Merkez Bartın Üniversitesi'nin projesi heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunacak

Bartın Üniversitesi'nin projesi heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunacak

Paylaş
Bartın Üniversitesi'nin projesi heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunacak

Bartın Üniversitesi'nin projesi heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunacak

Ayhan ACAR/BARTIN, (DHA)-BARTIN Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğü proje kapsamında heyelanların erken uyarı sistemlerine katkı sunacak.

Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma görevlisi Serdar Allı’nın yürütücülüğünde hazırlanan “Yağmurla Tetiklenen Heyelanların Hidro-Mekanik Davranışının Sahada Aletsel Gözlem Çalışmalarıyla İncelenmesi” adlı proje TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında destelendi. Hazırlanan projeyle yağmurla tetiklenen heyelanların hidro-mekanik davranışının aydınlatılması ve heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sağlanması hedefleniyor.

Uygulama alanı olarak Türkiye’de en fazla yağış alan ve yağışa bağlı heyelan vakalarının en fazla görüldüğü illerinden biri olan Bartın’ın seçildiğini söyleyen Araştırma Görevlisi Serdar Allı, “Türkiye’de heyelan vakalarının gözlenme sayısının deprem, kaya düşmesi, su baskını, çığ gibi diğer afet türlerine göre ilk sırada yer alıyor. Yağmurla tetiklenen heyelanlar ciddi can ve mal kaybına neden olan doğal afetlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de diğer afet türlerine göre en fazla heyelanlar olmakta ve olumsuz neticelerle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu doğrultuda projemiz kapsamında belirlenen temsili heyelanların hidro-mekanik davranışı sahada aletsel gözlem, geoteknik etüt çalışmaları, laboratuvar deneyleri ve numerik modelleme çalışmalarıyla kapsamlı olarak araştırılacaktır. Ülkemizde ilk kez Bartın’da gerçekleştirilecek saha çalışmalarıyla yağmurla tetiklenen heyelanların zamanının güvenilir olarak tahmin edilmesi hedefleniyor.” Dedi.

Projenin heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunacağını ifade eden Allı, şöyle konuştu:
“Projede yapılacak çalışmaların heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunması beklenmektedir. Bartın ili örnek alınarak projede uygulanacak metodolojik yaklaşımların ülkemizde yağmurla tetiklenen heyelanların sıklıkla gözlemlendiği Karadeniz Bölgesindeki diğer benzer potansiyel heyelanların mekanizmalarının aydınlatılması ve güvenilir olarak heyelan vakalarının tahmin edilmesine yönelik katkılarının olacağı öngörülmektedir. Projemiz üniversitemizin ihtisaslaşma alanı ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda yaşadığımız bölgenin sorunlarına da bu anlamda çözüm üretecektir”
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı