Merkez Mehmet Uluğtürkan'dan 'Kurtuluş' konferansı

Mehmet Uluğtürkan'dan 'Kurtuluş' konferansı

Paylaş
Mehmet Uluğtürkan'dan 'Kurtuluş' konferansı

Mehmet Uluğtürkan'dan 'Kurtuluş' konferansı

ADANA, (DHA)- ADANA'da ‘Madalyasız’ ve ‘Kayıp Sancak’ adlı Kurtuluş Savaşı romanlarının yazarı Mehmet Uluğtürkan, Mustafa Kemal Paşa’nın vatanı kurtarma planlarını Samsun’a ayak basmadan 6 ay önce Adana’da yaptığını kaydetti.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında özel bir kolejde konferans etkinliği gerçekleştirildi. ‘Madalyasız’ ve ‘Kayıp Sancak’ adlı Kurtuluş Savaşı romanlarının yazarı Mehmet Uluğtürkan, Mustafa Kemal Paşa’nın Osmanlı İmparatorluğu’nu tarihin tozlu sayfalarına gömen Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından Adana’da haberdar olduğunu belirterek, "İstanbul Hükümeti, bu imzayla artık her şeyin bittiğini kabul etmişti. Ortadoğu’da, Balkanlar’da topraklarımızı kaybetmiştik. Bir İngiliz savaş gemisi anlaşmaya rağmen İskenderun’a asker çıkarmaya hazırlanmıştı. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul Hükümeti’nin ‘İngilizleri kızdırmayalım’ telkinine rağmen o gemiye ateş açtırdı. Bu davranışıyla adeta cezalandırılarak İstanbul’a çağrıldı. Ama Mustafa Kemal Paşa, on gün kaldığı Adana’da yiğit Adanalılarla birlikte en ayrıntılı detayına kadar kurtuluşun planlarını yaptı. Mustafa Kemal Paşa, Adanalıların ‘İstanbul Hükümeti teslim olmuş olabilir; biz savaşmadan, ölmeden öldürmeden, işgalci düşmanı vatanımızdan atmadan teslimiyetçi olmayacağız’ sözlerinden çok etkilendi. Adanalıların gözlerinin içerisinde kurtuluş ışığını gören Mustafa Kemal Paşa, bu kararlılıkla vatanın kurtulacağına Adana’da inandı. Adana’dan İstanbul’a döndüğü gün, Boğaz’daki düşman gemilerine ‘Geldikleri gibi giderler’ dedi ve kısa süre sonra planladığı kurtuluş sürecini başlatmak için Samsun’a çıktı” dedi.
Uluğtürkan, konferans sonrası öğrencilere ‘Madalyasız’ ve ‘Kayıp Sancak’ adlı romanlarını imzaladı. Öğrenci ve öğretmenler, Uluğtürkan’a çiçek verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı