Gündem Yeni yüzüyle uyandı, bu notu yazdı

Yeni yüzüyle uyandı, bu notu yazdı

Paylaş
Yeni yüzüyle uyandı, bu notu yazdı

Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın, bir kağıda yoğun bakımdan ne zaman çıkacağını soran bir not yazdığını söyledi

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın, bir kağıda yoğun bakımdan ne zaman çıkacağını soran bir not yazdığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özkan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, nakil yapılan hastaların dünden daha iyi olduklarını ve sabahtan itibaren tepkiler vermeye başladıklarını bildirdi.

Uğur Acar’ın uyandırıldığını hatırlatan Özkan, "Uğur uyandı. Biz kendisine bir sıkıntı ya da ağrısının olup olmadığını sorduk. O da bize olumlu, bir sorun yok anlamında el işareti yaptı" dedi.

Acar’ın bir şeyler yazmaya çalıştığını da anlatan Özkan, "Çok iyi okuyamadık ama ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını soran, biran önce çıkmak istediğini belirten bir not yazdı" diye konuştu.


Uğur Acar'ın ameliyattan önceki ve sonraki halleri

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar’ı bir süre sonra yoğun bakım ünitesinden çıkarıp, rutin bakımlara almak üzere normal servise çıkaracaklarını söyledi. Gazetecilerin Uğur’a ayna verilip verilmeyeceği sorusuna ise Özkan, "Herkes aynı soruyu soruyor. Aynayı haftaya vermeyi planlıyoruz" diye cevap verdi.
Hastaya psikolojik destek verildiğini ve tedavi süresince de verileceğini anlatan Özkan, Uğur Acar’ın ağabeyi Mustafa Acar ile de bugün görüşeceklerini kaydetti.

İlk yüz nakli özel izinle yapıldı

'REDDEDİLEN BACAĞI YEDEKLEDİK'

Prof. Dr. Ömer Özkan, kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır ve yüz nakli yapılan Uğur Acar’un durumlarına ilişkin bilgi verdi.
Özkan, Kavdır’a nakledilen kollarda şu anda herhangi bir problem olmadığını ancak ameliyat sonrası 10 günün riskli olduğunu, olası risk durumu için Kavdır’ı her açıdan takip ettiklerini söyledi.

Kavdır’ın vücudunun reddettiği bacağı da, kollarda herhangi bir sorun olabileceği ihtimali üzerine "yedeklediklerini" anlatan Özkan, hastanın kollarında herhangi bir sorun çıktığı takdirde bacaktan alınacak deri ve dokuların kullanılabileceğini anlattı.

Özkan, şöyle konuştu:
"Bacağı yedekliyoruz, şu bir kaç gün içinde kollarda bir sorun çıkabilir, damar parçaları ihtiyaç olabilir, ek deri yamaları gerekebilir, böyle bir durumda bacaktan parçalar kullanabiliriz. Zaten verici ailenin de böyle bir izni var. Kullanımlar tamamlandıktan sonra kalan kısmı aileye teslim edip, defnedilmesi sağlanacak."

Haberin Devamı

Bacaktaki diğer deri, sinir, damar gibi dokuların başka hastalar için de kullanılabileceğini, bunların stoklanıp, bankalara konulduğunu anlatan Özkan "Ancak şu anda bacak sadece Atilla Kavdır için yedeklendi" dedi.

Özkan, Kavdır’ın bacağı alındığı için ikinci bir operasyon geçirdiğini ve bu nedenle uyanma süresinin de gecikeceğini anlattı.

"ŞANSLI OLAN UĞUR OLDU"

Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz naklinin ardından başvuru sayısının daha da artacağını söyledi.

Alıcı ve vericinin kan ve doku uyumunun önemine işaret eden Özkan, bu konuda Uğur’un diğer yüz nakli bekleyen hastalara göre daha şanslı olduğunu ifade etti.

Özkan, "Uğur, benim sıradaki hastam değildi. Uğur, hazırladığımız üçüncü hastaydı ama kan grubu, diğer testleri, değerlendirmeleri Uğur’a uydu. Uğur, şanslı olan oldu" dedi.

Yurt dışından da nakil için arayanlar olduğunu vurgulayan Özkan, rahim konusunda da çok talep olduğuna değindi.

Haberin Devamı

-"Bu tarihi operasyon bizi dünyanın gündemine taşıdı"-

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, Türk milletinin tarih boyunca önemli işlere, ilklere imza atmış bir ulus olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi’nin de ilklere imza atan bir üniversite olduğunu ve bu sloganla yola çıktıklarını vurgulayan Kurtcephe, "Bu tarihi operasyon bizi dünyanın gündemine taşıdı. Dünyanın en büyük kuruluşları, organları bizden bahsediyorlar. Bizi arayıp tebriklerini iletiyorlar. Bu beni çok gururlandırıyor" dedi.

Kurtcephe, bu başarının diğer Türk hekimlerine örnek olacağını ve onların da benzer başarılı çalışmalara imza atacaklarına inandıklarını kaydetti.

UĞUR’UN İKİNCİ FOTOĞRAFLARI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzünün nakledildiği 19 yaşındaki Uğur Acar’ın yoğun bakım odasındaki fotoğraf ve görüntülerini servis yaptı.

Bugün uyandırılan ve doktorlarına sağ baş parmağını kaldırarak ’Tamam’ anlamına gelen işaret yapan Acar, ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını, biran önce çıkmak istediğini belirten bir not yazdı.

Üniversiteden servis yapılan fotoğraflarda Uğur Acar, bu işareti yaparken görülüyor. Üniversite cumartesi günü de nakilden sonraki ilk fotoğrafları basına dağıtmıştı.

Haberin Devamı