Yaşar Özay Velilerin kayıt sıkıntısı
HABERİ PAYLAŞ

Velilerin kayıt sıkıntısı

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’nin eğitim gündemini meşgul eden ve eğitimciler arasında sıkça tartışılan iki konu var. Bunlardan biri ortaöğretime yerleştirme süreçleri açısından TEOG sınavları ve bu sınavların sonucuna göre devlet ve özel liselere yerleştirmelerin nasıl olacağı. İkincisi de dershanelerin kapatılması sürecinin yarattığı boşluğun nasıl doldurulacağı. Kısaca okullaşmaya çabalayan dershaneler ile dershaneleşme çabasındaki okulların sorunları. Milli Eğitim Bakanlığı özel okullara kendi yönetmeliklerini bakanlığa onaylatmaları kaydıyla istedikleri gibi öğrenci alabilecekleri yönünde bir fırsat tanıdı.

[[HAFTAYA]]

KABUL ŞARTLARI

Bu arada yabancı okullar kendileri için farklılık sayılabilecek tekliflerle bakanlığa başvurdular ve öğrencilerini almak istedikleri biçimiyle onaylarını aldılar. Bazı yabancı okullar TEOG sonucuna göre bazı okullar da TEOG da yer alan belli dersleri baz alarak öğrencilerini alacaklar. Sıkıntı bu aşamadan sonra başlıyor. Bakanlığın kayıt kabul koşulları ve tercih takviminde öngördüğü tarih aralıkları sıkıntı yaratıyor. Özellikle kayıt takvimi başarılı öğrencileri, velilerini ve başarılı öğrencileri bünyesinde tutmak için çabalayan okulları zorlayacak.

Nasıl öğrenci alırsa alsın bakanlık tüm özel okullara 26 Haziran-10 Temmuz arasında kayıt yapabilirisiniz diyor. Bunu yapmayan öğrenciler için özellere kayıt şansı ancak nakillerin başladığı 1 Eylül’e kalıyor, o tarihe kadar özel okullara ve velilere hiçbir şey yapamazsınız diyor. Bu aralıkta tüm öğrenciler devlet Anadolu liseleri için tercih yapacaklar ve yaptıkları tercihlerin sonucunu bekleyecekler. İstedikleri okullara yerleşeneler için sorun yok ama yerleştikleri okullardan memnun olmayanlar ancak 1 Eylül’de başka okullar için nakil isteyebilecekler (devletten-devlete, devletten-özele, özelden-devlete gibi).

ÖĞRENCİ KAYBI


İşte sorun burada özel okullar için 26 Haziran-10 Temmuz arası IN, 11 Temmuz-31 Ağustos arası OUT. 10 Temmuz’dan sonra arada uzun bir zaman dilimi var ki özel okullar hiçbir şey yapmadan 1 Eylül’ü beklemek zorunda kalacak. Dershanelere gelince onlar okullaştı. Dershane ile okul bir arada eğitim verilecek. Sorun başarılı okulların sistem yüzünden öğrenci kaybı ve başarılarının düşmesi. Onlar da takviye almaya karar verdiler. Tanınmış dershaneler bu okullar için takviye programları hazırlamaya başladı. Sistemin başarılı olacağını söylemek çok zor. Olan sınava hazırlanan öğrencilere ve çocuğu olan veliye oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder