1) Yiyecekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmek
Pişmiş yiyecekler veya artan yemekler gibi kolay bozulan yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla beklemesine izin vermeyin. Özellikle herhangi bir şey pişirdikten sonra servis yapana kadar 60 santigrat derece sıcaklıkta tuttuğunuzdan emin olun.
Gıda güvenliği konusunda yayın yapan kuruluşlar, 4 ila 60 santigrat derece arası ısıyı, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin üreyebileceği “tehlikeli aralık” olarak tanımlıyor.
Oda sıcaklığında iki saatten fazla (sıcaklık 32 santigrat derecenin üzerindeyse bir saat, örneğin yaz aylarında açık hava pikniği gibi) bırakılan tüm bozulabilir yiyecekleri atın. Kalanları olabildiğince çabuk soğutmayı unutmayın ve tehlikeli sıcaklık aralığında kalmamaları için ısılarını olabildiğince hızlı düşürmeye çalışın.
Derin olmayan kaplar, daha büyük yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmanıza yardımcı olarak soğutmanızı kolaylaştırabilir. Daha hızlı soğutma için büyük ölçekteki yiyecekleri bölerek daha küçük kaplara aktarın.