Pazar Postası Yeni bir Redd geliyor
Paylaş
Yeni bir Redd geliyor

Grubun solisti, şarkıların çok büyük çoğunluğunun söz yazarı ve bestecisi Doğan Duru, ikiz kardeşi gitarist Güneş Duru, grubun bateristi Berke Özgümüş ise yollarına Redd olarak devam edeceklerini duyurdu

Türkiye’nin önemli rock gruplarından Redd’in simgesi; siyah içindeki kırmızı yıldız. O yıldızın parlaması kolay olmadı. Sözleri etkili birer şiir, müziği güçlü onlarca şarkı yıllar içinde kendine önemli bir dinleyici kitlesi edindi. Sadece müzikleriyle değil politik duruşlarıyla da çok şey anlattılar. Ancak Türkiye ve dünyada ‘içeriden parçalanmak’ müzik gruplarının kaderi sanki. Geçen hafta 14 yıldır birlikte çalan grubun dağıldığı haberi müzikseverleri üzdü. Kardeş olan grubun gitaristi Berke Hatipoğlu ve klavyecisi İlke Hatipoğlu ‘karşılıklı alınmış bir kararla’ gruptan ayrıldıklarını açıklarken “Artık kimse ‘Redd’ adını kullanamaz” diyorlardı

Haberin Devamı

Röportaj: Timur SOYKAN

Neden müzik gruplarının bir arada durması bu kadar zor?

Güneş Duru: Türkiye’de bir ikisi hariç rock grupları büyük özveriyle yürüyor. Bunu bir yaşam biçimi, tutku olduğu için sürdürüyorlar. Ama zaman içinde grubun üyeleri farklı şekilde gelişebiliyor, farklı noktalara evrilebiliyor.

Redd’deki ayrılıkta da böyle mi oldu?

Güneş Duru: Bir anlamda öyle. 14 yıl önce hayata başka türlü bakıyorduk. 5 insan var ve herkes başka şekilde gelişti, ortak paydalar azaldı.

Doğan Duru: Redd artık bir müzik grubundan ziyade atmosferimiz oldu. Ancak aynı şeyi onlarda göremedik. Bizim verdiğimiz emek, harcadığımız zaman, ortaya koyduğumuz şeyler... Onların heyecan duyduğu şeyler Redd’den farklı yöne kaydı. Gerçeği söylemek çirkin bir şey değil aslında; arkadaşlarımız bir süredir başka işlere, başka mesleklere daha fazla zaman harcıyorlardı. Üretim içinde geri kaldıkları için etkin yapıyla çatışmaya başladılar sanıyorum.

Haberin Devamı

Bu gerilim ne zamandır sürüyordu?

Berke Özgümüş: Aslında son albüm ‘Hayat Kaçık Bir Uykudur’dan önce ‘21’ albümünden beri bu durum devam ediyordu.

Bu üretimi, yeni şarkıları engelledi mi?

Doğan Duru: Albümlerde şarkıları yapıp stüdyoya getirdiğimdeki atmosfer benim için giderek daha sıkıntı verici olmaya başladı. Çünkü karşında bir şey üretmemiş insanların senin yaptıklarına tepkisiz kalması, engellemesi motivasyonunu bozuyor. Üreten insan için zor bir süreç. ‘Hayat Kaçık Bir Uykudur’ albümünden sonra 2.5 yıl hiç şarkı yapmadım. Sadece daha doğru, daha cesur ve her şeyden önce daha huzurlu bir müzikal ortam istiyoruz.

Ayrılığa dinleyicilerin tepkisi nasıl oldu?

Berke Özgümüş: Dinleyici için bir grubu birlikte görmek tabii ki önemli. Ama bizim yeni bir şey üretmemiz imkansız hale gelmişti.

Redd ismini artık kullanamayacağınızı açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğan Duru: Redd’in bitmesini istiyorlar çünkü öyle hatırlanmak istiyorlar. Ama biz Redd’i hatıra olarak değil gerçeklik olarak sürdürmek istiyoruz. ‘Nasıl olsa başka önceliklerimiz var, Redd bitsin’ diyen tarafa karşı bizim tek heyecanımız Redd ve onu sürdürmek hayat gayemiz. Redd’i bitirmek gibi bir gücümüz yok. Buna beş kişinin karar vermesi gerekir.

Haberin Devamı

Redd bu ayrılıktan ne kaybeder?

Güneş Duru: Biz müzikal olarak farklı bir şey yapmak istiyoruz. Artık bu üretimin işlenmesi daha kolay olacak. Çünkü artık bu grubun içinde motivasyonu erozyona uğratacak dinamikler olmayacak. Daha enerjik ve mutlu bir şekilde üreteceğiz, sahneye çıkacağız.

Yeni kişiler katılmayacak mı?

Güneş Duru: Biz Redd’i eleman değiştiren bir grup olarak akıllarda bırakmak istemiyoruz. Onların da sonuçta Redd’e kattığı değer var. Artık yoklar ama o emekleri, isimleri albümlerde fazlasıyla yer alıyor. Doğan Duru: Hatıralarını etkileyecek bir şey yapmak istemiyoruz. Yüzlerini başka yüzlerle değiştirmek, izlerini silmek gibi bir derdimiz yok.

Yurt dışına açılıyorlar

Albüm çalışmaları hangi aşamada?

Doğan Duru: Albüm en genç 2015 Ocak’ta çıkacak. 30’dan fazla şarkı var şu anda.Onların arasından seçeceğiz. Değişik bir albüm olacak.

Haberin Devamı

Radikal değişiklikler var mı?

Doğan Duru: Farklı bir sound olacak. Klasik Redd dinleyicisini şaşırtan ama onların da aradıklarını bulabileceği bir albüm yapıyoruz. Bu albümde bazı şarkıların İngilizce versiyonları da yer alacak. Bazı şarkıların şanslarını yurt dışında araması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde festivalde çalmak istiyoruz.

Konserlerde yeni Redd’i dinleyecek miyiz?

Güneş Duru: 26 Eylül İzmir, 11 Ekim İstanbul konserlerimiz var. 3 kişiden nasıl sound çıkacağını dinleyicilerimiz orada görecek. 10 yıldır aynı şekilde çaldığımız şarkıları yeniden yapılandırıyoruz. Sonraki albüme referans olabilecek düzenlemeler olacak.