Gündem Yeni askerlik sistemi yasalaştı... (Ne zaman terhis olacağım?)

Yeni askerlik sistemi yasalaştı... (Ne zaman terhis olacağım?)

Paylaş
Yeni askerlik sistemi yasalaştı... (Ne zaman terhis olacağım?)

Yeni askerlik sistemi için yüz binlerin gözü kulağı bugün Meclis'teydi. Yeni askerlik sistemi yasalaştı... Bu gelişme sonrası silahaltındakiler "Ne zaman terhis olacağım?" sorusuna cevap aramaya başladı.

Yeni askerlik sistemi çalışmaları bugün Meclis'te devam etti. Son dakika gelişmesiyle yeni askerlik sistemi yasalaştı. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı onaylaması beklenecek.

Haberin Devamı

Bu flaş gelişmeyle birlikte on binlerce vatani görevini yapmakta olan mehmetçik "Ne zaman terhis olacağım?" sorusuna cevap aramaya başladı.

NE ZAMAN TERHİS OLACAĞIM?

Yeni askerlik sisteminin yasalşamasıyla birlikte 130 bin er erken terhis olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı onaylamasının ardından Resmi Gazete yayımlanacak olan yeni sisteminle birlikte 6 ayını dolduranlar erken terhis olacak.

Teklifin yasalaşmasıyla askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

Haberin Devamı

İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacı dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek.

Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen sahalarda, bakanlığın teklifi üzerine cumhurbaşkanınca özel olarak görevlendirilen gönüllüler, cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulacak.

Yurt dışında en az 3 yıl süre ile fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak.

Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili belirlenen bedeli peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bedelli askerlikten yararlanabilecek.

Haberin Devamı

Askerliğini uzatanlardan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır illerindeki hudut birliklerinde görev yapanlara ayrıca ilave ödeme yapılacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik hizmet süresini tamamlayan erbaş ve erlerin terhis tarihi, bölgedeki ulaşım imkanları dikkate alınarak memleketlerine sevk edildikleri tarih olacak.