Yazgülü Aldoğan Erdoğan'ın başarısı ve şansı: Tam destek
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan'ın başarısı ve şansı: Tam destek

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi, Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin altı senedir her yıl Aralık ayında gerçekleştirdiği sosyal - siyasal eğilimler araştırmasının sonuçları bize Türk halkının biraz daha muhafazakarlaştığını ve lideri ne derse ona inanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem çok başarılı bir politikacı, hem de çok şanslı. Başarılı, çünkü kendi tabanını avucunun içinde tutmayı biliyor, ne olursa olsun tam güven.

O kadar ki halk, ülkenin en büyük sorunu olarak terör, FETÖ ve ekonomik krizi görse bile bunun faturasını 14 yıldır iktidarda olan AKP’ye kesmiyor. Dış güçlere, üst akıla, AB’ye buluyor suçu! Bunları ona kim söylüyor? Erdoğan. O ne derse inanıyor, bu açıdan da şanslı.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Mustafa Aydın açıkladı sonuçları. Araştırma, meclisteki anayasa görüşmeleri öncesinde 26 şehirde bin kişi ile yüzyüze görüşerek yapılmış. 91 tablonun hepsini paylaşmaya yerim yetmez elbet ama en çarpıcılarını özetleyip yorumlayacağım:

Sondan başlayalım. Halkın en güvenilir bulduğu kurum, RTE’nin şahsında, Cumhurbaşkanlığı. Ancak başkanlık sistemine geçilsin diyenler yüzde 35!

Onların da büyük çoğunluğu bunu RTE’yi sevdikleri için istediklerini söylüyor! Yani biz bunu kişi için değil, Türkiye için istiyoruz açıklamasının temeli yok. Bu yetkileri Kılıçdaroğlu’na verir misiniz diye sorun. Kocaman bir HAYIR çıkar. İyi de ısmarlama ceket mi bu, kişiye göre anayasa mı yapılır?

Herkes kendi mahallesinde yaşamak istiyor!

Bu tür araştırmaların en önemli sorusudur: Kiminle bir arada yaşamak istemediğinizi sorarlar. En az tahammül edilen kimlik, cinsel tercihleri farklı olanlar. Kültürel farkları olanları, dinsel farkları olanları hatta etnik farkları olanları bile istemiyor insanlar. İktidar partisi AKP’nin siyaseti yönlendirme başarısından bahsetmiştik. Halk, genel olarak politikalarına destek veriyor.

Suriye politikası, FETÖ ile mücadele, Kürtlere baskı, olağanüstü hal itiraz görmüyor! FETÖ’nün Türkiye için bir tehdit oluşturduğuna inanan halkımız, AKP’lilerin kendileri de dahil olmak üzere, siyasi uzantılarının yoğun olarak AKP içinde olduğuna inanıyor! Bence en şaşırtıcı sonuçlardan biri bu.

Yine FETÖ ile ilgili olarak 15 Temmuz’un, “hükümetin önceden haber alıp hazırlık yaptığı bir darbe girişimi olduğu” düşüncesi hiç de az değil: yüzde 13! Buna hükümetin hazırladığı bir komplo olduğu (yüzde 10) dış güçler tarafından hazırlanmış bir komplo olduğu görüşünü de eklersek yüzde 8, rakam, yüzde 32’ye kadar çıkıyor.

Orduya güven düştü

Kurumlara güven konusunda her zaman birinci çıkan ordu yerini Cumhurbaşkanına bırakmış. İkinciliğe düşmüş. Siyasi partiler ve medya ise en alttaki yerlerini koruyor! Son olarak tekrar hatırlayalım: Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklenme derecesi yüzde 46. Karşı çıkanların oranı ise yüzde 32. Bütün araştırma içinde AKP ve MHP tabanının neredeyse birebir örtüştüğü gözlenirken muhalefet olarak CHP ve HDP görünüyor. Referandum hâlâ ortada diyen var mı?

ABD düşman, Rusya dost

Araştırmanın dış ilişkiler açısından ilginç bir sonucu ise kimin dost, kimin düşman olduğu konusunda değişen algı. Eskinin dost ve müttefik Amerikası, artık yüzde 11’e kadar düşmüş. Bu şimdiye kadar çıkan en düşük sonuç.

ABD’nin yerini ise Müslüman ülkeler ve Rusya almış! Ya da kimseyle ittifak yapmamak, yalnız başına olmak! Türkiye’nin AB üyeliğinden ise artık vazgeçilmiş görünüyor! Hâlâ bel bağlayanlar CHP ve HDP’liler.

Polyanna durumu

Türkiye’de yaşamaktan mutlu olma konusu ise ilginç. Hemen her kesim, Türkiye’nin değiştiğini, iyiye gittiğini, hatta modernleştiğini düşünüyor. Hatta insanların yüzde 46’sı Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunda bile hemfikir. Ve HDP’liler dışında kimse imkanı bile olsa yurt dışında yaşamak istemiyor!

Halkın nasıl da bu kadar iyimser olabileceğini düşünürken neyse ki bazı gerçekleri görmezden gelmiyorlar: Türkiye’de basın özgürdür diyenler sadece yüzde 35! Düşünce özgürlüğünün olmadığını düşünenler yüzde 59. Yine de bazı kafa karışıklıkları yok değil, “Türkiye Avrupalı mı, Ortadoğulu mu” sorusunun yanıtı yarı yarıya. Hatta dindarlar ve AKP’lilerin Türkiye’nin Avrupalı olduğuna (yüzde 60) diğerlerinden daha çok inanması ilginç! Ya “Türkiye dindar mı, laik mi?” sorusunun yanıtı ise yine ortada. Yüzde 58 dindar derken yüzde 42’si laik diyor. Biz neyiz arkadaş?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder