Zeyno Gürses Evde esen Meksika rüzgarı
HABERİ PAYLAŞ

Evde esen Meksika rüzgarı

Haberin Devamı

Her şey eve gelen bir şişe margarita mix ile başladı. Hızlı yoldan margarita hazırlamak için en uygun ve en zahmetsiz yöntem şüphesiz buydu. Ancak bir zamanlar, San Francisco şehrinde, Union meydanında bulunan, önemli sayılacak bir barda barmenlik yapmış olan bendeniz ‘kolaya kaçma’ eğilimine son derece karşı olduğum için margaritaya hakkını vermek üzere kolları sıvamaya karar verdim. Fikir fikri, heves hevesi doğurdu. Bu nedenle margaritanın önayak olması ile bir baktım, ayyy karamba! Evde Latin rüzgarları çoktan esmeye başlamış.

Margarita her ne kadar sadece kokteyl olarak bilinse de bana göre yanında atıştırmalıklarla nefis olur. Margarita deyince akla Meksika’nın milli içkisi tekila geldiği gibi, atıştırmalık düşünüldüğünde de bu ülkenin geleneksel tatları başı çeker. Peki nelerdir bu yemekler?

Tamale: Mısır unundan yapılan hamurun içine, dana eti, tavuk gibi farklı etlerin yanı sıra peynir, sebze ve acı biber konur ve buharda, mısır yapraklarının içinde pişirilir. Mısır yaprakları sunumda güzel bir görüntü oluşturur ama tadımdan önce kenara ayrılmalıdır.

Burrito: Totilla (mısır unundan yapılan bir çeşit yufka) yufkası ‘yeşil pilav’, Meksika fasulyesi, acı sos, guacamole ve et/tavuk ile iyice doldurulur. Tortilla sarılır ve afiyetle yenir.

Relleno: Tam anlamıyla bir Margarita eşlikçisi. Relleno’yu relleno yapan özel biberidir. Pueblo bölgesine ait yeşil, tatlı bir biberdir. Biberin içi peynir, et, fıstık ve kuru üzümle doldurulur. Dışı ise mısır unu ve yumurtadan yapılan bir örtü ile kaplanır. Bir de kızgın yağda kızartıldı mı, tadına doyum olmaz.

Ceviche: Daha ziyade Meksika sahillerinde sıkça rastlanan bu yemek artık tüm dünya mutfaklarında benimsenmiş haldedir. Karides, deniz tarağı, veya farklı balıklar gibi deniz ürünleri, soğan, sarımsak, kişniş yaprağı ile karıştırılır, lime suyunun asidi ile pişirilir. ‘Ferahlatan’ bir yemek olan ceviche yaz ayları için birebirdir.

Guacamole: Hazır margarita mix ile başlayan ve sonra tam bir Meksika rüzgarına dönüşen gecenin ilk misafiri guacamole oldu. Yemekten önce akşamüstü altlığı yapmak için tortilla cipsleri ve özenle hazırlanmış bir guacamole’den daha iyi bir seçenek düşünülemezdi. Tek yapmanız gereken hepsini bir arada karıştırıp tortilla cipslerinizi içine batırdıktan sonra enfes margaritanızdan bir yudum almak...

Margarita
İçki dünyasında çok az kokteyl ‘margarita’ kadar ünlü ve popülerdir. Dünyanın hemen her tarafında içildiği gibi onlarca çeşitlemesiyle kokteyl severlere farklı hazlar sunar.
Bu efsanevi kokteylin tarihi ise oldukça tartışmalıdır. Ortaya çıkışına dair pek çok rivayet bulunmakla beraber, gerçeğe en yakın olabilecek hikayeler şunlardır:

Margarita Samas
1940’lı yıllarda Dallas’ın tanınan simalarından olan Margarita Samas düzenlediği renkli ev partileriyle tanınırdı. Bu partilerde, kendi yarattığı kokteylleri misafirlerine sunmayı da bir gelenek haline getirmişti. 1948’de Acapulco’daki yazlık evinde verdiği bir partide yine kendi kokteyllerinden birini misafirlerine ikram etmiş ve herkesin beğenisini kazanmıştı. Tekila, lime suyu ve triple sec (portakal esaslı bir likör) karışımından oluşan bu kokteylin ‘margarita’nın ilk hali olduğu söylenir.

Enrique Bastate Gutierrez
Enrique Bastate Gutierrez Meksika’da yaşayan, ünlü bir barmendi. Günün birinde çalıştığı bara gelen Rita Hayworth’a özel bir kokteyl sunmak için ilk Margarita karışımını hazırladığı söylenir.

Hollywood’un 1940’lı yıllardaki en beğenilen yıldızlarından olan Hayworth’un asıl isminin Margarita Cansino olması bu hikayedeki gerçeklik payını arttırıyor.

Her kokteylde olduğu gibi, Margarita için de muhtelif tarifler mevcuttur. Malzemeler klasik margarita için değişmemekle birlikte, ölçülerde farklılık olabilir.

Margarita
6 cl gold tekila
3 cl triple sec
1/2 lime suyu
1 cl Grand Marnier/ veya Cointreau/ veya herhangi bir portakal likörü

Hazırlanışı: Shakerın 2/3’ünü buzla doldurduktan sonra malzemeleri ekleyip çalkalayın. Karışımı, ağzı tuzlanmış (tuzun bardağa yapışması için, önce bardağın ağzına bir dilim lime sürün) ve soğutulmuş bir margarita bardağına, süzerek koyun. Lime ile süsleyerek servis edin.

İşte Zeyno usulü Guacamole sosum ve efsanevi Margaritam!
6 adet orta boy, iyice olgunlaşmış avokadoyu ikiye bölün, çekirdeğini çıkartın ve küpler halinde kesin.
3 yemek kaşığı limon suyu
100 gr taze kişniş- ince ince doğrayın
100 gr beyaz soğan küçük parçalar halinde kesin
1 adet taze sivri biber - küçük parçalar halinde kesin
2 çay kaşığı lime suyu
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı soğuk su.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder