Yasemin Candemir Poster satışından bir sanat imparatorluğuna; Larry Gagosian kimdir?
HABERİ PAYLAŞ

Poster satışından bir sanat imparatorluğuna; Larry Gagosian kimdir?

Andy Warhol'un canlı renklerdeki Marilyn Monroe portresinin 195 milyon dolarlık rekor bir fiyata satılması, dikkatleri sanat dünyasının mega satıcısı Larry Gagosian'a çekti. Tablo onun sayesinde 20. yüzyıl sanatının halka satılan en pahalı parçası haline geldi. Gagosian henüz eseri kimin adına satın aldığını açıklamadı.

 Larry Gagosian kimdir?

Dünyanın en büyük sanat galerilerinden birinin sahibi olan Larry Gagosian, dünyanın en önemli sanat tüccarlarından biri. 77 yaşındaki oyuncu, New York'un Madison Bulvarı'ndan Hong Kong'un finans bölgesinin kalbine kadar dünyayı kapsayan 19 sergi alanıyla neredeyse bir sanat imparatorluğunu yönetiyor.

Haberin Devamı

 Gagosian'ın “mega galeri” iş modeli, son yirmi yıldır sanat piyasasının dünya çapında genişlemesini sağlayan büyük bir güç oldu. Galerileri, Londra'da Pablo Picasso'nun eserlerinin yer aldığı 2017 sergisi de dahil olmak üzere, büyük müzelere rakip olan büyük gösteriler düzenledi.

 Kökeni ABD’ye yıllar önce göçen Ermeni topluklarından gelen Gagosian, UCLA’da İngiliz edebiyatı okudu ve işe 1970'lerde Los Angeles'ta bir otoparkta poster satarak başladı. Şimdi onu sanat imparatoru haline getirense çağdaş sanat eserlerini satmaya başlaması oldu. Gagosian, Eli Broad, Douglas S. Cramer ve Keith Barish gibi bazı koleksiyonerlerle çalışarak, müze kalitesinde çağdaş sanat sergileri düzenleme konusunda ciddi bir itibar geliştirdi.

 

 “Tutku, odaklanma, iş zekası ve çalışkanlık”

Gagosian’ın Los Angeles sokaklarında poster satarak başladığı kariyeri, anlayışlı iş zekası ve kaliteye ve gerçek yeteneğe olan keskin gözüyle beslendi. Ona “Harika bir satıcı olmak için ne gerekir?” sorusuna cevabı “Tutku, odaklanma, çalışkanlık ve mesleğim açısından iyi bir göze sahip olma” olmuştu.

 Warhol'u temsil etti ve serigrafi Monroe görüntüsünü 1986'da İsviçreli sanat koleksiyoncusu Thomas Ammann'a sattı. Gagosian'ın sanatçı kadrosu arasında Damien Hirst, Jeff Koons, Takashi Murakami, Richard Prince ve Cy Twombly de vardı.

 1980'lerin başında, Gagosian, birinci sınıf modern ve çağdaş sanatçıların sanat eserlerini yeniden satma olanaklarından yararlanarak işini geliştirdi ve bu süreçte 'Go-Go' takma adını almasına yol açtı. Gagosian, 1980'lerin ortalarında, sanatçı Sandoro Chia'nın 521 West 23rd Street'teki stüdyo binasının zemin katındaki Manhattan galerisini inşa ettikten sonra, bir grup süper koleksiyoncu ile çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

 Gagosian gibi kişilerin müşterisi olan sanat koleksiyoncuları genellikle anonimliği tercih eder. Bu gizliliğe azami dikkat etmesi Gagosian’a duyulan güveni artırdı.

Larry Gagosian'ın net değerinin şu an 600 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

 Sınırlı sayıda verdiği röportajlardan birinde “Ben çok görsel bir insanım, güzel bir kadın ya da güzel bir tablo. İşlerin görünüşünü seviyorum” dedi. Gagosian'ın 11 yıl önce 36.5 milyon dolara (yaklaşık 29.2 milyon sterlin) satın aldığı evi, saygın mimar Charles Gwathmey tarafından tasarlanan muhteşem beyaz duvarlı ve cam bir yapı olarak inşa edildi. Kendisi de adeta bir sanat eseri olan bina, Brice Marden'in Soğuk Dağ serisinden bir parça, Picasso'nun ilk karısı Olga'nın 1921 tarihli portresi, Wombly'nin Bacchus serisinden devasa bir tablo ve bir Jeff Koons cam heykeli de dahil olmak üzere şaşırtıcı bir kişisel modern eser koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

 77 yaşındaki sanat simsarı, bir zamanlar Venice Beach'te birinin gömme dolabını ayda 20 dolara kiralayarak, parasını ödemek için de arabaları park ederek ticari hayatına mütevazi bir başlangıç ​​yaptı. Bugün 300'den fazla kişiyi istihdam ediyor ve Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da ünlü mimarlar tarafından tasarlanan 19 sergi alanına sahip.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder