Yasemin Candemir İstanbul’un dev beton kitlesi: Kadıköy
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul’un dev beton kitlesi: Kadıköy

Kadıköy’de oturanlar bilir, ne zamandır özellikle minibüs caddesi ve Bağdat Caddesi ara sokaklarında ciddi bir ağaç kıyımı gerçekleşiyor. Budama adı altında yapılan ama ağaçları ölüme götüren bu süreçle ilgili defalarca Kadıköy Belediyesi ile iletişime geçtik ama ne ses var ne seda. Kadıköy Belediyesi’nde Selami Öztürk’ten bu yana halkı düşünen, ağacı seven belediye başkanlarının gelmediğini artık kabul etmemiz gerek.

Halkın içinden gelmediği çok belli olan belediye başkanları ne etliye, ne sütlüye dokunuyor. Dev bir inşaat sahası haline geldiğimiz gerçeğini de görmezden gelmeden olaya “Nasıl olabilir?” demekten başka bir şey yapamıyoruz. Oturduğum Feneryolu Mahallesi’nde karşımda üç inşaat aynı anda sürüyor, hiç ağaç kalmadı ve gürültüden dolayı Kadıköy Belediyesi Zabıta’yı aradığımız da “Çekeceksiniz, istediğiniz yere şikayet edebilirsiniz” nidalarıyla karşılaşıyoruz.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi vatandaşlardan İstanbul’un ağaçlarını seçmesini istemişti. Seçilen ağaçlardan biri de ıhlamurdu. Ama Kadıköy Belediyesi bizim sokaktaki iki dev, tarihi ıhlamur ağacını budama adı altında kütüğe çevirirken kimse sesini çıkaracak yer bulamadı. İnşaat çalışmaları sırasında yitip, giden, koruma altına alınmayan tarihi ağaçları saymıyorum bile.

Ağaç katili belediyeler

İşin uzmanları "Ağaç budama zamanı ekim ayıdır" derken, ocak ayında bile ağaçları yaşayan ölüye çevirmek için sokak sokak geziyorlar. Pek çok şeyi kaldırabilirim ama Kadıköy Belediyesi’nin ağaç katili olmasını kaldıramıyorum. Bu işler de ihaleyle veriliyor sanırım. Budanan dallar binlerce ton tutuyor ve ne kadar çok budama o kadar büyük kazanç anlamına mı geliyor?

Dev bir beton kitlesine dönüşen Kadıköy

Güzelim ilçe betona boğulmuşken budama mevsimi dışında budama yapmanın, ağaçları hakikaten gövde halinde bırakmanın bir açıklaması ve yaptırımı olmalı.

Oysa Kadıköy Belediyesi’nden beklediğimiz Bahariye, iskele, ana caddelerin tamamında kesmek yerine ekstra ağaç dikimi yapması. Twitter’a 'Kadıköy ağaç budama' yazarsanız onlarca video ile gerçeği görme şansınız var.

Haberin Devamı

CHP, neredeyse merkez üssü olan Kadıköy’de bu yapılanlara ne kadar vakıf bilmiyorum. Bunun bir denetim mekanizması yok mu? Kadıköy’de ciddi ağaç katliamları yapılırken bunu “dur” diyecek mercii kim? Ana arterleri bile ağaçsız görmek isteyen belediye, ağaçları bir direk gibi bırakırken sesimizi kim duyacak?

Zabıtayı hiç aramayın yoksa Hülya Hanım gibiler size ciddi bir kızgınlıkla “Kusura bakmayın katlanacaksınız tabii” diyebilir…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder