Seyahat Yemek yemeye doyamayacağınız şehir: Mardin

Yemek yemeye doyamayacağınız şehir: Mardin

Paylaş
Yemek yemeye doyamayacağınız şehir: Mardin

Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli tarihî ve turistik şehirlerindendir. Eşsiz bir tarih ve doğal güzellikler sunan Mardin’i daha yakından tanımak isteyebilirsiniz.

Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle tarafında yer alan ve Suriye ile sınır komşu olan şehrimizdir. Dolayısıyla Mardin mutfağı da çevresinde bulunan il ve ülkelerden etkilenmiştir. Mardin mutfağının lezzetlerinin dillere destan bir ünü var. Bu sebeple şehre gelen misafirlerin özellikle yemesi gereken yemekler listesini oluşturmak aslında çok zordur. Çünkü bölgenin tüm yemekleri birbirinden özel ve güzeldir.

Haberin Devamı

İkbebet

Dışı bulgur, içinde kıymalı dolgu malzemesi bulunan suda haşlanarak yapılan yemektir. İçli köfte de denilmektedir.

Irok (İçli Köfte)

Dışı bulgur içi kıyma ve fıstık ile doldurularak yağda kızartılmış bir yemektir.

Alluciye (Ekşili Erik Yahnisi)

Yeşil erik ve kuzu kuşbaşı eti kullanılarak yapılan bir çeşit yahnidir. Mardin’e özel lezzetlerden biridir. Arapça Alluciye, erik anlamına gelmektedir.

Mardin Kuzu Kaburga Dolması

Ayrı olarak pişirilen kuzu kaburga içine badem içi, pilavlık pirinç, baharat, sıvı yağ, sade koyun yağı, tuz, maydanoz ile yapılan iç malzeme koyularak hazırlanmaktadır.

Harire Tatlısı

Pekmez, un, toz şeker ve tarçından yapılan bu tatlı gün içinde şehri gezerken harcanan enerjiyi vücuda yeniden kazandıracak kalori ve lezzettedir.

Mardin’de nerelere gidilir?

Posta

Mardin, farklı dini inanışları, farklı kültürleri bir araya toplamış bir şehir olduğu için sanatsal ve tarihî değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dinî eserler barındırmaktadır. Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan Mezopotamya topraklarına, yüzyıllar boyunca çok farklı medeniyetler yerleşmiştir. Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir. Tarihi M.Ö.4500' den başlayan şehirde Arami/Süryani, Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitanniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Dönemi'ne ilişkin birçok tarihî eser bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Mardin Kalesi

Posta

Bu kale M.S. 975 - 976 yıllarında Hamdaniler tarafından yaptırılmıştır. Kalenin içinde cami, hamam, zindan ve çok sayıda depo vardır. Mardin fotoğrafları çekmek için çok güzel bir alandır, çünkü şehri tepeden görmektedir.

Mardin Müzesi

Müze 1895 yılında kurulmuştur. Mardin Müzesi’nde Eski Tunç, Orta Tunç, Geç Tunç, İlk Demir Çağı, Asur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait seramikler, sikkeler, kandiller, figürler, takılar ve vazolar sergilenmektedir.

Posta