Yazgülü Aldoğan PiriReis, Roma'da ortayaçıktı!
HABERİ PAYLAŞ

PiriReis, Roma'da ortayaçıktı!

Haberin Devamı

Şu günlerde adını sıkça duyduğunuz Piri Reis, bundan 500 yıl önce, Akdeniz'den hiç çıkmadığı halde dünya denizlerinin haritasını çizmiş! Hem de bugün bile herkesi şaşırtan bir bilimsellikle, gerçeğe en uygun biçimiyle. UNESCO tarafından 2013 yılı Piri Reis’i anma yılı ilan edilince seramikle başlayan serüvenlerini sanayinin pek çok sektöründe sürdüren Kale Grubu, bu büyük denizciyi anmak için onun haritalarından yola çıkarak seramikle buluşma planlamış.

Piri Reis’in çizdiği haritalarda geçen ülkelerden seçilen 13 seramik sanatçısı, Piri Reis’in ve Kale Grubu’nun memleketi Çanakkale’de bir araya gelerek 100’den fazla eser üretmiş. İş gelmiş bu eserlerin sergilenmesine. İşte orada da Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı, İtalya’da da yatırımları bulunan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur, bu sergi için İtalya’yı seçmiş. Roma Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Yunus Emre Kültür Merkezi olarak düzenlenen muhteşem bir İtalyan konağının ilk sergisi “Denizlerin Piri, Seramiğin Kalesi’yle birleşti” temasıyla bu sanatçıların Piri Reis’in haritalarından esinlenerek yaptıkları seramik eserlerden oluşuyor.

[[HAFTAYA]]

Seramikle canlanan tarihe muhteşem sergi

Eserleri yaratan sanatçılar, Kale Grubu yöneticileri ve bir grup basın mensubu, Roma’ya giderek cuma günü serginin açılışına katıldı. T.C. Roma Büyükelçisi Hakkı Akil’in himayelerinde gerçekleşen serginin açılışına İtalyan sanat çevreleri de büyük ilgi gösterdi. Sergiyi gezenler bir yandan Piri Reis’in haritalarına, diğer yandan bunlardan esinlenerek yaratılan sanat eserlerine, bir yandan da ev sahipliği yapan Yunus Emre Kültür Merkezi’ne hayran kaldı. Hangi birinin tek tek adını anmalı, 13 sanatçının mı, küratörün mü, projenin yöneticisi Kale Grubu Şirketleri Kurumsal İletişim Direktörü Hande Sarantopoulos’un mu?

Haritalar Beşiktaş Deniz Müzesi’nde

Bu işe ciddi bir bütçe ve vakit ayıran, Çanakkale’de sanatçılara bu eserleri yaratma imkanı sağlayan Kale Grubu’nu kutlarken Akdeniz’de fırtına gibi esmiş ve taa o yıllarda çizdiği haritaları bugün bile uzaylılardan mı yardım aldı dedirten Piri Reis’in acıklı sonunu da hatırlatmadan geçmeyelim: Osmanlı İmparatorluğu’nun sadık hizmetkarı sürgüne gönderildiği Mısır’da yağma yaptırdığı gerekçesiyle başı kesilerek idam edilir! Bu ülkede hiç bir başarı cezasız kalmaz sözü bir kez daha geçerlilik kazanır! Piri Reis’in haritaları İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde sergileniyor. Bu sergi İstanbul’a gelene kadar önce onları görün!

Piri Reis kimdi?


Onbeşinci yüzyılın ortalarında Çanakkale Gelibolu’da dünyaya gelen Piri Reis, amiral olan amcası sayesinde 14 yaşından başlayarak donanmaya katılmış, deniz bütün hayatı olmuş. Sadece denizci değil, deniz bilimci de olan Piri Reis, Kitabı Bahriye isimli ünlü eserini Kanuni’ye sunmuş, yaptığı haritaların bugün bile geçerli olması şaşırtıcı bulunmuş. Piri Reis’in ünlü dünya haritası Topkapı Sarayı’nda tesadüfen bulunmuş. Aynı basımı yapılarak kitapla birlikte Turgut Özal tarafından Baba Bush’a hediye edilmiş! 1554’de tartışmalı bir nedenle, Mısır’da idam edilmiş. Piri Reis’in hazinelerinin de hâlâ bulunmamış olması bunları Gelibolu’da kalenin altına sakladığı iddialarını gündeme getirirken son zamanlarda burada restorasyon ve kazı yapılması da heyecan yaratmış bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder