Eğitim - Kariyer 'Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı'

'Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı'

Paylaş
'Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı'

Eczacılık fakülteleri kontenjanları son 7 yılda yüzde 71.7 oranında arttı. Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) göre ise kontenjanların acilen azaltılması gerekiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, mühendislik lisans programları ile tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlıkla ilgili ilişkili diğer programlarda öğrenci alabilmek için gerekli asgari koşulların belirlendiğini söyledi. TEB de Prof. Dr. Saraç’ın açıklamasını olumlu bulduğunu ve desteklediğini vurgulayan bir açıklama yaptı. TEB, eczacılık fakültesi kontenjanlarının sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

49 fakülte var

2001 yılında 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 2019 yılında 49’a yükseldiğini hatırlatan TEB, yeni eczacılık fakültesi açılmaması ve kontenjanların acilen azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin kalkınması açısından yeni üniversite ve fakültelerin açılmasını önemli bulduğunu kaydeden TEB bunu yaparken insan gücü ihtiyacının göz önünde bulundurulmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Her yıl 2 bin mezun

Sağlık Bakanlığı ‘Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’na göre, 2023 yılı için eczacı ihtiyacı yaklaşık 32 bin 900 olarak belirlendi. TEB, Eczacı Bilgi Sistemi güncel verilerine göre, üye eczacı sayısının halihazırda 37 bini aştığını söyledi. Eczacı akademisyen görmeden mezun olan eczacılık fakültesi öğrencilerinin olduğunu hatırlatan TEB, altyapısı yetersiz, laboratuvarları eksik, fiziki ve sosyal mekanları kısıtlı alanlarda bilimsel çalışmaların yapılamayacağı görüşünü savundu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uygulanan Eczacı Yerleştirme Sistemi verilerinde, eczane açılabilecek yer sayısı toplam bin 843 olarak açıklandı. Buna karşılık her yıl yaklaşık 2 bin eczacılık öğrencisi mezun oluyor. TEB, bu verilerle ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Veriler acilen önlemler alınması gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde mesleğimiz ve meslektaşlarımız zarar görecek.”

Haberin Devamı

TEB'in çözüm önerileri

● Açılan eczacılık fakülteleri ile her yıl mezun olan öğrenci sayısı baz alınarak kapsamlı istihdam politikaları geliştirilmeli.

● Kamuda daha fazla eczacı istihdam edilmeli.

● Eczacılık fakültesi kontenjanları, sektörün iş gücü ihtiyacına göre belirlenmeli.

● Eczacılık fakültelerine girişlerde taban puanı sınırlaması getirilmeli.

● Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı.

● Eczacılık fakülteleri üniversite sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmeli.