Yasemin Candemir Yapacak çok iş var ama sen buna ne kadar hazırsın?
HABERİ PAYLAŞ

Yapacak çok iş var ama sen buna ne kadar hazırsın?

Haberin Devamı

Uzun bir süredir stok fotoğrafçılığı konusunu inceliyorum. Türkiye’den kaç fotoğrafçı Shutterstock, Fotolia, Getty gibi yerlere çalışıyor, nasıl fotoğraflar iletiyorlar diye.

Bazıları bu konuda o kadar çalışkan ki muhtemelen tüm işini, gücünü bırakmış stok fotoğrafçılığı yapıyordur diye düşünüyorum. Örneğin Sakarya’dan bir grafik uzmanının neredeyse 150 bin karesi yüklü Shutterstock’ta. Tahmini gelirinin ise aylık bin dolar civarı olduğunu düşünüyorum.

10 yıldır stok fotoğrafçılığı yapanlar yanı sıra emeklilik planlarını da yapmışlar gibi gözüküyor. Fotoğrafçı olmayan hatta fotoğraf makinesi bile olmayan kişilere de rastladım forumlarda. Cep telefonuyla çekip yüklüyor siteye. Bu şekilde ayda minimum 100 dolar kazananların sayısı hiç de az değil.

Yapacak çok iş var ama sen buna ne kadar hazırsın

İşsizlik oranı yüksek diyoruz. İş bulamıyorum diye yanıp, yakılıyoruz. Ama azıcık gözümüzü dünyaya çevirebilsek yapacak pek çok iş olduğunu da göreceğiz. Shutterstock pasaport ile kayıt istiyor. İngilizceniz çok yeterli olmasa da size etiket önerileri vererek işinizi hayli kolaylaştırıyor. Kimi stok sitesi için kimliğiniz yeterli.

Geçici işlerle gelen kalıcı paralar


İngilizceniz iyiyse işsizim deme şansınız yok. Çünkü TV kanalları, prodüksiyon şirketleri harıl harıl diziler için altyazı çevirisi yapacak insanlar arıyor.
İngilizceniz yok ama kafanız çalışıyor, yazı yazmaya da azıcık meyliniz varsa bir aylık SEO eğitimi alıp internet siteleri ve markalar için bilgi girme çalışması yapabilirsiniz.

Yanı sıra çok sayıda içerik sağlayan internet sitelerinden birine kaydolup metin yazarak da para kazanmanız mümkün. Kayıt olduktan sonra istenen içeriklere göz atıp, yapabileceklerinize teklif veriyorsunuz. İş sizde kalırsa metninizi ilettikten kısa bir sure sonra paranız hesabınıza iletilmiş oluyor.

Yapacak çok iş var ama sen buna ne kadar hazırsın

Geçen gün radyoda Nihat Sırdar’ın programında bir reklama denk geldim. Bir şirket kurulmuş (ismini hatırlamıyorum) sizin yerinize aracınızı muayeneye götürülüyor, eksiklerini gideriyor ve bunun için masraflar dışında cüzi bir ücret alıyorlarmış. Dahice fikirler, hayatı kolaylaştıran başarılı girişimler hala hayatımızı şekillendirmeye, rahatlatmaya devam ediyor.

Evde sıkılmış, patlamış, iş yok diye söylene söylene hayatını geçirenlere iki çift lafım var; İş her yerde yeter ki sen çalışmak iste. Türkiye’nin yaptığın işi statü sembolü olarak gören mantalitesini görmezden gel. Forumların ufuk açan dünyasına dal ve sonra işim yok deme…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder