Yazgülü Aldoğan 'Ülkemi terk ettim'den 'Beni terk etme'ye
HABERİ PAYLAŞ

'Ülkemi terk ettim'den 'Beni terk etme'ye

Haberin Devamı

Bir şarkı düşünün ki dillere düşeli yarım asır olmuş, hâlâ seviliyor. Cezayir asıllı Fransız şarkıcı Enrico Macias İstanbul’a gelip kendisini meşhur eden bu şarkıyı söylüyor ve ben gözlerimde yaşlarla dinliyorum: “J’ai quitte mon pays”. Çünkü bu şarkı bana ülkesini terketmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeli, Pakistanlı, Bangladeşliyi; ölümlerini, sınırlarda oradan oraya savruluşlarını hatırlatıyor.

Ortadoğulu’nun kaderi, ya ekonomik ya siyasi gerekçelerle, savaştan kaçmak için Batı’nın yollarına düşmek. Onun için seviyoruz Enrico Macias’ı. “Car je suis Oriental- Çünkü ben Ortadoğuluyum” şarkısını söylediği için.

Zorlu PSM’yi dolduran herkes şarkılara eşlik ediyor. O da iki sürpriz yapıyor; Şevval Sam’ı çıkarıp birlikte “Ne me Quitte pas-Beni Terketme”yi söylüyor, ki bunu Paris’te kaydetmişler ama plak şirketi Sam’ın düetini reddetmiş. Macias da “O zaman benimkini de koymayın” diye tepki göstermiş. Bir de Bilfen İlköğretim Okulları Korosu’ndan 64 öğrenciyle birlikte “Bütün dünyanın çocukları” şarkısını söylüyorlar, ki gerçekten güzel bir tablo. Enrico Macias yaşlanıyor tabii ama müzik eskimiyor, bizimle yaşıyor. Macias’ın Cezayirli müzisyen arkadaşlarıyla birlikte yaptığı Akdeniz tınılı müziği yüreğimize dokunuyor.

Suç ve ceza duruma göre belirlenir


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Aile, Çocuk, Kadın Çalıştayı’na katılmış, halk diliyle “karı koca arasındaki kavgaya karışılmaz” demiş. Yani ülkemizde uygulandığı haliyle; adam boşanmak isteyen karısını kaynar suyla haşlıyor, tabancayla bütün ailesini katlediyor, dayak manyağı yapıyor ama polis, “aile içi mesele, karışmayalım” deyip seyrediyor! İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu “Kadına şiddet bir insan hakları ihlalidir, bu sözler şiddetin yaygınlaşmasına yol açar” diye buna şiddetle itiraz ediyor. İletişimci Fatoş Karahasan da şöyle diyor; “Şiddete, tecavüze, tacize sessiz kal ama her tür mecradaki her sözün hesabını sor, ceza ver. Türkiye Osmanlı Baharı’nın yarattığı bu ortamla muazzam bir ahlaki çözülme içinde olduğunu gösteriyor. Sosyal medya belden aşağısını kabul etmemek için baskılanan kadın ve erkek dürtülerinin nelere yol açtığını her an sergiliyor. Gizli kalanlar açığa çıktıkça toplumun ortak bilinçaltı da kabak gibi ortaya çıkıyor.” Aslında konu siyasi! Oy aldıkları kesime hoş gözükmek için kadına şiddeti, çocuğa tacizi hoş gör; ama ağzını açanı hain, düşman ilan et, cezalandır. Cezaevleri aydın, öğrenci, gazeteci dolsun, magandanın sırtı sıvazlansın. Din istismarı ilaç merhem olsun. Ülke de Pakistan.

23 Nisan Bayramı’nı müzikalle kutlayın

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonunu “şehitler olduğu” bahanesiyle iptal eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman şimdiye kadar şehit cenazesi var diye bir tek kez bile programını iptal etmemiş, yemeklere, gösterilere, yurt dışında eğlencelere katılmış! Olsun iyi ki özel sektör var: Doğuş Grubu’nun 11 yıldır özenle yetiştirdiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası bu yıl 23 Nisan’ı bir müzikalle kutluyor. Mozart’ın Sihirli Dünyası adlı oyununun müzik direktörü Rengim Gökmen. Ata Berk Mutlu Mozart’ın çocukluğunu canlandırıyor. Mozart rolünde ise Serhat Kılıç var. Maslak TİM’de 24 Nisan’da 11.00 ve 14.00’de sergilenecek oyun, çocuklar için gerçek bir bayram olabilir!

Yurtlardan Sesler Korosu


Kutlamalarına sivil toplum da katılıyor: İyilik Melekleri Derneği, 16 Nisan Cumartesi Zeytinburnu UPS Spor Kompleksi’nde gerçekleşecek “Yurtlardan Sesler Gala Gecesi”nde sahneye çıkacak “sanatçıları” yurt çocuklarından seçti. Halk oyunları dansçıları ve şarkı söyleyecek olan gençlere Tilbe Saran’dan Gülriz Sururi’ye kadar bir çok ünlü sanatçı eşlik edecek. Gecede Şişli Down Cafe’de çalışan çocuklar ritm gösterisi yapacak. Dernek Başkanı Nilay Çeteci yurtlarda kalan çocukların cinsel istismarla anıldığı şu günlerde devlet denetimindeki yurtlarda yaşayan çocukların başarılarının da gündeme gelmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder