Antalya Çöplerden ayda 90 bin aileye elektrik enerjisi üretiliyor

Çöplerden ayda 90 bin aileye elektrik enerjisi üretiliyor

Paylaş
Çöplerden ayda 90 bin aileye elektrik enerjisi üretiliyor

Çöplerden ayda 90 bin aileye elektrik enerjisi üretiliyor

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 ilçeden toplanan çöpler, Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi'nde işlenerek, ayda 90 bin ailenin elektrik enerjisini karşılıyor.

Kepez ilçesindeki Kızıllı bölgesinde 100 hektar alan üzerine kurulan 4 bin ton kapasiteli Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi'ne, kentin 11 ilçesinden günlük ortalama 2 bin 500 ton çöp geliyor. Tesise getirilen çöpler kamyonlardan çöp havuzuna döküldükten sonra paletlere yüklenip, makinelerle organik ve inorganik olarak ayrıştırılıyor. İnorganik atıklar, lisanslı firmalar aracılığıyla geri dönüşüme kazandırılıyor. Organik atıklar ise fermantasyon tanklarına alınarak hızlı fermente yöntemi uygulanıyor.

6 AYLIK FERMENTE 21 GÜNE SIĞDIRILDI

Normal süreçte 6 ayda fermente edilen tıklar, uygulanan teknik ile 21 günde metan gazı elde ediliyor. Metan gazı da gaz motorları sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Türkiye'de ilk defa denenen proje ile gaz motorlarının egzozundan çıkarak atmosfere salınan ve yaklaşık 500 dereceyi bulan ısı da buhar kazanlarında yeniden elektriğe dönüştürülüyor. TIR'larla getirilen çöpler ayıklanıp işlendikten sonra ortaya çıkan posa ise toprak altına gömülerek bertaraf ediliyor. Bir TIR dolusu çöp işlendikten sonra hacmen bir otomobil boyutuna iniyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi İşletmeler Şube Müdürlüğü'nde görevli çevre yüksek mühendisi Tahir Batı, yaz ve kış mevsimlerinde atıkların tonajının değiştiğini söyledi. Özellikle otellerin sezon sonunda daha az atık çıkardığını belirten Batı, TIR'larla gelen atıkların burada işlenip elektrik enerjisine dönüşmesinin çok çevreci bir proje olduğunu söyledi. 2018 yılında tesisin yerinde dev çöp dağları olduğunu ve çevreye kokuyla birlikte kirli bir görüntü yansıdığını belirten Batı, “Ancak bugünlere gelince artık bu tesis sayesinde ayda 90 bin evin elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Metan gazı yakılarak enerji üretiyoruz. Ayrıca egzozdan atmosfere salınan ısı da atık ısı kapsamında yine elektriğe dönüştürülüyor. Buraya gelen bir TIR çöp işlendikten sonra geriye kalan posası bir otomobil boyutu kadar küçülüyor" dedi.

Tesisin en büyük sorunu ise kaynağında ayrıştırılmayan geri dönüştürülebilir atıklar. Özellikle atıkların preslenmesi sırasında kırılan cam parçaları nedeniyle atık, organik gübre olarak kullanılamıyor. Atıkların hareketi için kullanılan kauçuk yüzeyler de cam ve bıçak gibi kesici delici atıklar nedeniyle sürekli zarar görüyor.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı