Yasemin Candemir Sağlık için bal arılarının izinde...
HABERİ PAYLAŞ

Sağlık için bal arılarının izinde...

Geçtiğimiz hafta İTÜ Ayazağa Kampüsü’nün arılarıyla tanışmaya davetliydim. Kampüsün arıları derken çalışkan insanlardan bahsetmiyorum, gerçek kovanlardan ve gerçek arılardan bahsediyorum. Biliyorsunuz orada çok başarılı markalar ve ürünler çıkaran bir bilim merkezi var; İTÜ Teknokent. Kampüsün daha ağaçlık bölümünde sıralanmış kovanların sahibi ise bu bilim yuvasından çıkmış bir marka; Bee’O.

Bal üretiyorlar ama eser miktarda. Esas uzmanlık alanları propolis ve arı sütü. Propolisin gerçekte ne işe yaradığını markanın kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı’dan dinliyorum; “Arılar, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları antioksidan içerikleri aynı nektarlar gibi kovanlarına taşır. Bu malzeme ile dışarıdan gelecek tehlike ve soğuğa karşı kovanlarını baştan aşağı kaplar.”

Haberin Devamı

Sağlık için bal arılarının izinde...

Gıda Mühendisi olan Tanuğur, ilk önce kovanlardan propolisi alabilmek için mini cupkek kalıpları gibi bir materyal geliştiriyor. Bu materyali kovanın hemen üst kısmına yerleştiriyor. Doldukça çıkarıp yenisini takıyor. İşe yaradığını anlayınca

İstanbul ve çevresinde binlerce arıcıyla anlaşıp propolis toplamaya teşvik ediyor. Arıları dış etkenlerden koruyan propolis, insan bedeninde de aynı koruyucu etkiyi yapıyor. Günde 5 damla bal ile birlikte alınan propolis, özellikle çocukları dışardan gelecek her türlü hastalık mikrobuna karşı çelik gibi sağlam kılıyor.

Tek ürettikleri propolis değil, yanı sıra arı sütünü de toplayıp şişeliyorlar. Tatları zenginleştirmek için ürettikleri ‘propolis, fındık, kakao, bal’ karışımıyla 2017 yılında ABD’de de Gıda Oskarı’nı aldılar.

Arı sütü en az propolis kadar ilgimi çekiyor. Çünkü bir arı kovanında işçi arı sadece 45 gün yaşarken, kraliçe arı ‘arı sütü’ ile beslendiği için tam 7 yıl yaşıyor. Hem beden sağlığını, hem son ana kadar güzel kalışını arı sütüne borçlu. Henüz bir güzellik kremi çıkarmadılar ama adımı ilk sıraya yazdırdım bile.

Sağlık için bal arılarının izinde...Sağlık için bal arılarının izinde...

Son beş yılda dünyanın her yanından 21 farklı ödül kazanan markanın bir alametifarikası da dünyada sıkı bir rakip analizi yaptırmış olmaları. Tüm dünyadan propolis ve arı sütü örneklerini İTÜ Laboratuvarlarında masaya yatırmışlar. Aylar süren çalışmanın sonucunda çıkmış ki, ABD’de bir marka hariç hiçbiri gerçek propolis ve arı sütü içermiyor. Hele Çin’le ilgili verdikleri örnekler, doğallık adı altında yapay içerik sunulduğunu açıkça gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Bir haftadır oğluma her sabah “propolis, arı sütü ve ham baldan” oluşan karışımlarından bir çay kaşığı yediriyorum. Şimdilik yorumlarım psikolojik. Çay kaşığının dibinde kalanı ise arı sütü mucizesini duyduğumdan beri ben sıyırıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder