Gündem Ehliyet yenileme randevusu almak için neler yapılmalı?

Ehliyet yenileme randevusu almak için neler yapılmalı?

Paylaş
Ehliyet yenileme randevusu almak için neler yapılmalı?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından ehliyet yenilemek için, internet üzerinden randevu alarak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz

Otomobil kullanım oranlarında çok ciddi oranlarda artışlar meydana gelirken, yasal olarak vatandaşların karayolları üzerinde araç kullanımı gerçekleştirebilmeleri için öncelikli olarak ehliyet sahibi olmaları gerekiyor.

Bu kapsamda vatandaşlar ehliyet yenileme ve ehliyet başvuru gibi tüm ehliyet işlemlerini internet sitesinden son derece pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor.

EHLİYET YENİLEME NEDİR?


Ehliyetler temelde kişinin trafikte araç kullanma kabiliyetini kanıtlayan belgeler olduğu ve sahibi olan kişilerin bu yeteneklerinin zamanla körelmesi yahut kullanılamaz hale gelmesi trafikte olude zorunlu hale gelmiştir.

KİMLER EHLİYET YENİLEYEBİLİR?


Ağır vasıta sürücülerinin 5 yıl, hafif vasıta sürücülerinin ise 10 yılda bir tekrar sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemeleri yasal yükümlülüktür. Bunun dışında ehliyetin kaybolması, çalınması yahut yıpranması gibi durumlarda da başvuru yapılarak ehliyet yenilenebilir.

Ayrıca, 2016 yılının başında olduğu gibi sürücü ehliyetlerinin sınıfının değişmesi halinde eski tip ehliyetlerin yeni düzenlemedeki karşılıklarına göre değiştirilmesi istenir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre 01/01/2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin 31/12/2020 tarihine kadar yenilenmiş olması gerekmektedir.

EHLİYET NEREDEN YENİLENEBİLİR?


Ehliyetlerle ilgili işlemlerle Emniyet Genel Müdürlüğü ilgilenmektedir. Ancak, yeni çıkan karar doğrultusunda ehliyet ve pasaport işlemlerinin takip eden bir yıl içinde Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi söz konusu. Hükumetin istediği takdirde bu süreyi uzatma yetkisi de göz önünde bulundurulduğunda yeni sistemle ilgili belirsizliğin ne zaman kesinleşeceği konusunda fikir üretmek zor.

EHLİYET YENİLEME RANDEVUSU ALMA


Ehliyet yenilemek isteyen kişi gerekli belgeleri tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün randevu sisteminden randevu almalıdır. Bu sayfada gelecek olan; eski sürücü belgesini yenileme, ilk defa sürücü belgesi müracaatı ve yabancı belge dönüştürme seçeneklerinden “eski sürücü belgesini yenileme” seçeneği seçildikten sonra, istenen ehliyete dair sınıf vs bilgileri, kişisel bilgiler ve istenen randevu bilgileri de girilerek randevu isteği alınacaktır. “Kişisel Bilgiler” bölümünde istenen e-posta adresinin doğru girilmesi önemlidir, çünkü randevu sistemine alınan başvurunun teyidi o e-postaya gönderilen bir onay bağlantısı ile yapılmaktadır. Randevu alabilmek için yazı sonunda yer alan linke tıkladığınızda, aşağıdaki görselde de yer alan sayfa üzerinden ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirebileceksiniz.


2017 EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYIN



Ehliyet değişikliği iddialarıyla ilgili flaş açıklama