Yazgülü Aldoğan Kaplankaya’ da insanca bir yaşam doğuyor
HABERİ PAYLAŞ

Kaplankaya’ da insanca bir yaşam doğuyor

Anlatacağım hikayenin mevkii Bodrum değil Kaplankaya’da, Didim ile Bodrum arası, Milas diyelim. Monaco’nun üç katı büyüklüğünde bir arazide Türk ve Kazak ortaklardan oluşan Capital Partners grubu üç yıl önce burada Canyon Ranch ile büyük bir yatırıma imza atıyor. Ne ki açılışının yapılacağı tarihe rastlayan 15 Temmuz gecesi bu yatırımın da sonu oluyor!

Sağlık turizmi yapmak için Türkiye’ye gelmiş bulunan şirketle, turist kalmayınca anlaşma da bozuluyor. Neyse ki Türk ortak, Emekli Büyükelçi Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen, bölgeyi terketmiyor, ortaklarıyla yatırımın yönünü dünyanın en iyi otel markalarından biri olan Six Senses ile kaliteli turizme döndürüyor. Ve bakir Kaplankaya yamaçlarında bugün oteli, marinası, farklı mimarilere sahip villaları ve daireleri ile adeta bir model kasabanın, çağdaş ve çevreci bir yaşam merkezinin temeli atılıyor. proje beni neden mi ilgilendirdi? Size pek gayrimenkul projelerinden bahsetmem.

Haberin Devamı

Ama burada sessiz sedasız, özel sektörün kıyılarda yaptığı dünyanın en büyük 20 projesinden biri gerçekleştirilirken, insan ve doğa olarak çevreye de müthiş bir saygı var. 50 bin dönüm arazinin yüzde 85’i yeşil alan olarak kalacak.

Buna rağmen günlük 8-10 bin nüfusluk bir yaşam söz konusu ve buna hizmet edecek insanlar için bölgedeki köylerle iletişim kurulmuş, sadece yaşlıların yaşadığı köylerden şimdi burs alıp üniversiteye giden gençler çıkıyor. Köylü kadınlar eğitilmiş, tesiste çalışıyor. Köylerdeki yaşama da dokunulmuş, sağlık ocağı, okul yapılmış; cami ve mezarlıkları onarılmış.

TURUNCU BAYRAK

Six Senses Otelleri’nin temel bir felsefesi de endüstriyel sürdürülebilirlik. Sıfır atık ilkesi, tesislerde plastik kullanılmıyor. Plastik şişenin yerini cam şişe almış.

Zeytin yağı bahçedeki zeytinlerden toplanarak yapılıyor.

Kaplankaya’ da insanca bir yaşam doğuyor

Arazideki 300-400 yıllık anıt zeytin ağaçları özenle yerinden çıkarılarak tekrar yerleşim bölgelerinin önüne konulmuş. İçme sularını kendileri üretiyorlar. Yemek atıkları toplanıp civardaki hayvanlara veriliyor.

Personel eğitilerek fazla su ve elektrik tüketiminin önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

Organik bahçede doğayla iç içe eko terapi yapılıyor. Köy muhtarlarıyla çalışma yapılarak köylünün ürettigi hayvansal ve bitkisel ürünlerin otelde kullanımı sağlanıyor. Bütün bunlar turizmde yeni ve güzel bir anlayışı temsil ediyor.

Özenli mimari

Yaşam merkezindeki bazı villaların mimarisi de çok dikkat çekici, çok ünlü mimarların imzalarını taşıyor. Six Senses Kaplankaya, çeşitli lokantalarındaki sağlıklı menüleri, eşsiz manzarası dışında beni en çok bu insana ve doğaya verdiği değerle etkiledi.

Kaplankaya’ da insanca bir yaşam doğuyor

Üstelik bu çalışmanın maliyeti de küçümsenecek bir rakam değil, sadece otel yatırımı 250 milyon doları buluyor. Kolay gelsin ve bu sefer boşa gitmesin dileyelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder