Gündem Yenikapı-Aksaray hattı açıldı

Yenikapı-Aksaray hattı açıldı

Paylaş
Yenikapı-Aksaray hattı açıldı

İstanbul'da "Aksaray-Yenikapı" metro hattı bugün Başbakan Davutoğlu'nun katılımı ile açıldı. Kartal'dan yola çıkan biri, Atatürk Havalimanı'na kadar raylı sistemle seyahat edebilecek. Böylece Kartal-Yeşilköy arası 81 dakikaya indi

İstanbul'u dünyanın en uzun raylı sistem ağına sahip ikinci kenti yapma hedefinde olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Aksaray-Yenikapı metro hattını hizmete açtı.

Açılış töreninde konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

''Buraya gelirken, sabahleyin evden çıkıp Bahçelievler Kongresi'ne giderken tekrar Sayın Halid Meşal ile görüştüm. Dün de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştüm. Onlara sizlerin selamını ilettim ve dedim ki 'Bilim ki her bir İstanbullu, her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bugün yüreğiyle zihniyle duasıyla Kudüs'un, Mescid-i Aksa'nın yanındadır ve olacaktır'. Onlar da dediler ki 'Bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye'yi yanımızda hissetmişsek, en zor zamanlarımızda bundan sonra da her bir Türk kardeşimizin yüreğinin bizimle attığından hiç bir şüphemiz yok.

Asırlarca biz Kudüs'e gözümüzün nuru gibi baktık. Çünkü İstanbul'da Kudüs ruhu vardır, Küdüs'te İstanbul'un izleri vardır. Bu bağı hiç kimse çözemez. Bugün Kudüs'e gidenler görürler ki hala eserlerimiz orada. Hala her bir taşında, toprağında bu tarihin izleri var. İstanbul'a gelenler görürler ki aynı sokaktaki cami, kilise, havrayla yan yana yaşanan o barış düzeniyle İstanbul'un sokaklarında da Kudüs vardır. Ne biz Kudüs'u unuturuz ne Kudüs İstanbul'u unutur.

'BİZİM İÇİN MESCİD-İ AKSA İLE KABE ARASINDA FARK YOK'

Buradan bir kez daha söylüyoruz, Kudüs'ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız. Kudüs'ün de hadimiyiz. Kudüs'ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa'yı, ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki; bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Onları korumak bizim için ilahi bir görevdir.

'MESCİD-İ AKSA'DA EKSİLEN BİR TAŞ BİZİM ELİMİZLE İNŞA EDİLECEK'

Birgün İstanbul'un izzetini, Kudüs de Mescid-i Aksa da yaşayacaktır. Buradan da mesajımız odur. Şu anda TİKA Başkanımız Mescid-i Aksa'da, biraz önce mesajını aldım. Mescid-i Aksa'da eksilen tek bir taşın, yıpranan tek bir sütunun, ne varsa hepsi bizim elimizle tekrar inşa edilecektir, ihya edilecektir.

İstanbul emanetine sahip çıkmak, İstanbul'un kadim kültürüne sahip çıkmak ve aynı zamanda İstanbul'u yaşanabilir bir şehir yapmak birbiriyle bağlantılıdır, birbirini tamamlar. Ulaşım meselesi büyüyen İstanbul'da göre tanzim edilmemişti. Bu durum AK Parti iktidarı ile değişti.

İstanbul'un 3 kanadı birbiri irtibatlanıyor. Asya ve Avrupa nasıl bir araya getirilir diye hayal edilmişti. Hayal gerçek oldu. Kartal ile Atatürk Havalimanı arası 81 dakikaya inecek.

'KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRIM VAR...'

Kılıçdaroğlu, oturduğu yerden diyor ki; 'Asyalılarla ve Avrupalılarla konuştuğumuzda Türkiye ile ilgili tedirginlik duyduklarını söylüyorlar.' Ben hiç Kılıçdaroğlu'nun son dönemde Asyalı ya da Avrupalılarla konuştuğunu görmedim. Herhalde aynaya bakarak, kendi kendine konuşuyor.

Benden Kılıçdaroğlu'na bir çağrı... Kağıthane'ye Kağıttepe dedin ya... Bir gün gel de Üsküdar ile Yenikapı'yı birleştiren Marmaray'ı bir kullan. Biz, Türkiye'nin heryerine, hangi şartta olursa olsun gidip konuşuruz. Ama o sadece kendi çevresinde görünür, kendi mahallesinde konuşur. Başka bir yerde göremezsiniz.

'MHP'NİN ZULME SAHİP ÇIKMASI ZİLLETTİR'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan'ın dün Hacıbektaş'ta söylediği "Dersim katliamı modern Kerbeladır" sözlerine tepki göstermişti.

Başbakan Davutoğlu'nu özür dilemeye çağıran Bahçeli, bu sözlerin sadece Alevileri değil tüm Müslümanları incittiğini belirtmişti.

Davutoğlu bu konuyla ilgili Bahçeli'ye şu yanıtı verdi:

''Dünkü hitabımdan sonra Sayın Bahçeli, rahatsız olmuş ve bir açıklama yapmış. Benim özür dilememi istemiş. Dersim'de yapılan zulüm dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız özür dilediği için ben de onu Hacıbektaş'ta dile getirdim.

'SİZİN TÜRKEŞ'TEN ÖZÜR DİLEMENİZ LAZIM'


Tek parti döneminin zulümlerine sahip çıkmak, sizin için bir zillettir. Sahip çıkıyorsa CHP sahip çıksın. Siz sahip çıkmayın. Bunu yaparsanız, en başta rahmetli Alparslan Türkeş'in kemikleri sızlar. Çünkü tek parti zihniyeti, başta Alparslan Türkeş ve Nihal Atsız olmak üzere MHP'lilerin önde gelen isimlerini tabutluklara soktular.

Ey Bahçeli, ister zulüm Dersim'de yapılsın, ister senin öncü bildiklerine tabutluklarda yapılsın, biz karşı çıkarız. Ey Bahçeli, asıl sizin Türkeş'ten özür dilemeniz gerekir. O sizin bu yaptığınızı görseydi, size aynı şeyi söylerdi. Kur'an kurslarını kapatan tek parti zulümüne sahip çıkmak, MHP'ye yakışmaz.

Biz bir daha bu topraklarda ne Dersim gibi olaylarla Alevilere ne diğer bazı uygulamalarla Kürtlere veya başkalarına ne de 3 Mayıs 1944'te yaşandığı şekilde bugünkü MHP'yi oluşturan fikri kadrolara o dönemde yapılan, ne de solcu diye bilinenlere yapılanlara, Nazım Hikmet'e ve diğerlerine ama en önemlisi de halkın değerlerini savundu diye bu topraklarda tahkir edilen Müslümanlara, Hristiyanlara, Alevilere, Sünnilere kimlere olursa olsun yapılan zulme hep karşı çıktık, karşı çıkacağız.''

Haliç Metro Geçiş Köprüsü ve Yenikapı metro istasyonunun 15 Şubat 2014'te o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılmasının ardından, bugün de İstanbul'un raylı sistemine yeni bir halka daha eklenmiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında 430 kilometre, 2019 sonrasında ise 776 kilometre uzunluğunda modern metro ağı hedefine doğru ilerlerken, Aksaray-Yenikapı metro hattının hizmete girmesiyle İstanbul'daki raylı sistemler de birbirine bağlanmış oldu.

KARTAL İLE ATATÜRK HAVALİMANI BİRBİRİNE BAĞLANDI

Aksaray-Yenikapı metro hattının açılmasıyla Kartal'dan yola çıkan biri, Atatürk Havalimanı'na kadar raylı sistemle seyahat etme imkanını yakalayacak.

Bunun yanı sıra Üsküdar'dan Başakşehir'e, Maltepe'den Bağcılar'a, Göztepe'den Mahmutbey'e, Kadıköy'den Aksaray'a, Taksim'den Atatürk Havalimanı'na, Levent'ten otogara, Maltepe'den Esenler'e ve Maslak'tan da Bayrampaşa'ya yine raylı sistemle kesintisiz yolculuk yapılabilecek.

Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, yaptığı açıklamada, açılışı gerçekleştirilecek Aksaray-Yenikapı metro hattı ile 5 milyon insanın yaşadığı 13 ilçenin Marmaray ile entegre olacağını söyledi.

YENİ HATTIN STRATEJİK ÖNEMİ

Bozlağan, Aksaray-Yenikapı metro hattının İstanbul için stratejik önemde olduğuna dikkati çekti.

Sadece 700 metre uzunluğa sahip hattın, boyundan kat kat büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bozlağan, şunları kaydetti:

"İstanbul'daki raylı sistemler arasında en büyük entegrasyon bu kısacık hat sayesinde gerçekleşecek. Aksaray-Havalimanı, Topkapı-Sultançiftliği ve Otogar-Başakşehir metro hatları ile Merter-Bağcılar tramvay hattı Marmaray ile entegre olacak. Diğer bir ifadeyle yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığı 13 ilçe, Marmaray ile entegre olacak. Bugün hem İstanbul için hem de İstanbullular için kısa ama büyük bir adım atılmış olacak."

Prof. Dr. Bozlağan, hattın hizmete girmesiyle Marmaray'ın taşıdığı günlük yolcu sayısında büyük artış görüleceğini de sözlerine ekleyerek, "Özellikle Taksim, Mecidiyeköy, Levent ve Maslak yönüne aktarmaların önemli bir kısmı da bu hat üzerinden gerçekleşmeye başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halen inşa etmekte olduğu diğer metro hatlarının hizmete girmesiyle İstanbul ulaşımında büyük bir rahatlama olacak" dedi.