Sağlık Yeniden nefesine kavuştu!

Yeniden nefesine kavuştu!

Paylaş
Yeniden nefesine kavuştu!

Gaziantep'te solunum cihazına bağlı yaşayan 7 yaşındaki çocuk, Gaziantep Üniversitesi'nde "dünyada ilk kez" gerçekleştirilen operasyonla düzenli nefes almaya başladı

Tıpta "konjenital santral hipoventilasyon sendromu" (uykuya bağlı solunum bozukluğu) olarak adlandırılan hastalığı sebebiyle ancak solunum cihazını bağlı olarak nefes alabilen 7 yaşındaki Songül Kaplan, o yaştaki bir çocuğa Gaziantep Üniversitesi’nde "dünyada ilk kez" gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Oğuzeli ilçesinde yaşayan Kaplan ailesi, yaklaşık 7 ay önce solunum yetmezliği nedeniyle kızları Songül’ü Gaziantep Çocuk Hastanesi’ne götürdü. Burada Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Enes Coşkun tarafından muayenesi yapılan küçük kızın, çok nadir görülen "konjenital santral hipoventilasyon sendromu" hastası olduğu tespit edildi. Solunum cihazına bağlanan Songül, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi.

CİHAZDAN KURTULDU

Gerekli tahlil ve tetkiklerin ardından göğsüne yaklaşık 1,5 saat süren operasyonla "pace" denilen cihaz takılan Songul, operasyonun ardından solunum cihazından kurtularak düzenli nefes alıp vermeye başladı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, operasyona katılan ekiple hastanede düzenlediği basın toplantısında, Songül Kaplan’ın, bir kız çocuğunun uyuyabilmek için makineye bağlı olmak zorunda kalışının anlatıldığı "Ondine’nin Laneti" isimli filme konu olan bir yaşamın benzeri hayat sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Songül’ün yeniden sağlığına kavuşması için büyük bir çaba gösterildiğini anlatan Coşkun, "Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilktir. Yapılan ameliyat esas itibariyle kalp pili dediğimiz kalbe yerleştirilen pilin bir benzerinin akciğere yerleştirilmesidir. Akciğere suni bir uyarıcı ve bu sayede solunumu ayarlayıcı bir pil yerleştirilmiştir" dedi.

AA