Yazgülü Aldoğan Demokrasi ve barış kazandı
HABERİ PAYLAŞ

Demokrasi ve barış kazandı

Haberin Devamı

Seçim sonuçları hayırlıdır. Hukuku, yasaları tanımamak, medyayı tepe tepe kullanmak, baskı, otoriter söylemler, yalan, hakaret ters tepti. Bu seçimin kazananı iki partidir: Biri HDP, ki başarısını kan, gözyaşı ve ter dökerek elde etti. Devletten yardım almadan, medyayı kullanamadan, adamları dövülerek yakılarak, en sonunda Diyarbakır’da üzerlerine bomba atılarak yaşadıkları bir seçimde barajı geçmeyi haydi haydi hak ettiler. Mağdur edildiler, demokrasi ve barış için parlamentoya girmeleri gerekiyordu, kendi oyları, AKP’den gelen Kürt oyları ve CHP’den gelen destek oylarıyla parlamentoya parti olarak 79 milletvekili ile geliyorlar. Hayırlı olsun. Seçimin diğer kazananı MHP, ki başarısını armut piş ağzıma düş biçiminde sağladı! AKP’nin yolsuzluk, hırsızlık söylentilerine kızan milliyetçi, muhafazakâr seçmen, hoop, olduğu gibi MHP’ye gitti! Bu taban, elini kessen CHP’ye gitmez.

Tablo koalisyon mu diyor?

Bu tabloda AKP, yüzde 41 oyla tek başına iktidar olamadığına göre kimle koalisyon yapacak? Seçim öncesi bir masanın etrafında oturdukları için herkes AKP’nin en mantıklı olarak HDP ile koalisyon yapacağını düşünüyordu. Ancak seçim süreci içinde yaşanan kutuplaşma, iki partiyi birbirinin yüzüne bakamayacak duruma getirdi. Gerçi politikacıların ne yapacağı belli olmaz ama Selahattin Demirtaş, en azından bana, “Biz sadece AKP ile değil, kimse ile koalisyon yapmak istemiyoruz. Biz iyi bir muhalefet partisi olmak istiyoruz” dedi. CHP’liler koalisyon konusunda hiç konuşmadı. Biz tek başımıza iktidar olmak istiyoruz dediler hep. MHP’nin ağır topları Oktay Vural ve Tuğrul Türkeş’e, CNNTürk’de üstüne basa basa sordum: AKP ile koalisyon yapar mısınız? Asla dediler. Mecliste her gerektiğinde destek oldunuz dedim. “Bizimle ters düşmeyen durumlardı.” dediler! E kimle koalisyon yapacak AKP? Ufukta bir erken seçim mi var, yoksa kibiri sönmüş, pençeleri sökülmüş, bir azınlık AKP hükümeti mi? Önümüzde ekonomik kriz var. Onlarsız bir koalisyonda, gördünüz mü biz gittik, beceremediler diye bağıracaklardı. Şimdi efendi gibi yönetsinler bakalım.

Kaybedenler kluübü


Bu seçimde en büyük kayıp elbette AKP’nin. Devletin olanaklarını sonuna kadar kullanarak, çift kürek çekerek yaptıkları kampanya bile partiyi kurtaramadı. Başkanlık bastırması ters tepti. Hesabı verilmeyen yolsuzluk söylentileri, rant yağması, TOKİ rezaletlerini düşündüğümüz zaman bu kayıp az bile. CHP’nin kaybı ise anlamlı. 2011 seçimlerine baktığınız zaman kaybetmiş durumda. HDP’ye ödünç verilen oyları sayarsanız, kayıp da yok, kazanç da. Ön seçimi keşke bütün illerde yapabilseydiler. Keşke Tunceli gibi çok yanlış listeyle çok net kayıplar yaşamasaydılar. Keşke sağ yerine sola, gençlere açılsaydılar. Çok iyi bir program hazırlamışlardı. Çok çalıştılar. Kemal Kılıçdaroğlu, çok düzgün bir politikacı ama, bir Selahattin Demirtaş gibi gençleri, kitleyi heyecanlandıran, coşku veren, lider profili çizemiyor. CHP üst yönetimi istifa eder mi, kalır mı bilemiyorum. Bildiğim bir şey varsa şu dönemde iktidar ya da ortağı olmamalarının kendilerine hayırlı olduğu. Ülkenin sorunları öyle bir çırpıda çözülecek gibi durmuyor, bırakın ortalığı kirletenler temizlesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder