Ekonomi Yeni Türk Ticaret Kanunu Londra'da tanıtıldı

Yeni Türk Ticaret Kanunu Londra'da tanıtıldı

Paylaş
Yeni Türk Ticaret Kanunu Londra'da tanıtıldı

Yeni Türk Ticaret Kanunu, Londra'daki dünyaca ünlü hukuk ve avukatlık şirketinde tanıtıldı

Kurtuluş Hukuk Danışmanlık ortaklarından Avukat Kadir Kurtuluş, "Türkiye‘nin değişen ekonomik yapısına uygun bir kanun oluşturulmasına rağmen uygulama bakımından ciddi zorluklarla karşılaşılacaktır" dedi. İngiltere’nin önde gelen hukuk ve avukatlık şirketi Freshfields Bruckhaus Derinder avukatlık şirketi, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun tanıtımına ev sahipliği yaptı. Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TBCCI) katkılarıyla gerçekleştirilen konferansa, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Yüksel Akça, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürülüğü Başkontrolörü Sıddık Kaya, TBCCİ Başkanı Dr. Harvey Marshall, Freshfields Bruckhaus Derinder ortaklarından Claire Wills, avukat Sinan Napioğlu, Gökhan Yüksel, Dr.Umut Kolcuoğlu, Haluk Bilgiç ve Damla Eren konuşmacı olarak katıldı. İngiliz ve Türk hukukçuların yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Cevat Akgönüllü ile bazı iş adamlarının da dinleyici olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını TBCCİ Başkanı Dr. Harvey Marshall ve Freshfields Bruckhaus Derinder ortaklarından Claire Wills yaptı. Konferansta konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürülüğü Başkontrolörü Sıddık Kaya, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası’nın daveti üzerine yeni Türk Ticaret Kanunu’nu getirdiği yenilikler üzerine bir tanıtım konuşması yapmak üzere Londra’ya geldiğini söyledi.

YENİ KANUNA ELEŞTİRİLER VAR

Freshfields Bruckhaus Derinder hukuk şirketi binasında düzenlenen konferansta gerek Londra’da yaşayan Türk avukatlar gerekse TBCCİ üyelerinden oluşan ilgili dinleyici kitlesiyle karşılaştığını vurgulayan Kaya, "Özellikle krizden sonra Avrupa Birliği işletmelerin üzerindeki ilave sorumlulukları azaltmak konusunda çalışmalar yaparken, Lizbon stratejisinden, Avrupa Küçük İşletmeler Yasası’nın getirdiklerinden bahsederken, Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yükler konusunda soru soruldu. Bununla ilgili olarak şunu söyleyebiliriz "Türk şirketlerinin yurtdışındaki şirketlerle rekabet şansını arttıracak, azaltacak. Yani rekabet gücü konusunda bazı düzenlemelere ihtiyaç olabilir" dedi. Türk Ticaret Kanunu’nun genel olarak çok önemli ve olumlu değişiklikler getirdiğinin altını çizen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürülüğü Başkontrolörü Sıddık Kaya, "Bazı konularda birazcık fazla düzenleme olduğu veya fazla zorunluk, idari yükler getirdiği konusunda eleştiriler var. Bu konuda bir değerlendirme yapılması gerekiyor" diye konuştu.

"UYGULAMADA CİDDİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞILACAK"


Kurtulus Hukuk Danışmanlık ortaklarından Avukat Kadir Kurtuluş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirme, "Yeni Ticaret Kanunu birçok yeniliği beraberinde getirecektir. Şirket kuruluşunu daha kolay kılan yeni Ticaret Kanunu, bunun yanında ortaklık yapısındaki ciddi değişiklikler, web sitesi zorunluluğu gibi düzenlemelerle şirket kalitesini ve kurumsallığı arttırmayı amaçlamıştır. Özellikle tüketicinin korunması bakımından iyileştirmelere gidilmiştir" dedi. Türk Ticaret Kanunu’nun bir bakıma kendisine temel kanun sayılan Borçlar Kanunu ile birlikte 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Kurtuluş," Bu bakımdan henüz usul anlamında oturmamış bir Borçlar Kanunu olmadan, yeni bir Ticaret Kanununu yürürlüğe sokmak ne derece doğrudur tartışılır. Ama şu bir gerçek ki, uygulayıcılar için ciddi bir karmaşa ortamı doğacak. Tüzel ve gerçek kişiler bakımından hak kayıplarının yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Genel olarak, Türkiye‘nin değişen ekonomik yapısına uygun bir kanun oluşturulmasına rağmen uygulama bakımından ciddi zorluklarla karşılaşılacaktır" dedi.

Alpaslan DÜVEN/ LONDRA, (DHA)

Haberin Devamı