Demre Noel Baba Kuş Cenneti'nde tehlikeli çekilme

Noel Baba Kuş Cenneti'nde tehlikeli çekilme

Paylaş
Noel Baba Kuş Cenneti'nde tehlikeli çekilme

Noel Baba Kuş Cenneti'nde tehlikeli çekilme

 

Ahmet ACAR/DEMRE,(DHA) - ANTALYA'nın Demre İlçesi'ndeki Noel Baba Kuş Cenneti'nde, denizde sular tehlikeli bir biçimde çekildi. İlk kez yaşanan suların çekilme olayında, sulak alanın bazı bölümlerinde toprak çatladı.

Demre İlçesi'ndeki Çayağzı Limanı Yolu ile Likya Birliği'nin liman kenti olan Andriake Antik Kenti arasında kalan Noel Baba Kuş Cenneti, Akdeniz Bölgesi'ndeki en önemli ayakta kalan sulak alanlarından biri. 1000 hektarlık alanı kapsayan bölge, 1989 yılında Demre Belediyesi tarafından Noel Baba Kuş Cenneti olarak ilan edildi. Kükürtlü ve yaklaşık 13 derecelik soğuk suyu ile 150 tür kuşun yaşam alanı olan bölge, özellikle balıkçıllar, meke, kabatak ve yaban ördek türlerinin yaşam alanı. Son yıllarda filomingolar da sulak alana gelmeye başladı.

TOPRAKTA ÇATLAMA OLDU

Böyle önemli sulak bir alanda son günlerde sularda tehlikeli bir çekilme başladı. Bazı noktalarda sular 4 metreden 10 metreye kadar çekildi. Özellikle sulak alanın kuzey bölümünde suların çekildiği alanda toprak tabanı çatladı. Alanda yaşamını sürdüren kuşlar, sulak alanın iç kesimlerine çekildi. Bazı kuşların alanı terkettiği gözlemlendi. Demre Belediye Başkan Vekili Gülsüm Cengiz, Belediye Meclisi üyeleri Muhammet Tural, Önder Özkal ve belediye görevlileri, alanda incelemeler yaptı.

DEMRE'NİN ÖNEMLİ SİMGESİ

İncelemeler sonrası açıklama yapan Demre Belediye Başkan Vekili Gülsüm Cengiz, "Noel Baba Kuş Cenneti, Demre'nin ve Türkiye'nin önemli bir zenginliği. Demre turizminin önemli simgelerinden biri. İlk etapta sulak alanın suyunu, Çayağzı'na akan dereye boşaltan kanalı kapatarak, alandaki su seviyesini yükselteceğiz. Bu sulak alana su sağlayan kükürtlü su kaynağında, kaynaktan alana su taşıyan kanalda temizlik çalışması yapacağız. Sulak alanla, çay arasındaki kanala giden kapak çürümüş. Kapağı bir hafta içinde değiştireceğiz. Sürekli gözlem yaparak, sulak alanın su seviyesini belirli bir noktada tutacağız. Tüm bunlar olmazsa, başka bir kaynağı sulak alana bağlayacağız dedi.

Daha önce bölgede incelemeler yapan ve alanla ilgili kitap yazan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan ise, "Noel Baba Kuş Cenneti, Türkiye'nin ayakta kalmış önemli sulak alanlarından biri. Alana mutlaka su takviyesi yapılmalı. Sulak alandan su boşaltan gider bir süre kapatılabilir. Ancak sürekli kapatma sağlıklı olmaz. Kuşların azalması normal. Çünkü alanda yaşamını sürdüren göçmen kuşlar, baharın gelmesi ile birlikte kuzeye göç etti. Azalma nedeni bu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı