı.

KARDEŞLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILIYOR


“Ailenizin eğitim süreciniz hakkında bilgi sahibi olmak istemesi sizi rahatsız ediyor mu” sorusuna öğrencilerin yüzde 75’i ‘evet’ yanıtı verdi. Yüzde 51’i ise gelecekten endişe duyduğunu paylaştı. Bir diğer düşündürücü sonuç da ailede kardeşler arasındaki ayrıma ilişkin oldu. Yüzde 92’yle gençlerin neredeyse tamamı anne ve babalarının kardeşleriyle kendisi arasında ayrımcılık gözettiğini vurguladı.

VELiLER BU UYARILARA DiKKAT ETSiN!


- Aileler sınırlarının farkında olmalı, çocuklarına güven ve sorumluluk vermeli
- Aile içinde sınavlara yönelik kırıcı ve bağlayıcı dil kullanılmamalı
- Aileler sınavları yüceltmek yerine öğrencileri yüreklendirmeli
- Başarı koşuluna bağlanmış sevgi anlayışından uzak durulmalı.
- Ailede duygular ile düşünceler samimi ve açık olarak paylaşılmalı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder