Yasemin Candemir Kapadokya’da bir maratonun ardından
HABERİ PAYLAŞ

Kapadokya’da bir maratonun ardından

Haberin Devamı

Geçen hafta oğlumla birlikte Salomon Kapadokya Ultra-Trail yarışlarını izlemek için Ürgüp’teydik. Karasal iklim özellikle akşamları esen rüzgarla tatil sezonunun bittiğini fısıldıyordu kulaklarımıza. Ama yarışlar nedeniyle Kapadokya Ürgüp yöresi sporcular ve aileleri ile birlikte neredeyse 2500 misafiri ağırlıyordu.

“Dağ, tepe nasıl koşacak sporcular” diye sorduğumda yanıt yarışın organizasyonunu da yapan Argeus Travel’ın sahibi Aydın Ayhan Güney’den geldi;
“Bu doğal patika tüm dünyanın ilgisi altında. Hangi sporcuya sorsak geri çevrilmedik çünkü Kapadokya herkesin hayali…” Balona binmekle ya da mağara otellerde kalmakla anlaşılmıyor Kapadokya. O anlatılmaz, yaşanır dedikleri patikayı koşmasak da yürüyerek geçmek gerekiyor. Sporcuların hızla yaptığı rotayı biz ağır, aheste yürüdük ve işte o zaman anladım Sayın Güney’e sorduğum sorunun anlamsızlığını. Henüz 9 yaşındaki oğlum, rehberimiz Cem Yılmaz (Bu arada tüm Cem Yılmaz’ların bu kadar eğlenceli olması hiç normal değil) ile en önde hık demeden yürürken sanki ilk defa geliyormuş gibi yeniden tanıştım Kapadokya’yla.

Kapadokya’da bir maratonun ardından

64 ÜLKEDEN 1684 SPORCU

Spor önemli ama en çok turizm için önemli. Kapadokya’nın patikaları, Malatya’nın Levent Vadisi tüm dünyadaki sporcuların ilgisini çekiyorsa daha çok önem vermek, desteklemek gerekiyor tüm sporları ve yarışları.

Geçen yılın şampiyonu olan Litvanyalı Gediminas Grinius birinci bitirdi yarışı. Salomon ekibi bir an olsun yalnız bırakmadı sporcuları ve ailelerini. Hem Argeus, hem Salomon Türkiye’nin turizm elçileri olma görevini üstlendiler farkında olmadan. En az iki-üç dil bilen ekipleri, gülen yüzleri, ağırlama anlayışları ile belli ki ne zaman bir organizasyon yapsalar yabancı sporcular aileleriyle birlikte tehlike, terör, siyasi nedenlerin hepsini görmezden gelerek koşarak gelecek Türkiye’ye.

Kapadokya’da bir maratonun ardından

UMUT VEREN ÇOCUK YARIŞLARI

Yarışların sonunda bir de çocuklar için yarış planladılar. Yarış sabahı erkenden gözünü açıp, koşa koşa yarışmaya giden oğlumla yaşadım yaşattıkları heyecanı. Çocukları yarışmaya dahil etmek dahiceydi. Çünkü “Nerede atletizm yapabilirim?” diyen bir çocukla geri döndüm İstanbul’a. Çocuklarıyla o “an”ı yaşayan tüm ailelerle, “Spor sevgisi aşılamak için bile bu organizasyonların artması gerek” fikrinde birleşerek ayrıldık alandan.

Bir hayranlığımda Salomon’un bağlı bulunduğu Amer Sports yöneticisi Ceylan Mergen’e. Çocukluğu Almanya’da geçen, Fransız Lisesi’nde okuyan ve İngilizce’yi ana dili gibi konuşan Mergen, Kapadokya’da ağırlanan 2500 insanın gözünde adeta Türkiye’nin tanıtım sorumlusu olma görevini de üstlendi.

Tavsiyem gelecek sene yapılacak yarışlara çocuğunuzu da alın gidin mümkünse. Ürgüp’ten başlayıp Uçhisar’a kadar giden patikayı şehrin ana caddelerinden değil, peri bacalarının arasından yürüyerek dolaşın. Başka bir Kapadokya ile tanışacaksınız ve bence onun bu derin izlerle dolu güçlü duruşunu çok seveceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder