Yaşar Özay Üniversite sınav sistemi değişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Üniversite sınav sistemi değişiyor

Haberin Devamı

Seçim sathına girildikten sonra partiler art arda seçim beyannamelerini yayınlamaya başladı. Yerlerde sürünen eğitim sisteminin aksaklıkları ve yanlışlarını yeni keşfetmiş gibi bir bir sıralayıp, düzelteceklerini belirtiyorlar. Açıklamalarda öğretmenlerin özlük haklarından, sınavların düzenlemesine kadar getirilecek yenilikler yer alıyor. 12 yıllık AKP döneminde eğitimi sendikaya teslim eden, öğretmen ve yönetici atamalarını her ay değiştiren, tüm sınavlarda başarılı olan yöneticileri mülakat sistemiyle elemeye tabi tutan bir anlayış şimdi doğruları yapacağını beyanname ile duyuruyor. Uzaktan bakan biri AKP’nin 12 yıldan beri iktidarda değil de muhalefette olduğunu sanacak.

Zararın neresinden dönülse kardır düşüncesiyle, açıklanan seçim beyannamesinde olumlu yanlar olduğunu söylemek lazım. Öncelikle içinden çıkılmaz hale gelen üniversite giriş sistemine yeni bir uygulama getiriliyor. Buna göre liselerin son iki sınıfı “yüksek öğrenime hazırlık sınıfı” olarak düzenleniyor. Üniversitelere de ilköğretimdeki TEOG gibi, merkezi çoklu sınav sistemi getiriliyor. Böylece üniversite sınavı tarih oluyor. 11 ve 12’inci sınıflarına devam eden öğrenciler, okumak istediği yüksek öğrenim programına geçiş için hazırlık yapmasını sağlayacak derslerden oluşan modüllerle hazırlanacak. Öğrencinin performansı dikkate alınacak ve sınav stresi en aza indirgenecek. Öğretmenler KPSS’de alanları ile ilgili olarak sınavlara girecekler.

Eğri cetvelle doğru çizgi

Açıklanan bildirgenin toplumu ilgilendiren en önemli bölümü ise Türkiye genelinde eğitim kalitesinin belirlenmesi ve bölgeler arası başarı oranlarının en asgariye indirileceğinin belirtilmesi oldu. Bilindiği gibi bölgeler arası eğitim kalitesinin büyük farklılıklar göstermesi haksız bir rekabete yol açıyordu. Binlerce öğrenci geri kalmış bölgelerdeki okullarda eğitimlerini sürdürürken, sınavlara en iyi koşullarda hazırlanan öğrencilerle birlikte, sınavlara girmek zorunda kalıyordu. Yeni düzenlemede ayrı bir konu ise okulların tam gün eğitim vermesi ve okul bütçelerinin doğrudan okulların emrine verilmesi sağlanıyor. Böylece öğrenciler dünyada kabul gören bir sistemle eğitimlerini sürdürecekler. Okullar maddi imkana kavuştukları için her türlü hijyen sağlanmış olacak. Hastalık yuvası olmaktan kurtulacak.

Ana hatlarıyla açıkladığım AKP beyannamesinin gerçekleşmesini ülkem adına istiyorum. 12 yıllık eğri cetvelden doğru bir çizgi çıkar mı diye soracak olursanız, bekleyelim ve görelim derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder