Gündem Yeni yasama yılı başlıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te

Yeni yasama yılı başlıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te

Paylaş
Yeni yasama yılı başlıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te

26. Dönem 3. Yasama Yılı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşması yaptı. Erdoğan, "Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine asla tahammül edemeyiz, hesabını da sorarız" dedi.

26. Dönem 3. Yasama Yılı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.



Törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TBMM başkanvekilleri Ahmet Aydın ve Ayşe Nur Bahçekapılı, AK Parti Grup başkanvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Elitaş, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ile TBMM bürokratları katıldı.



Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Meclis'e geldi. Erdoğan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından törenle karşılandı.



Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra Genel Kurul Salonuna geçti.



Ardından Meclis başkanı İsmail Kahraman açılışta konuştu. Kahraman şunları söyledi:

Milletvekilleri donanımlı ve saygın kişilerdir. İçinde bulunduğumuz 26. dönemde 507 milletvekilimizin akademik kariyer yaptığını görmekteyiz. Ankara semalarında top sesleri yankılanırken tam bir cihat ruhu ile aylarca çalıştılar. Ülkemiz emperyalist güçlerin uşağı olan FETÖ eliyle darbe girişimine maruz kaldı. Darbenin önlenmesinin lideri halkımızı direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Mankurt kafalı FETÖ'cü teröristlere karşı ay yıldızlı bayrağımız altında birleşen necip milletimize tekrar teşekkür ediyorum. TBMM'nin açılışından günümüze kadar geçen 97 yıllık sürede 65 hükümet kurulmuştur. Bir hükümetin ömrü ortalama 1.5 yıl olabilmiştir. Ülkemiz bütün ekonomik ve sosyal atılımlarını uzun soluklu hükümetler döneminde gerçekleştirdi. İçinde bulunduğumuz bina TBMM'nin 3. binasıdır. Temeli 26 Ekim 1938'de atılmıştır. Bu dönemde meclisimizi yüklü bir dönem beklemektedir.

Kahraman'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaptı.

İşte satır başları...

15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıldönümünde gece saat 3'te bir araya gelen onbinlerce vatandaşımız milletimizin kararlılığını göstermiştir. 15 Temmuz gibi felaketler ülkelerin briliklerinin, ortak değerlerinin adeta test edildiği imtihanlardır. Biz devlet ve millet olarak bu imtihanı alnımızın akıyla verdik. Artık ülkemiz için kanlı senaryo yazanların işi çok daha zordur. Milletimiz de devletimiz de oynanan oyunu görmüştür. 15 Temmuz artık bizim tıpkı Malazgirt gibi, Çanakkale gibi, Dumlupınar gibi hepimizin ortak değeridir. Bu değeri örselemeye çarpıtmaya kalkan herkes milletimizde hak ettiği cevabı alır.


"MHP 16 NİSAN'A GİDEN YOLU AÇTI"


Ülkemizin yönetim sisteminde köklü bir değişiklik anlamına gelen anayasa değişikliğinin tüm partilerin ortak eseri olmasını arzu ederdik. Fakat bazıları farklı bir politika izledikleri için süreç MHP ve AK Parti tarafından yönetilmiştir. MHP'nin gösterdiği irade 16 Nisan'a giden yolu açmıştır. Yeni sitemin en önemli özelliklerinden biri yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkilerin netleşmesi. Şu anda bu ilişkiler birbirine karışıyor. Yasalar Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin üzerindedir.


"TEZKERE KONUSUNDAKİ BİRLİĞİ TAKDİRLE KARŞILADIM"


Her anlamda tarihi bir süreçten geçiyoruz. Elbette bu karmaşık dönemde herkesin bir hesabı yol haritası hedefi vardır. Bize düşen Türkiye'yi hedef alan saldırıların boşa çıkmasını sağlamaktır. Türkiye çevresinde yaşadığı isitkrarsızlıklar sebebiyle tek bir projesinden vazgeçmemiştir. Hükümeten beklentim kamu mali disiplininden ödün vermeden vatandaşımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tedbirler alsınmasıdır. Geçen hafta tezkere konusunda bir parti hariç meclisimizde sergilenen birlik ve beraberliği takdirle karşıladığımı belirtmek isterim.


"OHAL'E YÖNELİK NİTELEMELER KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"


Türkiye 1984'ten beri bölücü terörle mücadele ediyor. PKK ve uzantıları yanıdan dini söylemlere kurulan örgütler de ülkemize zarar vermişlerdir. FETÖ'nün saldırılarını milletimizle birlikte boşa çıkardık. Hiç bir siyasi ve kişisel çıkar terör örgütlerine destek anlamına gelecek duruşu, söylemi politikayı mazur gösteremez. Hele hele OHAL'e yönelik nitelemeler kabul edilebilir değil. Bugüne kadar terör örgütleri ve mensupları dışında OHAL'den zarar gören hiç kimse olmamıştır.

Sınır ötesi operasyonlarımızı da adım adım ilerletiyoruz. Krizlerin yaşandığı ülkelerin toprak bütünlüğü gözetmeyen hiçbir projenin başarı şansı yoktur. Varacağı yer kan ve gözyaşıdır.


"KERKÜK ÜZERİNDEN TEHDİDE ASLA TAHAMMÜL EDEMEYİZ"


Irak sürekli çatışmaların yaşandığı bir yerdir. Bir de bu sıkıntıya Kuzey Irak'ın attığı yanlış adımlar eklenmiştir. Referandumun herhangi bir karşılığı yoktur. Bu teşebbüs dahi başlı başına sorundur. Buradaki asıl sıkıntı yol açtığı sorunların asıl kimin işine yarayacağıdır. Uluslararası aidiyeti tartışmalı gördüğü bizim ise bir Türkmen kenti olduğunu bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine asla tahammül edemeyiz, hesabını da sorarız. Kuzey Irak yönetimi eninde sonunda hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu yanlıştan bir an önce dönüleceğini umuyoruz. Kuzey Irqk yaptığı yanlıştan dönme erdemini gösteridğinde Türkiye bu kardeşlerimizn yanında olmaya devam edecektir.


"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATANLARIN BAŞINDA AB GELİYOR"


Bizi terörle mücadelede hayal kırıklığına uğratanların başında Avrupa Birliği geliyor. Biz diyoruz ki; FETÖ bir ihanet çetesidir. Her çeşit suça bulaşmış terör örgütü mensuplarının bilgilerini kendilerine veriyoruz. AB ne yapıyor dersiniz; hiçbir şey! Şakağıma silah dayanmış posterler açılıyor o ülkenin polisleri sadece seyrediyor. Türkiye üzerinden bir politika, seçi hazırlığı yaptılar. Ülkenin her yerinde terör örgütü üyelerinin broşürleri dağıtılıyor. Bizim onlara ilettiğimiz dosyaları işleme dahi koymuyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'a HDP'nin yeni yasama yılı açılışına katılmama kararı soruldu. Erdoğan, "Onların yeri Kandil biliyorsunuz" cevabını verdi.