Aydın Bilim Deney Evi yazın da çocukların gözdesi

Bilim Deney Evi yazın da çocukların gözdesi

Paylaş
Bilim Deney Evi yazın da çocukların gözdesi

Bilim Deney Evi yazın da çocukların gözdesi

Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)- AYDIN Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezleri'nin Bilim Deney Evi kışın olduğu gibi yaz tatilinde de çocukların uğrak yeri olmaya devam ediyor. Bilim Deney Evi'nde iki hafta boyunca fizik, kimya ve biyoloji deneyleri yapan çocuklar son gün de bu deneyleri pekiştirerek bir suçu deneylerle bilimin ışığında çözüyor. Öğrenciler kurs sonrası sertifika veriliyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezleri yıl boyunca oluşturduğu Bilim Deney Evi, öğrenciler tarafından da yoğun ilgi görüyor. İki hafta süren kurslarda öğrencilere fizik, kimya ve biyoloji dersleri alıp, deneyler yapıyor. Kursun son günü ise öğretmenler tarafından planlanan kriminal çalışma yapılıyor. Ardından kursa katılan öğrencilere sertifikaları dağıtılıyor. Son olarak kursları tamamlayan toplam 50 öğrenciye sertifikaları dağıtıldı.

Bilim Deney Evi'ndeki fen bilgisi öğretmenlerinden Zeynep Gürsoy, yaz-kış yüzlerce öğrencinin yeni şeyler öğrenmek için merkeze geldiğini belirtip, "Amacımız geleceğin bilim insanlarına yol açmak, onlara bu konuda yardımcı olmak, onlara bilimi sevdirmek. Daha çok uygulamalı olarak çocuklarımız için okullarında gördükleri fen bilimleri derslerine katkı sunacak şekilde hem uygulamalı hem de teorik deneylerimiz var. Çocuklarımız iki hafta boyunca fizik, kimya ve biyoloji eğitmenleri eşliğinde deneylere katıldı. Son gün de bizler tarafından tasarlanan kriminal çalışmasına girdi. İçeriğinde fizik olarak mercek ve optik deneyleri, biyolojik olarak kan deneyleri, kimya olarak da değişik tozların incelenmesi vardı. Çocuklar çok memnunlar. Biz de çocuklarımızdan çok memnunuz. Meraklarını artırdığımızı düşünüyoruz" dedi.

'KRİMİNAL DENEY HOŞUMA GİTTİ'

Çocuklardan 10 yaşındaki Eda Sena Yüksel, "En çok kriminal deney hoşuma gitti ama diğer deneyler de güzeldi. Mesela fizikte pan flüt çok hoşuma gitti. Evde bir pan flüt yapacağım. Kriminal deneyde çalınan bir para vardı ve dört tane de şüpheli vardı. Olay yerindeki ipuçlarından suçluyu bulmaya çalıştık. Kendimi bir polis veya dedektif gibi hissettim. Sanki olay gerçekmiş ve ben de suçluyu gerçekten bulmaya çalışıyor gibi bir hisse kapıldım" diye konuştu.

'BÜYÜYÜNCE ARAŞTIRMACI OLACAĞIM'

Öğrencilerden Yiğit Sever de "Fizik dersimizde ilk olarak pan flüt yaptık. Çok eğlendim. Her deneyimiz güzeldi. Okul derslerinde olmayan yeni bilgiler öğrendik. Burayı çok sevdim. Böyle deneyleri yapmak bana çok keyifli geliyor. Mesela burada görme kusurlarının ne olduğunu, kan gruplarını, asit ve bazıları öğrendik. Büyüyünce araştırmacı olmak istiyorum" dedi.

'DENEYLERLE SUÇLUYU BULDUK'

Bir başka öğrenci Zeynep Reyyan da "Eve yapamadığım birçok deneyi burada öğrendim. Burada havanın kuvvetini, asit ve bazları, kan gruplarını öğrendim ve çok eğlendim. Çok verimliydi. Ben zaten evde küçük küçük deneyler yapardım. Ancak burada daha büyük deneyler yaptığım için çok mutluyum. Bir kadının parası çalınmış ve dört şüpheli bunların için de de suçlu vardı. Olay yerinde gözlük camı, beyaz bir toz ve kan bulunmuş. Bu donelerden yola çıkıp, suçluyu bulduk" dedi.

Öğrencilerden Azra Beril Karaduman da şunları söyledi:

"İki hafta benim için çok eğlenceliydi. Birçok deney yaptık. Arkadaş ortamım genişledi. Burada öğretmenlerimizin kanlarını aldık. Kan gruplarını öğrendik. En son gün de bütün deneyleri bir arada yaptık. Bir hırsızlık olayı çözdük. En çok kan deneyini ve hırsızlık deneyini sevdim." (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı