Bursa Kadından kadına destek

Kadından kadına destek

Paylaş
Kadından kadına destek

Hepsi girişimciydi. ‘Daha kalıcı ve kadınlara daha faydalı ne yaparız? sorusunu dert edinmişlerdi. Bu hedefle kooperatif kurdular. Temel amaçları ise girişimci olmak isteyen kadınlara rol model olmak ve istihdama katkı sağlamaktı.

İnegöl Ticaret Sanayi Odası (İTSO) Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, yaklaşık 8 yıldır İnegöl’de kadın girişimciliği ve istihdamını arttırmaya yönelik birçok proje gerçekleştirdi. Zaman içinde kendilerini, bu projelerin yanı sıra ‘Daha kalıcı ve kadınlara daha faydalı ne yaparız?’ sorularının içinde buldular. Ortak amaç daha çok kadına dokunmak ve kalıcı bir iz bırakmaktı. Yaptıkları görüşmelerin sonucunda kooperatifleşmenin kendileri için en iyi büyüme yolu olduğuna karar verdiler.

Haberin Devamı

PANDEMİYE TAKILDILAR

Kooperatifleşme fikri, tam anlamıyla Mart 2020 döneminde hayat buldu. Fakat pandemi koşulları bir süre bu faaliyeti ertelemelerine neden oldu. 17 Temmuz 2020 tarihinde kuruluşu gerçekleştirdiler. Zihinsel sürecin iyi olgunlaşmış olması, kuruluş aşamasını çok kolay aşmalarına neden oldu. Çünkü üyelerinin tamamının girişimci kadınlardan oluşması onlar için avantajdı. İş hayatına ve iş hayatındaki zorluklarla mücadeleye son derece alışkındılar. Ayrıca kooperatifleşmenin ağır prosedürleri yoktu. Burada sadece birlik, beraberlik ve güven ön plandaydı. Maddi olarak da bir limitet şirket kurmaktan farklı değildi.

ÜYELER AKTİF İŞ HAYATINDA

Kooperatifte 23 kadın girişimcinin yer aldığını açıklayan İnegöl Kadın Girişimciler Kooperatifi (KAGİKOOP) Başkanı Enerjin Baloğlu, üyelerinin büyük bir çoğunluğunun İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi olduğunu söyledi. Birlikte çalışmaya alışkın olduklarını anlatan Baloğlu, kooperatifleşme fikri oluştuğunda 47 üye ile fikir ve projelerini paylaştıklarını belirterek, “23 kişi sizinleyiz’ dedi… Yapımız bu şekilde oluştu. Kooperatifimizde üyelerimizin tamamı aktif olarak iş hayatındalar. Bizim buradaki temel amacımız girişimci olmak isteyen kadınlara rol model olmak ve istihdama katkı sağlamak olduğundan çalışanlarımızın tamamını yeni istihdam edeceğimiz kadınlardan oluşmasını hedefledik. Çalışanlarımıza bir yandan meslek öğretirken, diğer taraftan girişimci olmaları için desteklemeyi ve moderatörlük yapmayı amaçladık” dedi.

Haberin Devamı

YENİ FİKİRLERE TAM DESTEK

Üyelerinin bu yapıda oluşan yönetim kuruluna, yeni fikir ve proje geliştirmeye yönelik tam destek sağladıklarını anlatan Baloğlu, kooperatif çalışanlarının kadın istihdamına katkı sağlamak amacıyla da üyelerinin arasından olmadığını ekledi.

ULUSLARARASI PİYASA HEDEFİ

Gerçekleştirdikleri oluşumun İTSO Başkan ve Yönetim Kurulu tarafından da benimsenip, desteklendiğini söyleyen Baloğlu, şimdiye kadar yaptıkları tüm projelerde katkı verenlere teşekkür etti. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile koordineli olarak faaliyet gösteren TOBB İl Kadın Girişimci Kurulları’nın 81 ilde kurulduğunu anımsatan Baloğlu, “Biz; Bursa’da kurulu olan kadın kooperatifleri olarak, bu desteklerle ve inancımızla yakın gelecekte sadece ulusal piyasada değil, uluslararası piyasada da etkin olacağımız inancındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İKİ AYRI İŞ ALANI VAR

Kooperatifin 2 ayrı iş alanında faaliyet gösterdiğini açıklayan Baloğlu, “Bunlardan ilki kurmuş olduğumuz e-ticaret sitemizde sadece kadınların ürettiği ürünleri ya da kadın girişimcilerin ürettiği ürünleri ulusal pazara sunmak yönünde. Burada üyelerimizden oluşan gönüllü bir ürün tedarik grubu bulunuyor. Bu grup, satışa sunulacak ürünlerin araştırılması, tedarik edilmesi ve pazarlama sürecini yürütmeyi üstlendi. Tedarik süreci tamamlanmış ürünler www.kagishop.com isimli sitemizde ve kagi.shop instagram hesabında satışa sunuluyor” dedi.

TASARIMLAR HAZIR

İş alanının ikinci kısmında ise ev tekstili üretimi yapıldığını söyleyen Baloğlu, bu üretim faaliyetine geçebilmek için üyelerden oluşan gönüllü proje yönetim grubuyla çalıştıklarını kaydetti. Ticaret Bakanlığı bünyesinde KOOPDES isimli destek projesine tekstil atölyesi kurulumu için bir proje hazırladıklarını anlatan Baloğlu, “Projemiz başarı ile sonuçlandı ve desteği almaya hak hazandık. İnegöl’de yaklaşık 350 metrekarelik bir alanda tekstil üretimi için adımlarımızı atmış bulunuyoruz. Hedefimiz organik bebe ve genç odası ile ev tekstili üretimine başlamak. Şu an üretim yapılacak ürünlerimizin tasarımları hazır durumda. En kısa zamanda, bir yandan toptan bir yandan da kagishop aracılığı ile nihai tüketiciyle ürünlerimizi buluşturacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

YURTDIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ

Faaliyet gösterdikleri iş alanlarında ürün satışı yoluyla dolaylı, tekstil atölyesi ile de doğrudan kadın istihdamına katkıda bulunduklarını vurgulayan Baloğlu, uzun vadede yeni kadın girişimciler yaratarak, istihdama katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurguladı. Üyelerinin tamamının girişimci olmak isteyen kadınlara moderatörlük yapmaya gönüllü ve istekli olduğunu belirten Baloğlu, “Bir başka hedefimiz ise en kısa zamanda yurt dışı piyasasına özellikle tekstil üretimimizle açılmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

PANDEMİDE İLK İHRACAT

Kuruluştan bugüne kadar geçen sürede boş durmadıklarını aktaran Baloğlu, “Pandemi şartları çerçevesinde talebi artan tek kullanımlık önlük üreterek, yurt dışına ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Gelen talepler çerçevesinde bu üretimi devam ettirmeyi de hedeflemekteyiz” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun programları olduğunu hatırlatan Baloğlu, kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek, kariyer geliştirme fırsatları sunduğunu kaydetti. Kadın girişimcilik bilincinin artırılması yönünde çalışmalar yapıldığını ifade eden Baloğlu, koçluk sistemi ile yeni iş kuran girişimcilere destek, üniversite sanayi işbirliğine yönelik politikalar oluşturarak, kadın girişimciliği teşvik etmek amacıyla faaliyetler yürütüldüğünü de ekledi.