Saimbeyli Saimbeyli’de ‘organik ayva üretimi’ için bakanlık desteği

Saimbeyli’de ‘organik ayva üretimi’ için bakanlık desteği

Paylaş
Saimbeyli’de ‘organik ayva üretimi’ için bakanlık desteği

Saimbeyli’de ‘organik ayva üretimi’ için bakanlık desteği

ADANA, (DHA)- ADANA’nın Saimbeyli ilçesinde son yıllarda üretimi artan ayva, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle organik şartlarda üretilecek. Bu kapsamda ilçede kurulacak imalathanede ise organik ayvadan reçel ve tatlı ürünleri yapılarak üreticinin daha çok kazanç elde etmesi amaçlanıyor.
İlçede Gürleşen, Himmetli, Tülü ve Yardibi mahallerinde toplam 300 dekar alanda ayva hasadı sürüyor. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, hasat çalışmalarına katılarak incelemelerde bulundu. Gürleşen Mahallesi’ndeki 40 dekarlık ayva bahçesinde üretim yapan çiftçi Tufan Yıldırım’ın hasat çalışmasını inceleyen Tekin, burada ağaçlardan ayva kesimi yaptı. Daha sonra ayvanın rekoltesi hakkında konuşan Tekin, Saimbeyli’nin kirazıyla tanındığını fakat son yıllarda ayvanın da bölge için bir o kadar değer kazandığını söyledi. Bölgedeki iklim şartlarının ayva üretimi için oldukça elverişli olduğunu kaydeden Tekin, dekar başına ortalama 4 ton ayva üretildiğini anlattı. Tekin ayrıca ayvanın işlenip reçel ve tatlıya dönüşmesi için yakın zamanda ilçede bir imalathane kurmak adına girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.
ORGANİK ÜRETİM DESTEKLENECEK
İlçedeki ayva üretiminin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle ‘organik üretim’ kapsamına alınacağını dile getiren Tekin, “Üreticilerin organik üretime başlaması için sertifikasyon ücretini bakanlık desteği ile karşılayacağız. Bu şekilde üreten çiftçimiz daha çok kazanacak. Ayrıca ürünün verimi de fazlasıyla artacak. Sonrasında işlenip ayva reçeli ve tatlı haline getirilmesiyle değerine değer katacak” dedi.
Çiftçi Tufan Yıldırım ise ayvada bu seneki rekolte beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyerek “Fiyatın kilogram başına 4 lira olmasını bekliyorduk fakat 2,9 lirada kaldı. Ancak buna rağmen üretimleri iyi olduğu için dekar başı kazançlarının da arttığını ifade eden Yıldırım “Bu bölgede organik üretimin yaygınlaşması ve ayvayı işleyecek tesis kurulması bizi fazlasıyla memnun edecek” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı